Наука важна за развој целог друштва

ADVERTISEMENT

Наука важна за развој целог друштва

Pomoćnici ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Marina Soković i dr Aleksandar Jović učestvovali su danas na Re-attach samitu ekonomija „ Nauka i mladi kreiraju društveni progres“ i ocenili da je razvoj nauke važan za napredak celog društva i da Ministarstvo preduzima brojne aktivnosti, kako bi podržalo mlade naučnike i naučno-istraživački rad.

Dr Soković je rekla da je pre dve godine promenjen način finansiranja nauke, sa projektnog na institucionalno finansiranje. Istakla je da je cilj države da istraživačima, posebno mladim, stvori uslove za rad u Srbiji i obezbedi podsticajne uslove za naučno-istraživači rad.

Takođe, sa radom su počeli i novi instituti, kao što je Instut BioSens, Institut za IT u Kragujevcu, Institut za veštačku inteligenciju“, rekla je ona.

Navela je da je osnovan Fond za nauku, koji ima programe kojima podržava mlade naučnike, kao što je Promis program za mlade istraživače, koji treba da im pomogne da naprave sopstvene programe istraživanja. Kako je dodala i na poziv za podršku razvoju projekata u oblasti Dijaspore i veštačke inteligencije prijavljivali su se mladi.

Dr Soković je podsetila da je usvojena i nova Strategija razvoja nauke od 2021. attain 2025. „Moć znanja“. Vizija je, kako je rekla, jačanje naučno-istraživačkih organizacija i timova, kao i saradnja sa naučnoistraživačkim organizacijama u svetu.

Najveću i najbolju popularizaciju nauke, kako kaže, rade naši istraživači. Dr Soković je pohvalila naše naučnike koji su od početka epidemije izazvane korona virusom bili u prvim redovima u borbi protiv korone.

Istakla je da Ministarstvo neprekidno nastavlja da prati i podstiče razvoj, rad i obrazovanje naučnoistraživačkih kadrova kroz podršku sticanja znanja neposrednom razmenom naučnih informacija i naučnih dostignuća, kao i kroz razvoj naučne saradnje na međunarodnom nivou, postdoktorskim usavršavanjem, učešćem na naučnim skupovima u inostranstvu, kao i sufinansiranjem boravka inostranih naučnika u Republici Srbiji.

Aleksandar Jović ocenio je da je razvoj nauke važan za sveobuhvati napredak i da bez nauke i tehnike ne može da se zamisli razvoj društva kao celine.

Mannequin za finansiranje nauke kod nas je takav da svaka oblast nauke može da pronađe svoje mesto. Bez obzira kojom oblasti se istraživači bave, moći će da pronađu odgovarajući poziv u okviru Fonda za nauku ili Fonda za inovacionu delatnost, gde će moći da apliciraju za sredstva”, kazao je Jović.

On je naveo i da je posle uspešne priče sa učešćem istraživača iz Srbije u Horizont programu 2020 prvom ciklusu Erazmus+ programa, Srbija je okončala pregovore za priključivanje Horizont Evropa programu i drugom ciklusu Erazmus+ programa, kao i da se potpisivanje sporazuma sa EU o učešću Srbije u ovim programi očekuje sredinom novembra. Nagasio je da je našim istraživačima i institucijama već sada omogućeno da konkurišu na otvorene pozive u okviru ova dva programa.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Непосредна-настава-у-свим-школама-у-Србији-и-наредне-недеље

Непосредна настава у свим школама у Србији и наредне недеље

У свим основним и средњим школама у Србији од понедељка, 6. децембра примењиваће се први модел наставе, односно ученици ће наставу похађати непосредно, одлучио је Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа. Према подацима из надзора преузетим из електронског система „Сервис јавног здравља“ које је Министарству...

Ружић-и-Ло-Кашо-о-унапређењу-сарадње-у-образовању-и-науци

Ружић и Ло Кашо о унапређењу сарадње у образовању и науци

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и амбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо разговараали су данас о унапређењу сарадње две земље у области образовања и науке. Највише пажње саговорници су посветили јачању сарадње у области дуалног образовања, имајући у виду присуство италијанских...

Времеплов:-Српска-војска-почела-повлачење-преко-Албаније

На данашњи дан: 3. децембар

Данас је петак, 3. децембар, 337. дан 2021. До краја године има 28 дана. 1368 - Рођен је француски краљ Шарл VI. Владао је пуне 42 године. У прво време прозван је "Шарл Вољени", али пошто је од 1392. показивао знаке психичког растројства остао је познат као "Шарл Луди". Изазвао...

Непромишљена-иницијатива-Министарства-просвете

Непромишљена иницијатива Министарства просвете

Министарство просвете расписало је наградни конкурс за средњошколце у оквиру ког је потребно да деца сниме видео, поставе га на Инстаграм и откључају своје профиле, односно да их уместо приватним начине јавним како би сви могли да приступе садржају који објаве. Да ли је особа која је осмислила овај вид...

Стипендије-„За-жене-у-науци“-у-Републици-Србији-за-2021.-годину

Стипендије „За жене у науци“ у Републици Србији за 2021. годину

Стипендије „За жене у науци“ биће додељене и овe годинe, а формирана је и Радна група која ће се бавити избором кандидаткиња. Важно је да оснажимо и промовиђемо жене истраживаче, које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва“, рекла је државни секретар Маријана Дукић Мијатовић. Према њеним...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT