Онлајн настава из кафића? Зашто да не!

ADVERTISEMENT
Наслов текста је, наравно, иронија.

Након седнице Кризног штаба одржане у среду, мало тога је остало јасно. Мало тога је учињено, нове мере које су уведене, чини се, више служе за креирање мимова по друштвеним мрежама него за сузбијање епидемије. Да ли ће на свадби стари сват после 22 часа морати љубазно да замоли све госте без ковид-пропуснице да напусте весеље или ће то бити посао власника ресторана?

Ко ће проверавати валидност пропусница и пазити да једну исту не користи њих 50? Наравно да је свима јасно да од ове мере неће бити ништа у пракси.

Али, додатну конфузију унела је и изјава епидемиолога и члана Кризног штаба доктора Бранислава Тиодровића који је након одржане седнице изјавио да је следећа мера комплетан прелазак школа на онлајн и да је “вероватно да ће се то десити већ у понедељак”. Дакле, не забрана весеља, не затварање ноћних клубова, где децу нико и не контролише. То смо прескочили.

Министар просвете Бранко Ружић је, с друге стране, након ове Тиодоровиће изјаве рекао да прелазак предшколаца и млађих основаца на онлајн наставу “не долази у обзир”, те да то нисмо радили ни док није било вакцина.

Министар је објаснио и да Тим за школе данас доноси одлуку о моделу наставе за наредну недељу, пратећи семафор модел који је уведен на самом почетку школске године.

Та одлука је донета, школама је стигао допис, а које ће школе од 25. октобра бити на комбинованој настави, погледајте ОВДЕ.

Да ли ће и када све школе прећи на онлајн, ту одлуку Тим за школе и Министарство просвете неће донети, већ је то задатак Кризног штаба, наглашавају у Министарству просвете и додају да се та одлука свакако не би односила на млађе основце.

Др Тиодоровић се у још једном обраћању медијима осврнуо на важност преласка на онлајн “бар на 10 дана” јер су деца постала значајна карика у преношењу вируса. С друге стране, министар просвете тврди да у школама ситуација и даље није алармантна.

Да се вирус жестоко спустио међу школску децу потврдио је и епидемиолог Предраг Кон, наводећи податак да преко 20 одсто позитивних има испод 20 година.

И он сматра да је добро постављено питање увођење онлајн наставе, а да се то деси очекује координатор вакциналног пункта на Београдском сајму Зоран Бекић, који је јуче оценио да су деца велики епидемиолошки проблем.

„Вакцинација просветних радника је испод просека. Ако имате мали број имунизоване деце и непридржавање мера, то указује да имате скок у дечјој популацији“, навео је Бекић.

С обзиром на опречне, нејасне и непотпуне информације које од оних који треба да доносе одлуке долазе, сасвим је јасно да ни чланови Кризног штаба нису потпуно сигурни у то шта им је чинити.

Питање које јавност и родитељи (с правом) постављају није “зашто онлајн настава?”. Питање је: Зар прва следећа мера, ако већ мора да се уведе, не би требало да буде забрана свадби, рођендана, прослава, окупљања, журки, свирки? Зар не би прво требало затворити кафиће после 17 часова и ноћне клубове?

И док чекамо да се Кризни штаб огласи, многи старији ђаци ће већ вечерас бити на журкама у баровима, кафићима. Тамо вируса, изгледа, нема.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Непосредна-настава-у-свим-школама-у-Србији-и-наредне-недеље

Непосредна настава у свим школама у Србији и наредне недеље

У свим основним и средњим школама у Србији од понедељка, 6. децембра примењиваће се први модел наставе, односно ученици ће наставу похађати непосредно, одлучио је Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа. Према подацима из надзора преузетим из електронског система „Сервис јавног здравља“ које је Министарству...

Ружић-и-Ло-Кашо-о-унапређењу-сарадње-у-образовању-и-науци

Ружић и Ло Кашо о унапређењу сарадње у образовању и науци

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и амбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо разговараали су данас о унапређењу сарадње две земље у области образовања и науке. Највише пажње саговорници су посветили јачању сарадње у области дуалног образовања, имајући у виду присуство италијанских...

Времеплов:-Српска-војска-почела-повлачење-преко-Албаније

На данашњи дан: 3. децембар

Данас је петак, 3. децембар, 337. дан 2021. До краја године има 28 дана. 1368 - Рођен је француски краљ Шарл VI. Владао је пуне 42 године. У прво време прозван је "Шарл Вољени", али пошто је од 1392. показивао знаке психичког растројства остао је познат као "Шарл Луди". Изазвао...

Непромишљена-иницијатива-Министарства-просвете

Непромишљена иницијатива Министарства просвете

Министарство просвете расписало је наградни конкурс за средњошколце у оквиру ког је потребно да деца сниме видео, поставе га на Инстаграм и откључају своје профиле, односно да их уместо приватним начине јавним како би сви могли да приступе садржају који објаве. Да ли је особа која је осмислила овај вид...

Стипендије-„За-жене-у-науци“-у-Републици-Србији-за-2021.-годину

Стипендије „За жене у науци“ у Републици Србији за 2021. годину

Стипендије „За жене у науци“ биће додељене и овe годинe, а формирана је и Радна група која ће се бавити избором кандидаткиња. Важно је да оснажимо и промовиђемо жене истраживаче, које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва“, рекла је државни секретар Маријана Дукић Мијатовић. Према њеним...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT