Постоји разлика између бистрог и даровитог детета

ADVERTISEMENT
“Као даровите, васпитачи и учитељи издвајају ону децу која многе ствари раде раније, брже, успешније и другачије од друге деце па у томе имају висока постигнућа. Даровитост се дефинише као склоп натпросечних интелектуалних способности, високог степена креативности и мотивације”, појашњава проф. психологије Ксенија Р. Бенаковић.

Foto: Canva

Како да знамо да је дете надарено?

Но не одређује само један фактор потенцијално даровито дете. Многи родитељи мисле да је дете надарено ако с четири године зна да наброји све државе или зна да чита.

“Много фактора одређује даровитост, а не само једна или две ствари. Прво треба нагласити да постоји разлика између бистрог и даровитог детета. Бистро је оно које пуно зна јер може примати пуно информација, али оне долазе на иницијативу родитеља. Даровито је пак оно које само жели пуно да научи и та мотивација и жеља за знањем полазе од њега. Таква деца знају да буду ‘напорна’ јер имају 100 питања, памте све одговоре и на темељу њих постављају нова питања.Даровито дете може бити окарактерисано као непослушно јер има своје ставове “, појашњава директорица Браинy центра Звјездана Јаић, васпитачица и едукатор за рад с даровитом децом.

Сами себи противурече

Код даровите деце долази често до контрадикторне ситуације јер знају да буду интелектуално надмоћни, а емоционално испод свог узраста. Јаић истиче и како су даровитој деци  треба  пружити сву могућу подршку и не допустити да се изгубе у маси.

Знакови који показују да је твоје дете мали генијалац

“Кад се таква деца заинтересују за неко подручје, постају експерти, но често су повучени и оријентирани само на себе и тему која их заокупља. Теже их је одгајати јер стално доводе у питање ауторитет, не воле да раде рутинске ствари (поспремати, чистити, облачити се…). Но занос, искричавост и позитивна енергија коју шире око себе кад им се понуде занимљиве и изазовне активности је очаравајућа. Но ако им се не пружи адекватна подршка у школи могу развити проблеме у понашању или емоционалне па не успију остварити потенцијале”, каже Бенаковић.

Карактеристике даровите деце

Посебне црте даровитости видљиве су од ране доби: имају пуно енергије, врло су радознали, занима их како ствари функционишу, рано науче да читају и рачунају, врло су маштовити, запажају детаље, исправљају одрасле у недоследностима, врло устрајни у свладавању оног што их занима. Често су перфекционисти, тешко подносе пораз, осетљиви, осећајни и раде ствари по свом. Тешко се сналазе с вршњацима јер имају другачије интересе.

Аутор: Ана Марић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Укинути-закључивање-оцена-на-полугодишту,-то-је-беспотребан-стрес-за-децу-и-наставнике,-сматра-ФБГ

Укинути закључивање оцена на полугодишту, то је беспотребан стрес за децу и наставнике, сматра ФБГ

Форум београдских гимназија упутио је позив Министарству просвете, науке и технолошког развоја да размотри могућност измене Закона о основама система образовања и васпитања и Закона о средњем образовању и васпитању у циљу укидања закључивања оцена на крају полугодишта. Ову вест пренела је новинска агенција Фонет. Осврнувши се на ситуацију у...

Зашто-се-готово-уопште-не-сећам-свог-детињства

Зашто се готово уопште не сећам свог детињства

“Мама, каква си ти била кад си била мала као ја?” упитао ме је мој четворогодишњак док сам га стављала на спавање. Застала сам на тренутак. И искрено, нисам могла да се сетим. Као да је неко из мог памћења избрисао један велики део детињства. Истина је била да се,...

Нови-Закон-о-образовању-смањује-плаћање-преконормног-рада-наставника

Нови Закон о образовању смањује плаћање преконормног рада наставника

Оснивање комисије за праћење верске наставе, мањи број оцена за средњошколце, обавезно интонирање химне на почетку школске године, повећана одговорност родитеља у погледу изостајања ђака, смањено досадашње плаћање прековременог рада наставника и повећање старосне границе са 17 година за упис у средњу школу, основне су измене Закона о основама система...

Србија-уводи-бесплатну-вакцину-против-ХПВ-вируса-за-децу-и-младе

Србија уводи бесплатну вакцину против ХПВ вируса за децу и младе

Држава уводи бесплатну вакцинацију против хуманог папилома вируса (ХПВ), који доводи до малигних карцинома грлића материце код жена и пениса код мушкараца, рекла је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић, а преноси РТС. Вакцина ће бити бесплатна за децу узраста од 9 до 19. година Сања Радојевић...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT