Неће се то баш мени и мом детету догодити

ADVERTISEMENT
Већина људи се не замара да ли ће се догодити нешто лоше за дан, два или годину две. То је одбрамбени механизам, који је развијан хиљадама година. Замислите ситуацију где нека особа почиње да размишља, шта ако сутра буде земљотрес и ко ће све страдати, шта ако за 2 дана удари комета у Земљу, шта ако пукне сајла у лифту који користмо, шта ако нека одломљена грана падне право на нас… живот би био као ноћна мора.

Међутим ови страхови су оправдани, ако је очигледно да је реална опасност близу (нпр. најава уласка великог метеора у атмосферу, коришћење старог дотрајалог лифта и сл).

Foto: Canva

Механизам који би најбоље описао одбацивање непотребних брига може да се зове – неће се то мени догодити. И то је добар одбрамбени механизам, али данас се то мора мало другачије гледати. Окружење се јако брзо мења и то може негативно да утиче на развој деце. Нажалост неки родитељи тога нису свесни, а неки помисле да се ништа лоше неће догодити, док неки ни не знају да сад постоји нова реална опасност. И то не дотрајала сајла у лифту или уласак метеора у нашу атмосферу, него нешто што већина родитеља сматра да је у реду, па чак и да је корисно.

Постоји пуно погрешних ствари које родитељи направе, пре свега из области презаштићивања, али једна се све више издваја, а то је претерано гледање ТВ-а, посебно код деце која су младја од 3 године.

Наиме дете се развија кретањем у интеракцији са околином, мозак има одредјене обрасце развоја и ако се нешто пропусти, може се успорити или оштетити развој детета.

Сигурно да већина родитеља помисли да то и не смета толико и наравно – неће се то мени догодити, тј. мом детету. Оправдање проналазе и објашњавају да од неких пријатеља деца гледају ТВ по неколико сати, па им ништа не фали или да је старије дете гледало сваки дан ТВ и да је све у реду код њега и сл. И онда се деси проблем, дете касни у развоју, не проговара, креће на терапије, родитељи обилазе стручњаке за рани развој, покушавају да надокнаде оно што мозак није добио у интеракцији са окружењем или још горе, чекају и чекају да се проблем реши сам од себе.

Нажалост тешко да ће проћи само од себе, тако да чим родитељи примете да нешто није у реду нека се обрате педијатру који ће их даље упутити.

Посао детета је кретање, интеракција, игра, а гледање ТВ-а, посебно таблети и видео игрице су последња опција коју би требало свести на минимум или потпуно укинути.

Др Ранко Рајовић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Наука-каже:-Дојење-може-спречити-рак-у-детињству

Наука каже: Дојење може спречити рак у детињству

Ако дојите или сте некад дојили, онда сигурно знате колико је то тешко, али и чаробно. И колико има бенефита и за маму и за бебу. Познато је да дојење смањује могућност од појаве кардиоваскуларних болести, дијабетеса 2, реуматоидног артритиса и умањује ризик од изненадне смрти новорођенчета (СИДС). Ако вам...

Психолог-др-Ивић:-Родитељи-чине-медвеђу-услугу-деци,-тражећи-од-наставника-поклоњене-оцене

Психолог др Ивић: Родитељи чине медвеђу услугу деци, тражећи од наставника поклоњене оцене

Већ првих дана школе уочавамо да ђаци имају проблем са пажњом, самосталним радом, концентрацијом, комуникацијом, памћењем, графомоториком, истрајношћу, уредношћу, чак и на једноставним задацима. Зашто је деци тежак сваки ментални и физички рад? Зашто је њихов речник сиромашан? Зашто више нису радознали и маштовити? Зато што смо им прерано дали...

А1:-Није-препоручљиво-коришћење-мобилног-телефона-деци-млађој-од-6-година

А1: Није препоручљиво коришћење мобилног телефона деци млађој од 6 година

Просечна старост деце која добијају прве паметне телефоне је око 10 година, али изложеност мобилним уређајима често почиње у много млађој доби. Суоснивач компаније Apple Стив Џобс наводно је ограничио употребу технологије својој деци и забранио им да користе iPad када је лансиран. Бивши извршни директор Мајкрософта Бил Гејтс сачекао...

“Безимени-првак”-и-остале-етикете-које-деца-носе-у-срцу

“Безимени првак” и остале етикете које деца носе у срцу

Текст је инспирисан поступком једне учитељице (за коју верујемо да је изузетак) која је прваку на уџбенику написала црвеном оловком – Безимени првак. Зато што није уписао своје име иако је учитељица рекла да то код куће ураде. А да ли се запитала како се неко, ко је тек упловио...

Постоји-разлика-између-бистрог-и-даровитог-детета

Постоји разлика између бистрог и даровитог детета

“Као даровите, васпитачи и учитељи издвајају ону децу која многе ствари раде раније, брже, успешније и другачије од друге деце па у томе имају висока постигнућа. Даровитост се дефинише као склоп натпросечних интелектуалних способности, високог степена креативности и мотивације”, појашњава проф. психологије Ксенија Р. Бенаковић. Foto: Canva Како да знамо...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT