ADVERTISEMENT

Napredak u implementaciji dualnog obrazovanja

Rezultati trećeg istraživanja o pokretačima i preprekama u primeni Zakona o dualnom obrazovanju pokazuju da se posle skoro godinu od početka primene ovog zakona vidi napredak u implementaciji ovog modela srednjeg stručnog obrazovanja.

Učenici kontinuirano iskazuju zainteresovanost da upišu dualne obrazovne profile, kompanije učestvuju u realizaciji učenja kroz rad u saradnji sa školama u skladu sa zakonskom regulativom, a broj škola koje upisuju učenike u dualne obrazovne profile se kontinuirano povećava, pokazalo je ovo istraživanje, koje je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizovalo u saradnji sa Katedrom za obrazovne sisteme Švajcarskog Federalnog Instituta za tehnologiju u Cirihu.

Na pitanje da li dualno obrazovanje odgovara potrebama učenika i poslodavaca u Srbiji, 87,4% ispitanika je odgovorilo pozitivno, što je pomak u odnosu na prethodnu godinu kada je takođe visok procenat, 82,5% ispitanika reklo da odgovara.

Istraživanje ukazuje da su učenici u dualnom obrazovanju zadovoljni dosadašnjim iskustvom, dok njihovi roditelji smatraju da ovaj vid obrazovanja učenicima pruža veće šanse za zapošljavanje nakon završetka školovanja. 

Takođe, kompanije koje učestvuju u realizaciji učenja kroz rad izveštavaju da imaju pozitivno iskustvo u dualnom obrazovanju. One navode da im dualno obrazovanje omogućava da aktivno učestvuju u obrazovanju budućih kadrova i da podrže ekonomski razvoj cele zemlje.

Pored svih pozitivnih iskustava, istraživanje ukazuje da epidemiološka situacija i njen uticaj na poslovanje kompanija može značajno uticati na realizaciju Zakona o dualnom obrazovanju koji se nalazi na početku primene.   

U istraživanju je učestvovalo 190 ispitanika, među kojima su bili predstavnici svih zainteresovanih strana koje učestvuju u dualnom obrazovanju i reformi koja se odnosi na dualno obrazovanje ( MPNTR, PKS, školske uprave, regionalne privredne komore, škole, kompanije, učenici, roditelji, itd.).

Istraživanje je urađeno u cilju unapređenja kvaliteta dualnog obrazovanja u okviru projekta Švajcarske agencije za razvoj i saradnju „Podrška u razvoju i uspostavljanju Nacionalnog modela dualnog obrazovanja“. Podaci dobijeni ovim istraživanjima se koristiće Komisija za razvoj i sprovođenje dualnog obrazovanja u cilju planiranja daljeg rada i sprovođenja dualnog obrazovanja.

ADVERTISEMENT
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

isplata-studentskih-kredita-i-stipendija-i-stipendija-za-nadarene

Isplata studentskih kredita i stipendija i stipendija za nadarene

Isplata desete mesečne rate studentskih kredita i stipendija, za školsku 2020/2021. godinu, počinje u sredu, 16. juna 2021. godine. Jedanaesta i dvanaesta mesečne rate stipendija izuzetno nadarenim studentima i studentima koji se obrazuju za obavljanje nedostajućih zanimanjapočinje istog dana biće, takođe isplaćene danas. Mesečni iznos studentskih kredita i stipendija je...

danas-isplata-ucenickih-stipendija-i-kredita

Danas isplata učeničkih stipendija i kredita

Isplata desete rate učeničkih stipendija i kredita, koje je obezbedilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  učenicima srednjih škola u Republici Srbiji, za školsku 2020/2021. godinu,  počeće  danas, 17. juna 2021. godine. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stipendiraće 11.500 učenika srednjih škola u Srbiji, na osnovu raspisanog Konkursa za...

prosvetari-traze-manje-ucenika-u-odeljenjima

Prosvetari traže manje učenika u odeljenjima

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pokrenula je onlajn petciju za smanjivanje broja učenika u odeljenju, saopšteno je na protestu koji su predstavnici tog sindikata organizovali ispred zgrade Vlade Srbije. Protest je održan pod parolom “Manje je više”, čime su prosvetari hteli da poruče da je u odeljenjima sa manjim brojem...

info-dani-horizont-evropa-programa

Info dani Horizont Evropa programa

Evropska komisija je najavila detalje o info danima koji su posvećeni Horizont Evropa programu, a koji će se održati u periodu od 28. juna do 9. jula 2021. Ovaj desetodnevni događaj pružiće priliku potencijalnim kandidatima i drugim zainteresovanim stranama u istraživanjima i inovacijama da dobiju informacije i postave pitanja o...