Непромишљена иницијатива Министарства просвете

ADVERTISEMENT
Министарство просвете расписало је наградни конкурс за средњошколце у оквиру ког је потребно да деца сниме видео, поставе га на Инстаграм и откључају своје профиле, односно да их уместо приватним начине јавним како би сви могли да приступе садржају који објаве.

Да ли је особа која је осмислила овај вид такмичења размишљала о потенцијалним опасностима којим се дете излаже откључавањем свог профила за јавност?

Јавни профили тинејџера нису једина проблематична ставка овог конкурса. Осим тога, ту је и награђивање на основу броја лајкова, а не квалитета садржаја. У осетљивом животном раздобљу где је деци ионако веома битно како их други доживљавају и шта о њима мисле, акценат се ставља на то да се вредност, квалитет и креативност могу мерити бројем лајкова и популарношћу.

Да ли угрожавање безбедности детета вреди колико и прва, друга или трећа награда на конкурсу?

Када је профил детета јаван, предаторима је олакшан пут до потенцијалне жртве. Којим опасностима се дете излаже?

Откривање личних информација

Са фотографија и профила деце и младих се лако може закључити са ким се највише друже, у коју школу иду, како се зову и презивају, чиме им се родитељи баве, да ли су популарни или повучени… Све ово су одлучујући фактори када предатор бира своју жртву.

Откривање локације

Таговање фотографија и обележавање локације су најчешћа грешка коју не само деца, него и одрасли праве на друштвеним мрежама. Последице нису толико далекосежне ако је профил закључан, али уколико је јаван, могу да буду кобне.

Из таговања локације предатори могу да сазнају где дете излази, где иде на енглески, где иде у школу, на часове плеса, чак и где живи.

Омогућен контакт

Откључавањем профила директно омогућавамо свим особама да ступе у контакт са нама, да ли путем коментара или путем директне поруке. Када је предаторима олакшан начин да ступе у контакт са дететом, њих ништа не спречава да направе лажан налог, представе се као вршњак, а онда крену са дописивањем.

Говор мржње и нежељени коментари

Закључавањем налога дете штити свој дигитални простор, и одобрава приступ истом само људима са којима се осећа сигурно. На тај начин има контролу над тиме ко ће му писати поруке, реаговати на његов садржај и коментарисати фотографије. Ружни коментари, позив на насиље, вређање и претње на друштвеним мрежама нису ништа ново и остављају тешке последице на дечију перцепцију себе.

Намера конкурса Министарства просвете није била лоша, деца су позвана да похвале своје наставнике, да буду креативна и да покажу своје познавање друштвене мреже. Међутим, у обзир се увек мора узети и она друга страна интернета и друштвених мрежа која је препуна упозорења, замки и опасности.

Увек је право време да разговарамо о позитивним и негативним странама интернета који је постао саставни део наших живота. Едукација је превенција.

Извор: ЦНЗД

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

“Живимо-у-земљи-где-се-за-здравље-деце-не-консултују-педијатри,-а-за-дешавања-у-школама-не-питају-просветни-радници”

“Живимо у земљи где се за здравље деце не консултују педијатри, а за дешавања у школама не питају просветни радници”

“Тренутно, мислим да ситуација није довољно добра да би деца кренула у школу“, изјавила је јуче председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић. Након саопштене одлуке о томе да продужетка распуста нема и да се ђаци у понедељак враћају у клупе, неки по првом, неки по другом моделу наставе,...

Модел-наставе-мења-се-и-у-Војводини

Модел наставе мења се и у Војводини

Као што је познато, друго полугодиште за средњошколце у Војводини почело је у другој недељи јануара. Недељу дана касније, 17. јануара у клупе су сели и основци у Покрајини и ове недеље радили нормално, по првом моделу. Foto: Canva Министар просвете Бранко Ружић саопштио је данас одлуку да ће друго...

Пет-правила-која-ће-важити-у-школама-од-понедељка

Пет правила која ће важити у школама од понедељка

Одлуку о моделима наставе у другом полугодишту данас је саопштио министар просвете Бранко Ружић. Министар је апеловао и на све учеснике образовног процеса да поштују мере заштите од вируса, те да се придржавају правила. Ово су правила која важе за све од 24. јануара, када почиње друго полугодиште: – За...

ministar-saopstio-konacnu-odluku-o-modelima-nastave-za-sve-djake

Министар саопштио коначну одлуку о моделима наставе за све ђаке

Настава у Централној Србији почиње у понедељак, а ђаци ће овако ићи у школу: најмлађи основци од 1. до 4. разреда наставу похађају непосредно, од 5. до 8. имаће комбиновани модел. По комбинованом моделу ићи ће и ђаци средњих школа, пише Блиц. Foto: Screenshot N1 Комбиновани модел и за основце...

“Наставнице,-гребе-ме-грло,-боље-да-идем-кући”,-ђаци-користе-корону-као-изговор,-избегавање-школе-никад-није-било-лакше

“Наставнице, гребе ме грло, боље да идем кући”, ђаци користе корону као изговор, избегавање школе никад није било лакше

Нису само одрасли ти који користе ситуацију са короном да понекад изостану с посла или раде од куће. На то нас подсећа данашњи текст на порталу Новости, где се наводе не баш маштовити изговори ученика који би да избегну обавезе у школи. А корона је постала баш згодна за то....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT