Otvoren 10. jubilarni maj mesec matematike

ADVERTISEMENT

Otvoren 10. jubilarni maj mesec matematike

Programom u Narodnom pozorištu u Beogradu sinoć je otvorena jubilarna 10. manifestacija Maj mesec matematike – M3, koja se odvija na nekoliko lokacija u Beogradu do kraja meseca

U ponedeljak, 10. maja, u Narodnom pozorištu u Beogradu svečano je otvorena manifestacija Maj mesec matematike – M3. Ovoga maja, M3 se održava jubilarni 10. put, a programom na Velikoj sceni Narodnog pozorišta rekapitulirana je najveća i najdugotrajnija naučnopopularna manifestacija u našoj zemlji.

Otvaranju su prisustvovali sadašnji i bivši direktor Matematičkog instituta SANU dr Zoran Ognjanović i dr Zoran Marković, kao predstavnici institucije koja već čitavu deceniju podržava manifestaciju.

Program je otvorio ministar Branko Ružić, koji je u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja istakao značaj institucije kakva je Centar za promociju nauke, koja u okrilju MPNTR doprinosi cilju približavanja nauke i društva.

Promocija nauke ostaje prioritet“, istakao je Ružić. Programi popularizacije nauke, STEM obrazovanje u školama, ohrabrivanje mladih da se opredele za naučna zanimanja, predstavljanje inovativnih ideja i uspešnih domaćih naučnika, povezivanje novih tehnologija i obrazovnih metoda… sve su ovo zadaci koji nas i dalje čekaju i koji su ključni za budućnost i razvoj naše zemlje.“

Dr Marko Krstić, v.d. direktora CPN-a, napomenuo je da su misija Centra širenje naučne pismenosti i naučne kulture.

M3 je dokaz da smo našli mnogo puteva da dostignemo ovaj zahtevan cilj, obraćajući se publici svih generacija i različitih obrazovnih profila, deci, ali i njihovim roditeljima, a često smo svedoci slike da naše aktivnosti ujedinjavaju čak tri generacije u jednoj porodici“, rekao je Krstić, ističući da CPN nastavlja da građanima približava nauku i tehnologiju, da im predstavlja najnovija saznanja o svetu koji nas okružuje i inspiriše i podstiče mlade da se opredele za naučnu karijeru.

Koordinatorka manifestacije M3 Danijela Vučićević iskoristila je priliku da se zahvali celom timu na višegodišnjoj saradnji, kao i brojnim predstavnicima naučne zajednice koji su podržali i nastavljaju da obogaćuju Maj mesec matematike.

Kako je ovogodišnji slogan manifestacije FORMULA UMETNOSTI, program na sceni Narodnog pozorišta povezao je matematiku i umetnost, uz matematičko-plesni performans, a publika se tokom večeri podsetila i brojnih gostiju M3, svetski poznatih matematičara poput Sedrika Vilanija, Gintera Ciglera, Džejmsa Tentona, Berija Sipre, Kolina Rajta i drugih. Tokom večeri, pomenuta su i dva ovogodišnja izdanja objavljena u okviru M3: monografija koja pruža širu sliku o značaju popularizacije matematike, i knjiga „Iza kulise stvaralaštva“ francuskog matematičara dr Sedrika Vilanija i kompozitora Karola Befa.

Program M3 odvija se na više lokacija u Beogradu sve do kraja meseca – u Naučnom klubu Beograd, Beogradskoj tvrđavi i parku Kalemegdan, pešačkoj zoni Knez Mihailove ulice i Matematičkom institutu SANU.

Ovoga maja, publika može da pogleda interaktivnu izložbu autora dr Andreasa Meta „Matematika i muzika“ , u Matematičkom institutu SANU, kao i autorsku izložbu 11 matematičara svih zemalja sveta „Poetični svetovi matematičkih teorija“, u parku Kalemegdan.

Pored glavnog programa, za posetioce su pripremljene otvorene radionicepredavanja domaćih matematičara na letnjoj sceni Kalemegdana, raznovrsni matematički performansi i interaktivni eksponati u Mikrogaleriji, u Kralja Petra 46, kao i 10 matematičkih šetnji Beogradom, kroz koje se dešava interakcija ljudi, matematike i prostora. Uz ovo, 12. maja obeležićemo i Međunarodni dan žena u matematici.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

plan-obrazovno-vaspitnog-rada-za-cetvrtu-nedelju-skolske-2021/22.-godine

Plan obrazovno-vaspitnog rada za četvrtu nedelju školske 2021/22. godine

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA), od ponedeljka 20. septembra 2021. godine  primenjivaće se u VII i VIII razredu  OSNOVNIH ŠKOLA na teritoriji  devet  lokalnih samouprava. 1.      Arilje 2.      Bogatić 3.      Valjevo 4.      Lajkovac 5.     ...

napustio-nas-je-minja-subota:-“deci-smo-govorili-da-ugase-televizor-i-uce-danas-im-govorimo-da-ukljuce-televizor-da-uce.”

Napustio nas je Minja Subota: “Deci smo govorili da ugase televizor i uče. Danas im govorimo da uključe televizor da uče.”

Čuveni televizijski voditelj, kompozitor i pevač Minja Subota preminuo je danas, u 82. godini života. Minja Subota bio je izuzetno svestrana ličnost. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, bavio se kompozicijom, pevanjem, bio je voditelj i fotograf. Iza njega su ostale pesme koje su pevale generacije dece i koje...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT