Položen kamen temeljac za izgradnju instituta Biosens

ADVERTISEMENT

Položen kamen temeljac za izgradnju instituta Biosens

U Novom Sadu danas je položen kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Instituta Biosens, koji je označen kao Evropski centar izvrsnosti.

Današnjim činom postavljanja kamena temeljca za izgradnju zgrade Biosensa, koji je dosad bio podstanar u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, postavljen je temelj za dalji naučni napredak Srbije i dalje pozicioniranje naše zemlje na inovacionoj mapi sveta„, navela je predsednica Vlade Srbije Vlade Ane Brnabić.

Brnabić je istakla da je početak izgradnje zgrade tog instituta ujedno i širenje slike o Srbiji kao zemlje koja može da ponudi inovacije, pamet i rad.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić istakao je da se bogata naučna tradicija Srbije zasniva na pionirskim ostvarenjima istaknutih pojedinaca koji obeležavaju svetsku istoriju saznanja, a koji su potekli sa naših prostora – Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Milutin Milanković….

Danas idemo putem kojim su nas oni usmerili, to je put nauke koja je u službi razvoja civilizacije, nauke koja je u službi čoveka. Danas počinjemo izgradnju zgrade Instituta BioSens, koji će sa ostalih 66 instituta u Srbiji činiti mrežu i bazu ideja, znanja, iskustva koji će, uveren sam svetu doneti mnogo”, rekao je ministar Ružić.

On je istakao da ćemo uz otvaranje oko 150 novih radnih mesta u nauci, zadržati najbolje mlade stručnjake u zemlji i privući najbolje istraživače iz inostranstva.

Srbija će biti promovisana kao centralna tačka istraživanja i inovacija celog regiona, a BioSens kao jedan od vodećih evropskih naučnoistraživačkih instituta posvećen savremenim primenjenim i tržišno-orijentisanim istraživanjima u oblasti poljoprivrede i hrane”, rekao je Ružić.

Kompletna zgrada Instituta Biosens finansiraće se preko projekta „Antares“, vrednog 28 miliona evra, od čega 14 miliona evra predstavljaju bespovratna sredstva EU iz programa Horizont 2020 i 14 miliona evra je nacionalno sufinansiranje, obezbeđeno od strane Vlade Republike Srbije.

Novi dom evropskog centra izvrsnosti prostiraće se na skoro 7.000 kvadratnih metara prostora.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

plan-obrazovno-vaspitnog-rada-za-cetvrtu-nedelju-skolske-2021/22.-godine

Plan obrazovno-vaspitnog rada za četvrtu nedelju školske 2021/22. godine

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA), od ponedeljka 20. septembra 2021. godine  primenjivaće se u VII i VIII razredu  OSNOVNIH ŠKOLA na teritoriji  devet  lokalnih samouprava. 1.      Arilje 2.      Bogatić 3.      Valjevo 4.      Lajkovac 5.     ...

napustio-nas-je-minja-subota:-“deci-smo-govorili-da-ugase-televizor-i-uce-danas-im-govorimo-da-ukljuce-televizor-da-uce.”

Napustio nas je Minja Subota: “Deci smo govorili da ugase televizor i uče. Danas im govorimo da uključe televizor da uče.”

Čuveni televizijski voditelj, kompozitor i pevač Minja Subota preminuo je danas, u 82. godini života. Minja Subota bio je izuzetno svestrana ličnost. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, bavio se kompozicijom, pevanjem, bio je voditelj i fotograf. Iza njega su ostale pesme koje su pevale generacije dece i koje...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT