“Оно што смо пре короне оцењивали тројком, сада је петица” – наставници тврде да су приморани да спусте критеријуме

ADVERTISEMENT
Наставници који одбијају да спусте критеријуме у оцењивању, трпе последице, од притисака до суспензија и смањења плате, тврде у просветним синдикатима, преноси Телеграф.

Како се ближи крај полугодишта, тако трка за петицама постаје све оштрија. Притисци на наставнике расту како би неким ђацима закључили више оцене од оних које знањем заслужују.

Милорад Антић из Форума средњих стручних школа тврди да су, додатно, наставници због короне били приморани да критеријуме у оцењивању спусте за чак 40 одсто.

– У разговору са наставницима и директорима школа, дошло смо до закључка да смо скоро сви морали да спустимо критеријуме у оцењивању за 40 до 50 одсто. Разлог је тај што је знање ђака знатно оскудније због онлајн наставе и учења од куће. Оно што су ђаци пре короне знали за тројку или четворку, сада оцењујемо петицом – наводи Антић за Телеграф.

Критеријуми су се спуштали и годинама пре короне, упозорава Александар Марков из Форума београдских гимназија, а онда је онлајн настава додатно погоршала резултате.

– Када су код куће, на онлајн настави, ученици се понашају као да су на распусту и ту од озбиљног учења нема ништа – објашњава Марков.

Он је већ истакао да је децембар паклен месец за наставнике јер тада креће трка за оценама и притисци са свих страна.

– Притиске врше родитељи, али и директори школа, којима је стало да буде што више високих оцена и да школа буде на добром гласу – додаје он.

Сходно спуштању критеријума у школама, претпоставља се и да ће мала матура бити олакшана као и прошле године. Тада је на тесту било највише задатака “отвореног типа”, са понуђеним одговорима, па је осмацима тако омогућено да на завршном испиту остваре боље резултате.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

“Живимо-у-земљи-где-се-за-здравље-деце-не-консултују-педијатри,-а-за-дешавања-у-школама-не-питају-просветни-радници”

“Живимо у земљи где се за здравље деце не консултују педијатри, а за дешавања у школама не питају просветни радници”

“Тренутно, мислим да ситуација није довољно добра да би деца кренула у школу“, изјавила је јуче председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић. Након саопштене одлуке о томе да продужетка распуста нема и да се ђаци у понедељак враћају у клупе, неки по првом, неки по другом моделу наставе,...

Модел-наставе-мења-се-и-у-Војводини

Модел наставе мења се и у Војводини

Као што је познато, друго полугодиште за средњошколце у Војводини почело је у другој недељи јануара. Недељу дана касније, 17. јануара у клупе су сели и основци у Покрајини и ове недеље радили нормално, по првом моделу. Foto: Canva Министар просвете Бранко Ружић саопштио је данас одлуку да ће друго...

Пет-правила-која-ће-важити-у-школама-од-понедељка

Пет правила која ће важити у школама од понедељка

Одлуку о моделима наставе у другом полугодишту данас је саопштио министар просвете Бранко Ружић. Министар је апеловао и на све учеснике образовног процеса да поштују мере заштите од вируса, те да се придржавају правила. Ово су правила која важе за све од 24. јануара, када почиње друго полугодиште: – За...

ministar-saopstio-konacnu-odluku-o-modelima-nastave-za-sve-djake

Министар саопштио коначну одлуку о моделима наставе за све ђаке

Настава у Централној Србији почиње у понедељак, а ђаци ће овако ићи у школу: најмлађи основци од 1. до 4. разреда наставу похађају непосредно, од 5. до 8. имаће комбиновани модел. По комбинованом моделу ићи ће и ђаци средњих школа, пише Блиц. Foto: Screenshot N1 Комбиновани модел и за основце...

“Наставнице,-гребе-ме-грло,-боље-да-идем-кући”,-ђаци-користе-корону-као-изговор,-избегавање-школе-никад-није-било-лакше

“Наставнице, гребе ме грло, боље да идем кући”, ђаци користе корону као изговор, избегавање школе никад није било лакше

Нису само одрасли ти који користе ситуацију са короном да понекад изостану с посла или раде од куће. На то нас подсећа данашњи текст на порталу Новости, где се наводе не баш маштовити изговори ученика који би да избегну обавезе у школи. А корона је постала баш згодна за то....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT