Померање или продужење школског распуста

ADVERTISEMENT
Тим за праћење и координисање превентивних мера у раду школа (Тим за школе) заседао је јуче у проширеном саставу, уз присуство чланова Кризног штаба: министра просвете Бранка Ружића и епидемиолога Предрага Кона. Одлуку о томе како ће школе радити од понедељка, да ли ће и у којим локалним самоуправама бити промена у режиму рада у односу на ову недељу саопштиће данас, школама и јавности, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, као што то иначе чини петком од почетка школске године. Незванично се сазнаје да се не очекују драстичније промене у односу на моделе по којима су школе радиле у последњих неколико седмица.

Foto: Canva

Нова идеја о којој размишљају најодговорнији за јавно здравље и образовање је да се евентуално продужи распуст на националном нивоу, у оквиру опших мера превенције ширења заразне болести ковид 19. Али, то не може бити одлука Тима за школе, већ Кризног штаба.

Конкретан предлог како померити или продужити распуст још није упућен Кризном штабу, али није искључено да ће се о тој теми више говорити, можда и донети одлуке на наредној седници овог тела. Званично, ђацима предстоји школским календаром предвиђен дводневни јесењи предах од школских обавеза 11. и 12. новембра, за основце и средњошколце. Државни празник Дан примирја у Првом светском рату обележава се 11. новембра, у четвртак, и нерадни је дан. Спајањем тог празника с викендом који следи школски колективи добили су краћи јесењи распуст. Незванично, идеја је да и три наставна дана која претходе овом празнику буду нерадна, да би ђаци и наставници били ван школа укупно девет дана, од суботе 6. новембра до недеље 14. новембра.

Посебно имајући у виду очување здравља ученика и запослених у безбедном школском окружењу и остваривање права на квалитетно образовање Тим за школе не одступа од намере да се уз важеће мере непосредна настава, као најквалитетнији и најпожељнији модел, што дуже одржи где год је то могуће на основу епидемијских показатеља. Дилема да ли је неопходно да ђаци и просветни радници у предстојећем периоду пређу на онлајн наставу, када и на ком нивоу предуниверзитетског школства, није сасвим разрешена. Међутим, сва је прилика, њено разрешење усмерено је ка ономе што министар просвете упорно напомиње: да без ванредне ситуације није реално да предшколски систем и први циклус основног образовања функционишу само на даљину.

Лончар: Продужићемо распуст и прекинути ланац преноса вируса

Панчево – Министар здравља Златибор Лончар изјавио је јуче да ће јесењи распуст у школама бити продужен, чиме ће се прекинути ланац преноса вируса корона у образовним установама.

„Деца треба да имају распуст три дана, плус викенд, али спојићемо ту недељу највероватније и то ће бити укупно девет дана”, рекао је Лончар одговарајући на питања новинара у Панчеву.

Навео је, како преноси Танјуг, да се то радило и раније да се прекине ланац сезонског грипа и да је то тада давало резултате, те изразио наду да ће тако бити и сада.

Министар је рекао и да ће се ситуација пратити у сваком одељењу у школама и да ће се у зависности од тога поступати, те да ће то одељење прелазити у други режим рада, онлајн или на неки други начин.

Миленија Симић-Миладиновић

Извор: Политика

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Времеплов:-Почео-са-радом-Радио-Нови-Сад

На данашњи дан: 29. новембар

Данас је понедељак, 29. новембар, 333. дан 2021. До краја године има 32 дана. 1314 - Умро је француски краљ Филип IV Лепи, који је 1306. протерао из Француске Јевреје и конфисковао им имовину. У сукобу за превласт надјачао је папу Бонифација VIII и пренео је папску столицу у Авињон....

Времеплов:-Умро-Ђура-Јакшић

На данашњи дан: 28. новембар

Данас је недеља, 28. новембар, 332. дан 2021. До краја године има 33 дана. 1520 - Португалски морепловац Фернандо Магелан упловио је у Тихи океан, прошавши из Атлантског океана кроз мореуз који сада носи његово име. 1632 - Рођен је француски композитор, виолиниста, диригент, певач, глумац, сценограф и плесач италијанског...

Времеплов:-Рођен-Јован-Грчић-Миленко

На данашњи дан: 27. новембар

Данас је субота 27. новембар 2021. До краја године има 34 дана. 8. п.н.е. - Умро је римски литерата Хорације, највећи римски лирски песник, који се више од иједног грчког или римског песника одликовао разноврсношћу песничког израза. Током боравка у Атини подробно је упознао грчку културу, филозофију и уметност. Његов...

Још-200-нових-места-за-децу-у-вртићима-у-Прокупљу-и-Владичином-Хану

Још 200 нових места за децу у вртићима у Прокупљу и Владичином Хану

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Бранко Ружић, градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић и заменик председника Општине Владичин Хан Владимир Костић,  потписали су данас уговоре за изградњу новог објекта вртића у Прокупљу и доградњу постојећег у Владичином Хану. Наш циљ је да обезбедимо добре услове...

Времеплов:-Умро-Лаза-Костић

На данашњи дан: 26. новембар

Данас је петак 26. новембар 2021. До краја године има 35 дана. 1504- Умрла је ИсабелаIКатоличка, краљица Кастиље од 1474. Њеном удајом 1479. за ФердинандаIIод Арагона ударен је темељ будуће шпанске државе. Њихов изразити католицизам огледао се успоставом шпанске инквизиције 1478. (утемељена у време папе ГргураIXу првој половиниXIIIв.) као и...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT