Опасни изазов постао тренд код београдских основаца

ADVERTISEMENT

Међу школарцима је завладао опасан изазов који и главе може да их кошта – лежање насред улице! Такмичење ко ће дуже да буде на асфалту и брже побегне кад наиђе ауто или чак и ради склекове на коловозу узело је маха међу основцима.

– Група клинаца од не више од 12-13 година окупила се у насељу Степа Степановић, а две девојчице су легле насред улице једна до друге, док је трећа стражарила наилази ли возило. Падао је мрак, а ту је и кривина где некада заиста возе ненормално – објава је у Вајбер групи становника насеља Степа Степановић на Вождовцу у Београду, у којој је више од 1.700 људи, а где је неколико њих претпоставило да је реч о Тикток изазову, пише “Курир”.

Да су деца свако вече ту, потврдила је друга чланица ове Вајбер групе, која их виђа с терасе. Она је навела да некада леже и на пешачком прелазу. С друге стране, једна наша читатељка гледала је двојицу дечака, школарце, за које би рекла да су шести-седми разред, како раде склекове насред улице у Миријеву.

Питање је само кад ће да се деси нека несрећа, а стручњаци наводе да је све ово постала реалност, да се само смењују све глупље идеје, али и да нам је, кад већ нема системског решења, последња одбрана у породици. Бранка Тишма, школски психолог, овакве изазове види као резултат проблема комуникације родитеља, па и шире заједнице с децом.

“Не изричите забране”

Бранка Тишма наглашава и да је врло важно на који начин деци постављамо забране.

– Не мора забрана увек да буде изричита, треба причати у какву опасности долази и како да изабере оно што је мање опасно. А ми хоћемо да буде по нашем или постанемо беспомоћни у односу с децом. То је родитељска неспособност или непознавање начина како прићи детету – истиче Тишма и додаје да детету ваља дати до знања да га волимо, да смо ту за њега у свакој ситуацији.

– Морамо мало више да се бавимо својим децом и да разговарамо с њима и о изазовима, ма у ком узрасту да су. Деца се сада и доказују, то су задаци које морају да испуне да би ушли у неку групу. И управо о томе треба разговарати с децом. Треба имати контролу и над њиховим телефоном, али не отварањем лажних профила на друштвеним мрежама, већ да то отварање профила буде заједнички подухват – објашњава за Курир Тишма.

Није важно само да родитељи разговарају с дететом већ је битно и да истрају, па и да између себе комуницирају, јер деца у кући причају шта се ради у школи. – Ваља и интервјуисати неке познате људе из света спорта да и они причају. Управо преко познатих личности су и уведени ти изазови. Поливање водом и ледом од њих је кренуло, па не могу сада да се искључе, већ морају да се ангажују – наводи Тишма.

У опису адолесценције је да се пробијају границе, истиче за Курир др Ивица Младеновић, психијатар, а то може ићи од бенигних ситуација, кад украду 200 динара од родитеља, па до оваквих изазова.

– Не бих то патологизирао, али јесте изузетно опасно по живот. Нажалост, живимо у свету где се живот мало цени, где је поента по сваку цену се разликовати, па макар то било и по глупостима. И кад то ставите у контекст адолесценције, добија гротескне размере. Годинама имате свакакве изазове, па и самоубилачке, и увек је циљ адолесцентска популација. Ово је опет неко наметнуо, вероватно преко Тиктока – истиче др Младеновић.

Он за све ово одговорност види у одраслима и истиче да је систем вредности изопачен, а сам систем неделотворан и незаинтересован, па се све више ствари пребацује породици, која је под огромним ударом.

– Деца траже и пробијају границе, па и по цену живота, и морамо у породици да створимо уточиште. Данас је то лежање на улици, за недељу-две биће нека нова глупост опасна по живот. Суштински би било важно да се то системски реши, а то би подразумевало промену система вредности, као и образовног и правног, па и регулисање виртуелног света, што је тешко јер су огромне паре у игри. Нажалост, једина инстанца која може да реагује је породица, а поверење у њој стиче се разговором, а пре свега моделом понашања – каже др Младеновић.

