ADVERTISEMENT

Nezainteresovani očevi – nesrećni sinovi

U studiji projekta Tomorrow’s Men u kojoj je učestvovalo 1500 mladića između 13 i 19 godina, znači tipičnih adolescenata, dobijeni su rezultati koji mnogim očevima mogu da pomognu da se bolje snađu u vaspitanju svojih sinova, ali i da im pokažu pravi put kojim treba da idu kako bi sinovi bili dobri ljudi.

Najniži stepen samopoštovanja, kao i veću verovatnoću da postanu depresivni, da ne zavole školu ali i da imaju probleme sa policijom, imaju oni mladići čiji očevi ne pokazuju dovoljno interesovanja za život svoje dece.

Očevi koji pokazuju interesovanje za brige, domaće zadatke i društveni život svojih sinova odgajaju „poletne i optimistične mlade ljude koji su puni samopouzdanja i nade”, objavljeno je u londonskom „Tajmsu” na osnovu navedenog istraživanja.

U studiji ovog projekta, kod više od 90 odsto mladića koji su smatrali da im očevi posvećuju vreme i da se živo zanimaju za njihov napredak uočavala se „znatna mera samopoštovanja, zadovoljstva i samopouzdanja”.

Suprotno tome, kod 72 odsto mladića koji su smatrali da očevi retko pokazuju interesovanje za njih i za ono što oni rade, ili da su potpuno nezainteresovani, zapažen je „najniži stepen samopoštovanja i samopouzdanja, kao i veća verovatnoća da postanu depresivni, da ne vole školu i da čak imaju problema s policijom”.

Adrijen Kac, članica projekta Tomorrow’s Men, napomenula je da zapravo nije važno da li otac i sin provode zajedno mnogo vremena. Ona kaže: „Suština je u tome da se potrudite oko vašeg deteta toliko da ono stekne utisak i osećaj da vam je stalo do njega, da ga volite i da slušate šta govori”.

A, u stvari, suština je u tome da treba da učinite tako malo za svog sina kako biste dobili tako mnogo od njega.

Izvor: Politika

ADVERTISEMENT
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

nauci-da-ih-sacuvas-na-vreme-–-sada!

Nauči da ih sačuvaš na vreme – sada!

Uskoro će prestati da traži tvoju ruku, da te vuče da gradite kuću od kocki, da te zove da igrate fudbal, kuvate ručak… Foto: Canva Uključuješ kompjuter i zaranjaš u njega. Dete te zove da se igrate – kao i uvek u najnezgodnijem času. Dosađuje s nekim tamo koještarijama. To...

kultura-poklanjanja-ocena

Kultura poklanjanja ocena

Već duže vreme nastavnici u osnovnim školama nerealno ocenjuju đake. Problem je s vremenom poprimio ozbiljne razmere i „prelio se“ na srednju školu i fakultete. Praksa se na kraju pretvorila u kulturu poklanjanja ocena, što je dovelo do inflacije „vukovaca“. (Prema nekim podacima danas ih ima do deset puta više...