Osporavaju li udžbenici hrvatski, bosanski i crnogorski jezik?

  0
  1

  Pored mnogo nesporazuma u našem regionu, često se zapitamo da li možemo da nađemo zajednički jezik? E pa upravo ova formulacija poslednjih dana donosi i nove nevolje. Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji pobunilo se jer se navodno, u udžbenicima iz srpskog jezika u osnovnim školama, negira postojanje hrvatskog jezika.

  Da li bi sve lakše kada bi se malo teže sporazumevali? Možda je to i filozofsko pitanje, ali onda sigurno ne bismo imali ovakve teme kao deo svakodnevice… Šta je to napravilo scenario i kako to udžbenici srpskog jezika, negiraju postojanje hrvatskog, kako kažu u Hrvatskom nacionalnom vijeću?

  „Odbor za standardizaciju je prosledio svoj stav u kojem kaže da se južnoslovenski jezici dele na srpski, bugarski, makedonski i slovenački i da se svugde treba staviti u napomenu da Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci ovaj srpski jezik zovu hrvatski, bosanski i crnogorski. Nije stvar u izdavačima, nego da su jednostavno stav Odbora za standardizaciju srpskog jezika svi morali jednoznačno staviti u svoje udžbenike kako bi bio odobren“, kaže Jasna Vojnić iz Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji.

  Cela problematika, došla je i attain državnog vrha obe zemlje. Tokom susreta u Kranju, Plenković i Vučić pozabavili su se i ovom temom…

  „Premijera Plenkovića je interesovao udžbenik za osmi razred. To je samo stav SANU koja je napravila podelu južnoslovenskih jezika, inače nema tu uvrede ali sam dobio materijal od Plenkovića i mi ćemo gledati i razmatrati to“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  „Zatražio sam da ovu situaciju koju smo vidjeli i koja je dokumentirana, gde se praktično negira postojanje hrvatskoga jezika, da se to riješi i da se takva praksa ne pojavljuje“, bio je izričit premiejr Hrvatske Andrej Plenković.

  Na ovu temu oglasila se i Srpska akademija nauka i umetnosti i dodatno pojasnila situaciju.

  Hrvatski jezik, Osporavaju li udžebinici hrvatski, bosanski i crnogorki jezik, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
  Foto: Nova S

  „Odbor za standardizaciju srpskog jezika dao je svoj stav povodom određenog udžbenika, pri čemu SANU nije bila konsultovana. Na više mesta se navodi da je Odbor, zapravo odbor SANU, što ne odgovara istini. Odbor deluje pri Institutu za srpski jezik SANU koji je samostalna naučna institucija, čiji SANU jeste osnivač ali koja ima svoje nezavisne organe“, navodi se u saopštenju SANU.

  U pokušaju da dođemo attain kompletne priče, kontaktirali smo predstavnike pomenutog Instituta, kao i predsednika Odbora za standardizaciju srpskog jezika, ali uprkos obećanju, nikakav odgovor attain emitovanja priloga, nije stigao.