У школе увести предмет саобраћајно образовање и васпитање

Душко Пешић, директор Агенције за безбедност саобраћаја, наводи да је управо овај изазов и младалачка лудост, која се коси са здавим разумом, доказ њихових тврдњи о недовољној посвећеност темама о опасностима у саобраћају и у породици и у школама.

– Највећи део проблема у саобраћају настаје управо зато што саобраћајно васпитање и образовање у школама није обухваћено на одговарајући начин. Деца морају да развијају исправне ставове у породици, а затим кроз предшколско и школско образовање – објашњава Пешић. Он додаје да агенција одавно предлаже да се од првог разреда уведе предмет саобраћајно образовање и васпитање, а да се касније то учи у неким другим предметима. – То није прошло, речено је да деца имају одређени фонд часова и предмета кој су важни и нема измена. Сада је у прва два разреда, кроз предмет Свет око нас, свега седам часова о саобраћају, од чега само три о безбедности. А нама баш треба део о опасностима. Нешто мало о саобраћају има у трећем кроз Природу и друштво, као и од петог у предмет Технике и технологије. Међутим, врло ретко се обрађује безбедност саобраћаја и то је недовољно – наводи Пешић.

Драстични пад зрелости родитеља

– Нема пуно тога оптимистичног. Нажалост, 30-40 година живимо у свету где је драстичан пад зрелости родитеља. У паркићу сам гледао неки дан како дечак од четири-пет година виси на ногама са два метра, а родитеља нигде нема. И појављује се отац, стави га у вртешку коју је лудачки окретао, а дете је плакало: “Тата, немој!” И шта можете очекивати од детета ако му је отац поремећена личност. Све је више одраслих, родитеља који немају границе – каже др Младеновић.

Извор: Блиц

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Времеплов:-Рођен-Милош-Црњански

На данашњи дан – 26. октобар

Данас је уторак, 26. октобар 2021. До краја године има 66 дана. 1685- Рођен је италијански композитор Ђузепе Доменико Скарлати, виртуоз на чембалу. Компоновао је више од 550 композиција за чембало, чувених соната у једном ставу, такозваног Скарлатијевог сонатног облика, употребљавајући нову технику с бриљантним резултатима. Развио је богату чембалистичку...

Учимо-сви-заједно-–-Пројекат-за-подршку-укључивању-деце-из-осетљивих-група

Учимо сви заједно – Пројекат за подршку укључивању деце из осетљивих група

У Србији је је још увек много деце из осетљивих група, посебно деце са сметњама у развоју и /или инвалидитетом и деце из ромске заједнице, коју образовани систем у земљи настоји да интегрише у редовно образовање и школски систем. Као подршка процесу инклузије, данас су први потпредседник Владе Србије и...

“Инклузија-је-обавеза-вртића-и-школа”

“Инклузија је обавеза вртића и школа”

“Инклузивно образовање представља обавезу вртића и школа да се прилагоде сваком детету како би свако од њих постигао свој максимум.”, рекао је данас министар просвете Бранко Ружић приликом потписивања Документа о почетку реализације пројекта “Унапређени равноправни приступ и завршавање предуниверзитетског образовања за децу којој је потребна додатна образовна подршка”. Овај...

nove-mere-–-krizni-stab-za:-skole-onlajn,-vakcinacija-dece-i-promena-za-propusnice

НОВЕ МЕРЕ – КРИЗНИ ШТАБ ЗА: Школе онлајн, вакцинација деце и промена за пропуснице

МЕДИЦИНСКИ део Кризног штаба тражиће да све школе у Србији пређу на онлајн наставу, бар на 10 дана, и да се за то време повећа обухват вакцинацијом деце од 12 до 18 година. Лекари у штабу захтеваће, такође, и да се примена ковид пропусница прошири на све затворене просторе, изузев,...

Времеплов:-Рођен-Димитрије-Руварац

На данашњи дан – 25. октобар

Данас је понедељак, 25. октобар, 299. дан 2021. До краја године има 67 дана. 732 - Франачки владар Карло Мартел нанео је код Поатјеа (Тура) тежак пораз војсци Сарацена под командом валије Абд-ар-Рахмана, чиме је заустављен даљи продор ислама. Захваљујући тој победи упамћен је као Мартел, у значењу чекић, маљ....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT