Наука је доказала да мажење беба МЕЊА њихове гене – на боље

ADVERTISEMENT
Знамо да је мажење добро за новорођенчад, зато многи родитељи практикују контакт ”кожа на кожу” у најранијим данима, али прича са Универзитета British Columbia показује да мажење утиче на бебе на још дубљем нивоу него што смо мислили.

Према студији објављеној у часопису Развој и психопатологија, мажења и загрљаји које дајемо нашој деци у њиховом раном узрасту имају трајан утицај на молекуларном нивоу. У основи, мажење са бебом мења њихове гене.

Истраживачи су пратили 94 здраве бебе старе пет недеља, тражећи од родитеља да воде дневнике о томе када су бебе јеле, спавале, храниле се и плакале, као и колико је било телесног контакта током неге. Четири и по године касније, научници су испитали њихов ДНК.

Открили су да је, код деце која су мање мажена и ношена и уједно била више узнемирена док су били бебе, молекуларни профил у ћелијама био недовољно развијен за њихов узраст. “Сматрамо да, код деце, спорије епигенетско старење утиче на слабији развој и напредак”, каже Michael Kobor, професор на Одељењу за медицинску генетику UBC -а.

Истраживачи су то открили посматрајући метилацију ДНК, процес који мења начин на који гени функционишу, утичући на њихово испољавање.

Постојале су видне разлике у метилацији ДНК код деце која су била доста мажена у односу на ону која нису. Деца која су имала мање загрљаја и била више узнемирена у детињству имала су нижу епигенетску старост од очекиване у узрасту од 4,5 година.

“Планирамо да пратимо да ли биолошка незрелост коју смо видели код ове деце има широке импликације на њихово здравље, посебно на њихов психолошки развој”, каже Sarah Moore, ауторка студије. “Ако даља истраживања потврде овај почетни налаз, тако ће се нагласити важност обезбеђивања физичког контакта.”

У међувремену, родитељи никада не треба да брину да превише грле бебу, јер у том процесу корист немају само њихове ћелије, већ и мозак. Друга студија из Националне дечје болнице у Колумбусу у Охају открила је да рани, нежни осећаји наклоности родитеља и неговатеља имају трајне ефекте на то како мозак беба реагује на нежан додир. Зато, маме грлите их.

Извори: Moore S, McEwen L, Quirt J, Morin A, Mah S, Barr R, et al. ”Епигенетске корелације неонаталног контакта код људи”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Просветни-радник-је-просветни-радник-–-и-када-изађе-из-школског-дворишта

Просветни радник је просветни радник – и када изађе из школског дворишта

Често се може чути да је школа све мање васпитна установа, а да је образовна улога школе пренаглашена. Ако се сложимо да има неке истине у томе, онда ћемо морати да нађемо узроке и да видимо да ли постоје начини да се та васпитна улога врати у оној мери која...

Наука-каже:-Дојење-може-спречити-рак-у-детињству

Наука каже: Дојење може спречити рак у детињству

Ако дојите или сте некад дојили, онда сигурно знате колико је то тешко, али и чаробно. И колико има бенефита и за маму и за бебу. Познато је да дојење смањује могућност од појаве кардиоваскуларних болести, дијабетеса 2, реуматоидног артритиса и умањује ризик од изненадне смрти новорођенчета (СИДС). Ако вам...

Психолог-др-Ивић:-Родитељи-чине-медвеђу-услугу-деци,-тражећи-од-наставника-поклоњене-оцене

Психолог др Ивић: Родитељи чине медвеђу услугу деци, тражећи од наставника поклоњене оцене

Већ првих дана школе уочавамо да ђаци имају проблем са пажњом, самосталним радом, концентрацијом, комуникацијом, памћењем, графомоториком, истрајношћу, уредношћу, чак и на једноставним задацима. Зашто је деци тежак сваки ментални и физички рад? Зашто је њихов речник сиромашан? Зашто више нису радознали и маштовити? Зато што смо им прерано дали...

А1:-Није-препоручљиво-коришћење-мобилног-телефона-деци-млађој-од-6-година

А1: Није препоручљиво коришћење мобилног телефона деци млађој од 6 година

Просечна старост деце која добијају прве паметне телефоне је око 10 година, али изложеност мобилним уређајима често почиње у много млађој доби. Суоснивач компаније Apple Стив Џобс наводно је ограничио употребу технологије својој деци и забранио им да користе iPad када је лансиран. Бивши извршни директор Мајкрософта Бил Гејтс сачекао...

“Безимени-првак”-и-остале-етикете-које-деца-носе-у-срцу

“Безимени првак” и остале етикете које деца носе у срцу

Текст је инспирисан поступком једне учитељице (за коју верујемо да је изузетак) која је прваку на уџбенику написала црвеном оловком – Безимени првак. Зато што није уписао своје име иако је учитељица рекла да то код куће ураде. А да ли се запитала како се неко, ко је тек упловио...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT