Наука каже: Дојење може спречити рак у детињству

ADVERTISEMENT
Ако дојите или сте некад дојили, онда сигурно знате колико је то тешко, али и чаробно. И колико има бенефита и за маму и за бебу. Познато је да дојење смањује могућност од појаве кардиоваскуларних болести, дијабетеса 2, реуматоидног артритиса и умањује ризик од изненадне смрти новорођенчета (СИДС).

Ако вам ни ово није довољно, онда треба да знате да су научници открили да бебе које су дојене имају у свом стомаку pH која подстиче формирање HAMLET-а (Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumor cells). HAMLET је откривен случајно, када су научници проучавали антибактеријска својства мајчиног млека. То је заправо комбинација протеина и липида пронађених у млеку, који када заједно “раде” убијају ћелије рака тако што их “терају” да се повуку са здравих ћелија, смање и нестану, остављајући здраве ћелије нетакнуте.

Како кажу истраживачи са Универзитета Лунд у Шведској, овај механизам може имати значајан заштитни утицај и допринети ефектима које мајчино млеко има у спречавању дечјих тумора и леукемија (које чине око 30% канцера у детињству). И други научници открили су, кроз 18 различитих студија, да “14% до 19% of свих леукемија у детињству може бити спречено ако мајка доји шест или више месеци.”

И ту није крај. Доктори из Шведске, у сарадњи са научним тимом из Прага, доказали су да компонента мајчиног млека која носи назив Alpha1H (то је заправо врста шећера), а може се наћи само у мајчином млеку, подстиче производњу лактозе и може се трансформисати тако да помаже разбијање тумора на микроскопске фрагменте у телу.

Пацијенти којима је дат лек направљен на бази овог млечног шећера, избацили су читаве фрагменте тумора кроз урин, за разлику од плацебо групе. Уз то, постоје лабораторијска истраживања која су доказала да овај лек може убити више од 40 различитих врста ћелија рака код животиња на којима је тестиран, а то укључује и ћелије тумора на мозгу и дебелом цреву.

Резултати до сада откривени су инспирисали научнике да наставе истраживања HAMLET-а, као новог приступа терапији различитих врста тумора, те да Alpha1H учине доступним пацијентима који болују од ових тешких болести.

Закључак? Ако одлучите да дојите, млеко које ће ваша беба добити, свака кап, вредна је огромног труда који неке маме морају да уложе да би дојиле. Јер, то није сваком лако.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Укинути-закључивање-оцена-на-полугодишту,-то-је-беспотребан-стрес-за-децу-и-наставнике,-сматра-ФБГ

Укинути закључивање оцена на полугодишту, то је беспотребан стрес за децу и наставнике, сматра ФБГ

Форум београдских гимназија упутио је позив Министарству просвете, науке и технолошког развоја да размотри могућност измене Закона о основама система образовања и васпитања и Закона о средњем образовању и васпитању у циљу укидања закључивања оцена на крају полугодишта. Ову вест пренела је новинска агенција Фонет. Осврнувши се на ситуацију у...

Зашто-се-готово-уопште-не-сећам-свог-детињства

Зашто се готово уопште не сећам свог детињства

“Мама, каква си ти била кад си била мала као ја?” упитао ме је мој четворогодишњак док сам га стављала на спавање. Застала сам на тренутак. И искрено, нисам могла да се сетим. Као да је неко из мог памћења избрисао један велики део детињства. Истина је била да се,...

Нови-Закон-о-образовању-смањује-плаћање-преконормног-рада-наставника

Нови Закон о образовању смањује плаћање преконормног рада наставника

Оснивање комисије за праћење верске наставе, мањи број оцена за средњошколце, обавезно интонирање химне на почетку школске године, повећана одговорност родитеља у погледу изостајања ђака, смањено досадашње плаћање прековременог рада наставника и повећање старосне границе са 17 година за упис у средњу школу, основне су измене Закона о основама система...

Србија-уводи-бесплатну-вакцину-против-ХПВ-вируса-за-децу-и-младе

Србија уводи бесплатну вакцину против ХПВ вируса за децу и младе

Држава уводи бесплатну вакцинацију против хуманог папилома вируса (ХПВ), који доводи до малигних карцинома грлића материце код жена и пениса код мушкараца, рекла је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић, а преноси РТС. Вакцина ће бити бесплатна за децу узраста од 9 до 19. година Сања Радојевић...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT