Од 30 округа у Србији само у шест школе раде уобичајено

ADVERTISEMENT

Више од половине средњих школа у Србији, од укупно око 500 колико их има, од понедељка ће радити по атипичним моделима наставе које диктира епидемијска ситуација. У свим осмолеткама и средњим школама на Косову и Метохији образовање ће и даље функционисати искључиво на даљину. Осим тога, у 247 средњих школа широм Србије одељења ће се делити у групе, часови похађати комбиновано један дан у клупама, други онлајн, а без непосредне наставе школоваће се средњошколци у 22 куће знања.

Од 30 округа у Србији само у шест све основне и средње школе наставиће да раде регуларно. Од 174 локалне самоуправе, у 56 ће већ следеће недеље школски колективи иступити из оквира традиционалног рада због вируса корона. И то је по новоутврђеним, „релаксираним” правилима о броју заражених ђака којим је условљен прелазак с уобичајеног – зеленог, на комбиновани – жути, или у најлошијем случају онлајн режим рада. Иначе би, сасвим извесно, на епидемијској слици школске популације више доминирала црвена боја. До ове недеље важио је принцип да одељење с двоје оболелих ђака прелази на учење на даљину. Одлуком Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа поступак код појаве случајева инфекције код ученика у школама сада подразумева да се на онлајн учење прелази тек уколико је заражено троје међу 16 ученика истог одељења.

– У одељењу са до 16 ђака након појаве три оболела ученика налаже се прелазак на трећи (онлајн) модел рада у трајању од 10 дана само за то одељење. Одељења са 17 и више ученика, након појаве два случаја инфекције, деле се на две групе и настављају рад по другом (комбинованом) моделу наставе. На групе се потом примењује поступак за одељења са 16 и мање ђака, односно након појаве нова три оболела ученика у групи, прелазак на трећи модел у трајању од 10 дана се налаже само за ту групу – прецизирали су из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Појаснили су да ако су ученици инфицирани вирусом корона, родитељи обавештавају школу, а кад се у једном одељењу појаве два или више случајева оболевања, директор организује рад у школи према утврђеним инструкцијама.

– Уколико применом раније прописаних критеријума и даље постоје елементи за разматрање преласка на трећи модел наставе, целе смене или целе школе, директор, без одлагања, обавештава надлежну школску управу и територијално надлежни институт или завод за јавно здравље, који процењује ситуацију, утврђује епидемиолошке ризике и доноси коначну одлуку о којој обавештава школу. За одељења која тренутно због најмање два ученика похађају наставу на даљину, почевши од 20. септембра 2021. године, примењују се наведени критеријуми – инструкције су ресорног министарства.

Одлуком Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа комбинована настава ће се од понедељка примењивати у седмом и осмом разреду основних школа у девет општина. То су: Ариље, Књажевац, Коцељева, затим Богатић, Ваљево, Крагујевац и Топола – у којима ће и средњошколци ићи на комбиновану наставу; и Лајковац и Ивањица – где ће средње школе радити искључиво на даљину. По жутом моделу, дан у школи, дан онлајн на часовима од 45 минута по редовном распореду, образовање ће стицати и средњошколци у 45 локалних самоуправа. Међу њима је и Београд, са чак 82 средње школе.

Црвени модел, који подразумева образовање искључиво онлајн, спроводиће се у укупно осам локалних самоуправа, међу којима су и Бајина Башта, Ужице, Лебане, Љиг, Бела Паланка и Сремска Митровица.

У преосталим јединицама локалне самоуправе осмолетке и средње школе настављају рад у зеленој зони, која значи непосредну наставу.

Извор: Политика

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Времеплов:-Умро-Стојан-Протић

На данашњи дан – 28. октобар

Данас је четвртак, 28. октобар 2021. До краја године има 64 дана. 1492 -Шпански морепловац Кристифор Колумбо открио је Кубу на првом путовању преко Атлантика и прогласио је поседом Шпаније. 1704 -Умро је енглески филозоф Џон Лок, један од утемељивача емпиризма. Оспоравао је теорију о урођеним идејама и принципима и...

Тиодоровић:-Школе-треба-да-наставе-да-раде

Тиодоровић: Школе треба да наставе да раде

Епидемиолози ће се сутра састати с министром просвете Србије Бранком Ружићем, након чега ће се знати јасан став о томе како ће се настава у школама одвијати у наредном периоду, изјавио је данас члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић. Према његовим речима, опредељење је да школе треба да наставе да раде,...

Времеплов:-Рођен-Владимир-Ћоровић

На данашњи дан – 27. октобар

Данас је среда, 27. октобар 2021. године. 1505- Умро је руски владар Иван III Васиљевич, назван "Иван Велики". Оснажио је Русију, ослободио се вазалног односа одбивши да Монголима плаћа данак, ојачао је руску монархију и окончао "окупљање руских земаља". По доласку на престо 1462. пошто је устоличен за великог московског...

Филозофски-факултет-у-Нишу-обележио-50-година-постојања

Филозофски факултет у Нишу обележио 50 година постојања

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић честитао је руководству, али и целокупном наставном и ваннааставном особљу и студентима 50 година постојања Филозофског факултета у Нишу. Задовољство ми је да вас све поздравим на дан прославе јубилеја Филозофског факултета у Нишу и верујем да...

Још-2.500-наставника-биће-запослено-на-неодређено

Још 2.500 наставника биће запослено на неодређено

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић најавио је данас, у разговору са представницима репрезентативних синдиката из те области, да ће у наредном периоду бити расписани конкурси за запослење 2.500 људи на неодређено. Foto: Canva „Ово су сјајне вести и на овај племенити позив се одазивају посебни људи свесни...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT