ADVERTISEMENT

Pašić na zatvaranju Republičkog takmičenja iz hemije

Pašić na zatvaranju Republičkog takmičenja iz hemije

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić učestvovao je na zatvaranju Republičkog takmičenja iz hemije za učenike osnovnih škola i rekao da su učenici sedmog i osmog razreda ove godine po prvi put imali priliku da učestvuju na takmičenju i da su prema rečima Republičke komisije, pokazali odlično znanje, uprkos uslovima u kojima se nalazimo.

Imajući u vidu važne i višestruke funkcije obrazovno-vaspitnog sistema, koristim priliku da se zahvalim svim učesnicima i da istaknem da su svi pokazali zavidan nivo profesionalnizma, odgovornosti i spremnosti da daju važan doprinos zajedničkim naporima u borbi protiv epidemije“, ocenio je Pašić, koji je i razgovarao sa najuspešnijim učenicima i nastavnicima.

Cilj takmičenja i smotri, kako je rekao, jeste afirmacija obrazovno-vaspitnog rada, postignuća učenika i podizanje kvaliteta obrazovanja, kroz vrednovanje nivoa stečenih znanja, umenja, veština i sposobnosti učenika.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prepoznalo je značaj takmičenja u ovim uslovima i dodatno uvećalo sredstva svim organizatorima takmičenja i na taj način pružilo dodatnu podršku kako organizatorima, tako i ostalim učesnicima u takmičenju“, rekao je on.

Predsednik Srpskog hemijskog društva prof. dr Vesna Mišković Stanković istakla je da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prepoznalo je značaj koje takmičenja imaju u našem obrazovnom sistemu i, zauzevši stav da njihovo održavanje stoji u vezi s najboljim interesom učenika, od početka školske godine je, u komunikaciji sa Srpskim hemijskim društvom i ostalim stručnim društvima, ponudilo model za njihovo bezbedno organizovanje.

Podržavajući i finansirajući takmičenja poput našeg, događaja koji predstavljaju rasadnike budućih uspešnih naučnika i inovatora, Ministarstvo polaže vredan ulog u budućnost naše države i naroda“, rekla je ona.

Predsednik Republičke komisije za takmičenja iz hemije učenika osnovnih škola msr Vidak Raičević rekao je da je ovogodišnje 56. po redu Republičko takmičenje iz hemije za učenike osnovnih škola ne samo da je predstavljalo priliku za učenike da ispitaju svoje znanje i snalažljivost u rešavanju teorijskih problema, već je i mnoge đake po prvi put suočilo sa radom u naučnim laboratorijama i prilikom da uživo izvode hemijske oglede.

Nadamo se da je to bila prilika za mnoge da izoštre i prodube svoje interesovanje za ovu prirodnu nauku uprkos objektivnim poteškoćama izazvanim pandemijom, kao i da ćemo sledeći takmičarski ciklus dočekati zdravi i bez mnogo razloga za brigu o koronavirusu“, dodao je on.

ADVERTISEMENT
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

danas-isplata-ucenickih-stipendija-i-kredita

Danas isplata učeničkih stipendija i kredita

Isplata desete rate učeničkih stipendija i kredita, koje je obezbedilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  učenicima srednjih škola u Republici Srbiji, za školsku 2020/2021. godinu,  počeće  danas, 17. juna 2021. godine. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stipendiraće 11.500 učenika srednjih škola u Srbiji, na osnovu raspisanog Konkursa za...

prosvetari-traze-manje-ucenika-u-odeljenjima

Prosvetari traže manje učenika u odeljenjima

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pokrenula je onlajn petciju za smanjivanje broja učenika u odeljenju, saopšteno je na protestu koji su predstavnici tog sindikata organizovali ispred zgrade Vlade Srbije. Protest je održan pod parolom “Manje je više”, čime su prosvetari hteli da poruče da je u odeljenjima sa manjim brojem...

info-dani-horizont-evropa-programa

Info dani Horizont Evropa programa

Evropska komisija je najavila detalje o info danima koji su posvećeni Horizont Evropa programu, a koji će se održati u periodu od 28. juna do 9. jula 2021. Ovaj desetodnevni događaj pružiće priliku potencijalnim kandidatima i drugim zainteresovanim stranama u istraživanjima i inovacijama da dobiju informacije i postave pitanja o...

pokrenut-pilot-projekat-„ucionica-kakvu-zelim“

Pokrenut pilot projekat „Učionica kakvu želim“

U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Republički sekretarijat za javne politike Vlade Republike Srbije (RSJP)  pokrenuo je pilot projekat „Učionica kakvu želim“. Cilj pilot projekta je razvoj preduzetničkog razmišljanja kod učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole. Projekat se sprovodi u deset osnovnih škola na teritoriji...