ADVERTISEMENT

Novi pravilnici u oblasti nauke

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja usvojilo je dva pravilnika važna za postupak i način sitcanja naučnih zvanja i kategorizaciju i rangiranje naučnih časopisa – Pravilnik o sticanju istraživačkih i naučnih zvanja i Pravilnik o kategorizaciji i rangiranju naučnih časopisa.

Najznačajnija novina Pravilnika o sticanju istraživačkih i naučnih zvanja je efikasnije sprovođenje postupka izbora istraživača u naučna zvanja, a posebno prvog naučnog zvanja naučni saradnik, koje je najbrojnije.

Promena predviđa da matični naučni odbori odlučuju o sticanju naučnog zvanja naučni saradnik, dok je ostala nadležnost da daju mišljenje na preostala dva viša zvanja. Ovim se u potpunosti ubrzava  izbor i time omogućava istraživačima i brže pravo na napredovanje, što je podržano i od strane naučne zajednice.

Takođe, Pravilnikom se ubrzava izbor i u zvanje istraživač pripravnik, usklađuje postupak izbora u istraživača i naučna zvanja sa novim Zakonom o opštem upravnom postupku, kao i trajanje zvanja i postupak reizbora.

Pravilnikom o sticanju istraživačkih i naučnih zvanja, obuhvaćene su samo promene postojećeg Pravilnika o postupku i načinu vrednovanja, i kvantitativnom iskazivanju naučnoistraživačkih rezultata istraživača, koje je predvideo Zakono o nauci i istraživanjima. Ovaj akt nije menjan u delu kriterijuma koji se odnose na rezultate istraživača, odnosno bodova, jer je predviđeno da se za takvu promenu obavi i opsežna javna rasprava na nivou cele akademske zajednice, što zahteva i optimalan vremenski period, kao i optimalne epidemiološke uslove.

Novi Pravilnik o kategorizaciji i rangiranju naučnih časopisa detaljnije je uredio pitanje kategorizacije časopisa koje je prvi put uređeno novim Zakonom o nauci i istraživanjima.

Pravilnikom se uređuje se rangiranje, kategorizacija, postupak utvrđivanja liste kategorizacije, uslovi za uređivanje naučnih časopisa i naučne grane u okviru kojih se vrši rangiranje, kao i drugi elementi od značaja za kategorizaciju i rangiranje časopisa i njihovo odlaganje u repozitorijum. Pravilnik je obuhvatio i specifičnosti časopisa iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, kao i uređivanje naučnih časopisa.

Pravilnici su pripremani prema proceduri predviđenoj Zakonom o nauci i istraživanjima, tako što su stručna tela, Nacionalni savet za naučni i tehnološki razvoj, Komisija za sticanje naučnih zvanja i matičnim naučniodborima i Komisija za utvrđivanje predloga godišnje liste kategorisanih časopisadala svoje predloge i sugestije na nacrt ovih akata, a svi konstruktivni predlozi su integrisani u tekstove pravilnika.

Pravilnici su objavljeni u „Službenom glasniku“  30. decembra 2020. godine i stupili na snagu osmog dana od dana objavljivanja.

ADVERTISEMENT
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

danas-isplata-ucenickih-stipendija-i-kredita

Danas isplata učeničkih stipendija i kredita

Isplata desete rate učeničkih stipendija i kredita, koje je obezbedilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  učenicima srednjih škola u Republici Srbiji, za školsku 2020/2021. godinu,  počeće  danas, 17. juna 2021. godine. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stipendiraće 11.500 učenika srednjih škola u Srbiji, na osnovu raspisanog Konkursa za...

prosvetari-traze-manje-ucenika-u-odeljenjima

Prosvetari traže manje učenika u odeljenjima

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pokrenula je onlajn petciju za smanjivanje broja učenika u odeljenju, saopšteno je na protestu koji su predstavnici tog sindikata organizovali ispred zgrade Vlade Srbije. Protest je održan pod parolom “Manje je više”, čime su prosvetari hteli da poruče da je u odeljenjima sa manjim brojem...

info-dani-horizont-evropa-programa

Info dani Horizont Evropa programa

Evropska komisija je najavila detalje o info danima koji su posvećeni Horizont Evropa programu, a koji će se održati u periodu od 28. juna do 9. jula 2021. Ovaj desetodnevni događaj pružiće priliku potencijalnim kandidatima i drugim zainteresovanim stranama u istraživanjima i inovacijama da dobiju informacije i postave pitanja o...

pokrenut-pilot-projekat-„ucionica-kakvu-zelim“

Pokrenut pilot projekat „Učionica kakvu želim“

U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Republički sekretarijat za javne politike Vlade Republike Srbije (RSJP)  pokrenuo je pilot projekat „Učionica kakvu želim“. Cilj pilot projekta je razvoj preduzetničkog razmišljanja kod učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole. Projekat se sprovodi u deset osnovnih škola na teritoriji...