Napravite pinjatu za dečiji rođendan- korak po korak

ADVERTISEMENT

Napraviti pinjatu uopšte nije – teško. Još pre desetak godina sam počela da ih pravim za dečije rođendane svoje dece i dece prijatelja i sa sigurnošću mogu da tvrdim da se nijedan poklon ne može porediti sa srećom i osmesima koje izmami pinjata u obliku omiljenog crtanog junaka napunjenog bombonama.

purple green and orange animal plush toys
Photo by Dnessa Franklin on Unsplash

Iščekivanje punjenog dela pinjate je naravno najinteresantniji deo. Sav taj šareniš, bombone sa konfetama i tenzija koja pojačava želju doprinose sve boljem raspoloženju kako dece, a tako i odraslih.

[pullquoteroght]Pinjata je meksička igra i čuveni Marko Polo ju je doneo u Evropu. Kao obavezan deo zabave na meksičkim fiestama, pinjata je postala deo tradicije i rituala, a sve češće i deo proslava među mališanima u celom svetu i kod nas. [/pullquoteroght]

Najčešće se igra na dečijim rođendanima gde slavljenik ima čast da razbija pinjatu, ali na veliko zadovoljstvo igraju je i odrasli na svojim proslavama. Kod nas uglavnom sva deca dobijaju priliku da lupaju pinjatu, jer na taj način svi dobiju priliku da učestvuju.

Evo detaljnog postupka za pravljenje pinjate:

Naduvajte balon i pripremite okruglu činiju koja će biti stalak za vašu pinjatu.

Iseckajte novine na trake (otprilike dimenzija 4*10 cm i 6*25cm) i napravite smesu od brašna i vode ili koristite gotov lepak. Ukoliko pripremate smesu sa brašnom, gustina kojom ćete se rukovoditi je gušća od smese za palačinke, kao na primer, za proju.

Probala sam da koristim i bezglutensku mešavinu brašna za decu koja ne smeju da jedu gluten, imaju alergiju na pšenicu ili celijakiju i uspelo je. Jedina razlika, na moje veliko iznenađenje je što se smesa od pšeničnog brašna lakše odlepi od balona, kada je pinjata gotova, dok je bezglutenska mešavina mnogo bolje prijanjala za sam balon i znatno se teže odvajala. Ako znamo da je gluten u stvari protein iz pšenice koji ima funkciju lepka, to je veoma čudno.

Pripremite poslužavnik ili veću novinu zbog prljanja radne površine.

Mažite smesu (ili lepak) na novine i lepite za balon.

Obložite ceo balon izuzev dela gde je zavezan. Otvor oko čvora se koristi za ubacivanje bombona.

Kada ste obložili balon slojem novina, sačekajte da se potpuno osuši (nekada je potrebno i ceo dan) i ponovite postupak. Dva sloja novina su minimum, ali ukoliko želite baš čvrstu pinjatu koja će se jedva razbiti, onda ponovite postupak još jednom.

Zatim probušite dve rupice kako biste provukli kanap ili traku na kojoj će visti pinjata i pripremiti beli papir. Dodatni sloj belog papira se koristi kako bi učvrstio pinjatu i kako se krep papir kojim se oblaže pinjata u završnom sloju ne bi provideo.

Kada je završni sloj u pitanju, koristi se krep papir u željenim bojama, koji se kasnije ukrašava očima, nosevima, ustima, kosom i drugim detaljima neophodnim za građanje lika. Najbolji krep papir koji sam koristila je kineski, jer je gušći i manje providan. Možete ga reckati na trakice, kao što se radi kod klasičnih pinjata ili raditi na lakši način lepljenjem cele trake na belu površinu.

Pripremite paketiće sa bombonama. Iz iskustva znam da je deci bolje unapred odrediti količinu bombona, u već formiranim mini – paketima, nego da pinjata ima veliku količinu pojedinačnih bombona. Ne samo da se stvori gužva i mogućnost za povređivanje dece je učestalija u momentu kada se razbije pinjata, već su i nakon dobijanja bombona mnoga deca tužna što su drugi bili snalažljiviji i pokupili veći broj slatkiša.

Vidal gumene bombone imaju razne oblike i ukuse tako da je svaki paketić jedan mali poklon namenjen baš detetu koje ga je dobilo. To je dodatna priča koja će odabir paketića sa bombonama učini igru još zanimljivijom.

Bombone razdeliti i složiti na najlon. Dodati rođendanse trubice, zastavice, pufnice po želji, sve spakujte u papirni kalup za mafine i dobro učvstiti sa trakicom.

Kada ste napunili bombone treba zatvoriti pinjatu novinama i belim papirom, na isti način kao što ste to prethodno radili. Što je manji tvor za bombone, biće vam lakše.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

PREDIVNA uskršnja jaja

PREDIVNA uskršnja jaja

Jaja skuvajte na uobičajen način i ostavite da se potpuno ohlade. Zatim u svaku čašu stavite po jednu kesicu boje za jaja. Prelijte kašikom hlade vode i dodajte kašiku ohlađenog sirćeta, pa izmešajte sadržaj svake čaše da se boja lepo rastvori. Svako jaje posebno umotajte u list salvete (ako su...

Svetlucava jaja u vinu

Svetlucava jaja u vinu

SASTOJCI PRIPREMAJajaCrveno vino  1Jaja dobro prekrijte crvenim vinom tako da ostanu  dobro pokrivena i nakon kuvanja.  Nakon što vino  provri, kuvajte još 10 minuta na srednjoj temperaturi  (možete koristiti i svoj način) 2Kad su gotova, ostavite ih preko noći ili oko 8 h da  stoje u vinu, a nakon toga ih bez puno dodirivanja  izvadite na nešto na...

Uskršnje kreacije od papira i kartona

Uskršnje kreacije od papira i kartona

Za sve mame koje žele da se zabave sa decom tokom uskršnjih praznika izdvojili smo puno simpatičnih ideja od papira i kartona. Obezbedite uz to makaze, lepak i dobro raspoloženje da bi uživanje bilo zagarantovano. Pogledajte, izaberite šta vam se najviše sviđa i obradujte decu. Ukrasite zid Papirnati tanjiri su...

Uradi sam: uskršnji projekti od rolni toalet papira

Uradi sam: uskršnji projekti od rolni toalet papira

Rolne toalet papira su odlične za mnogobrojne projekte sa decom i zajedničku zabavu, a od njih možete napraviti i veoma slatke stvarčice vezane za Uskrs. Istovremeno ćete detetu dati pravu priliku za stimulisanje razvoja fine motorike. Evo ideja koje će vas oduševiti i inspirisati da provedete zajedničko vreme sa detetom:...

Fantastične igre sa kartonima za jaja

Fantastične igre sa kartonima za jaja

Iskoristite uskršnje praznike i za pozitivne lekcije za decu! Jedan od načina da to uradite jeste da zajedno reciklirate kutije od jaja kojih će sigurno biti na pretek. Predlažemo da spojite lepo i korisno i kreirate fantastične igračke i igre. Videćete kako će i dete biti ponosno na svoje remek...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT