НТП Београд помаже успостављање НТП Бања Лука

ADVERTISEMENT

НТП Београд помаже успостављање НТП Бања Лука

Државни секретари Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић и проф. др Ивица Радовић разговарали су данас у Београду са министром за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђаном Рајчевићем о сарадњи у области науке и иновација.

Том приликом у Научно-технолошком парку Београд потписан је Меморандум о стратешком партнерству за успостављање првог научно технолошког парка у Републици Српској – Научно-технолошког парка Бања Лука.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Маријана Дукић Мијатовић указала је да је оснивање научно-технолошких паркова значајно за промоцију културе иновација и конкурентности.

У Србији функционишу научно-технолошки паркови у Београду, Новом Саду, Нишу и Чачку, у оквиру којих послује укупно 128 предузећа, односно 72 стартап и 56 технолошко развојних компанија, која укупно имају 1785 запослених. Поносни на њихов рад, на њихов допринос положају Србије у региону и свету, а на иницијативу Министарства за високо образовање и информационо друштво Републике Српске, одлучили смо да снажно подржимо оснивање првог научно-технолошког парка у Бања Луци“, казала је Дукић Мијатовић.

Она је навела да Влада Србије свесна потенцијала који наука и иновације имају за развој нашег друштва и да снажно подржава научни рад и иновације.

Обезбеђују се средства за финансирање научних и иновационих пројеката, али и развија неопходна инфраструкутура. Научно технолошки паркови су део те инфраструктуре“, казала је она и додала да је Србија у изградњу и опремање научно технолошкох паркова уложила више од 53,7 милиона евра.

Дукић Мијатовић подсетила је и да Стратегија научног и технолошког развоја до 2025. „Моћ знања“ предвиђа ширење мреже научно технолошких паркова.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, активно ради на афирмацији и подстицању економије засноване на знању, па је усвојена и Стратегија развоја стартап екосистема, а управо у Скупштини на седници је и предлог новог Закона о иновационој делатности“, навела је она.

Меморандум о стратешком партнерству за успостављање првог научно технолошког парка у Републици Српској данас су потписали министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић и в.д директора Научно-технолошког парка Београд, Гордана Даниловић Грковић.

Меморандум који смо данас потписали значи, пре свега, једну велику помоћ коју ће нам пружити научно-технолошки парк у Београду у пројекту оснивања научно-технолошког парка у Бања Луци. Данашњи дан је и почетак заснивања једног потпуно другог иновативног екосистема у Републици Српској у којем ће свакако примарни саветник бити институције Републике Србије, почевши од ресорног министарства, али исто тако и мреже научно-технолошких паркова у Србији“, рекао је министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, Срђан Рајчевић.

Развојем нашег научно-технолошког парка, развили смо и специфичан еко систем у малом, способан да сваке године ствара све више и више стартап компанија, да екпоненцијално расту запошљавање и извоз, и тај кључ развоја иновационог еко система желимо да поделимо са Министарством у Републици Српској”, навела је в.д. директора НТП Београд Гордана Даниловић Грковић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

“Живимо-у-земљи-где-се-за-здравље-деце-не-консултују-педијатри,-а-за-дешавања-у-школама-не-питају-просветни-радници”

“Живимо у земљи где се за здравље деце не консултују педијатри, а за дешавања у школама не питају просветни радници”

“Тренутно, мислим да ситуација није довољно добра да би деца кренула у школу“, изјавила је јуче председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић. Након саопштене одлуке о томе да продужетка распуста нема и да се ђаци у понедељак враћају у клупе, неки по првом, неки по другом моделу наставе,...

Модел-наставе-мења-се-и-у-Војводини

Модел наставе мења се и у Војводини

Као што је познато, друго полугодиште за средњошколце у Војводини почело је у другој недељи јануара. Недељу дана касније, 17. јануара у клупе су сели и основци у Покрајини и ове недеље радили нормално, по првом моделу. Foto: Canva Министар просвете Бранко Ружић саопштио је данас одлуку да ће друго...

Пет-правила-која-ће-важити-у-школама-од-понедељка

Пет правила која ће важити у школама од понедељка

Одлуку о моделима наставе у другом полугодишту данас је саопштио министар просвете Бранко Ружић. Министар је апеловао и на све учеснике образовног процеса да поштују мере заштите од вируса, те да се придржавају правила. Ово су правила која важе за све од 24. јануара, када почиње друго полугодиште: – За...

ministar-saopstio-konacnu-odluku-o-modelima-nastave-za-sve-djake

Министар саопштио коначну одлуку о моделима наставе за све ђаке

Настава у Централној Србији почиње у понедељак, а ђаци ће овако ићи у школу: најмлађи основци од 1. до 4. разреда наставу похађају непосредно, од 5. до 8. имаће комбиновани модел. По комбинованом моделу ићи ће и ђаци средњих школа, пише Блиц. Foto: Screenshot N1 Комбиновани модел и за основце...

“Наставнице,-гребе-ме-грло,-боље-да-идем-кући”,-ђаци-користе-корону-као-изговор,-избегавање-школе-никад-није-било-лакше

“Наставнице, гребе ме грло, боље да идем кући”, ђаци користе корону као изговор, избегавање школе никад није било лакше

Нису само одрасли ти који користе ситуацију са короном да понекад изостану с посла или раде од куће. На то нас подсећа данашњи текст на порталу Новости, где се наводе не баш маштовити изговори ученика који би да избегну обавезе у школи. А корона је постала баш згодна за то....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT