На крају школске године одлично је било 43,2 одсто ученика осмог разреда

ADVERTISEMENT

На крају школске године одлично је било 43,2 одсто ученика осмог разреда

На крају осмог разреда основне школе у школској 2020/2021. години одличан успех остварило је 43,2 одсто ученика, док је довољан успех имало свега 1,2 одсто ученика, наводи се у извештају Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

На крају осмог разреда 34,1 одсто ученика било је врлодобро, а  21,5 одсто њих остварило је добар успех.

Према подацима из извештаја о резултатима завршног испита на крају основног образовања и васпитања у школској 2020/2021. години, који је обухватио 64.043 ученика који су у јуну полагали завршни испит, просечан општи успех у 8. разреду износио је 4,12. Осми разред је са просечном оценом 5,00 завршило 12.256 ученика, односно, 19,1 одсто.

Подаци показују и да је основну школу у школској 2020/2021. години са Вуковом дипломом завршило 8.886, односно 13,9 одсто ученика у Србији, што је приближно на истом нивоу као и претходне школске године, када је тај проценат износио 13,8 одсто.

Када је реч о завршном испиту који су ученици полагали 23, 24. и 25. јуна, више од половине задатака из математике решило је 68,4 одсто ученика. На тесту из матерњег језика више од половине задатака решило је 76,5 одсто,  а на комбинованом тесту 86,7 одсто ученика.

Анализа постигнућа на завршном испиту указује да ученици који имају бољи општи успех остварују и боље резултате на сва три теста, док боље резултате од просека остварују ученици носици Вукове дипломе.

Анализа је показала да су на завршном испиту на крају школске 2020/2021. године  у поређењу са претходном школском годином остварени просечно бољи резултати. Просечно постигнуће ученика на тесту из математике, изражено у бодовима износило је 12,50 што је за 10,6 одсто више у односу на просек од 11,18 бода на тесту у оквиру завршног испита 2019/2020. године.

Када је реч о тесту из матерњег, односно српског језика просечано постигнуће износило је 13,37  бодова што је у односу на 11.02 бода колико су ученици у просеку имали на овом тесту на крају школске 2019/2020. године побољшање од 17,6 одсто.

Просечан број бодова на  комбинованом тесту износио је 14,82  у односу на просечних 14,17 бодова на крају школске 2019/2020. године, што је више за 4,4 одсто.

Завршним испитом проверава се степен остварености стандарда постигнућа и због тога стручни тимови који припремају задатке који репрезентују изабране стандарде постигнућа при састављању тестова воде рачуна о односу броја задатака са основног, средњег и напредног нивоа. Избор стандарда постигнућа који ће се проверавати на завршном испиту условљен је општим исходима основног образовања, циљевима, задацима и садржајем наставног програма одређеног предмета и задатим обимом теста.

У тесту из математике који се у јуну нашао пред ученицима било је шест задатака отвореног типа и ученици су били у обавези да наведу поступак решавања, док се од ученика у 14 задатака очекивало да изаберу тачан одговор од неколико понуђених.

Тест из матерњег језика имао је девет задатака основног нивоа, седам средњег нивоа, а четири је било напредног нивоа.

Када је реч о задацима у комбинованом тесту сви задаци су били затвореног типа, такозвани задаци вишеструког избора, као и повезивање у табели. Иначе, овај тест се  састоји од 20 задатака из пет наставних предмета (физика, хемија, биологија, географија и историја).

У тестовима је однос задатака са различитих нивоа постигнућа био равномерно распоређен. На тесту из матерњег језика и комбинованом тесту било је више задатака затвореног типа у односу на тест из математике. У тесту из математике било је више отворених задатака него у друга два теста, што је могло утицати на ученичка постигнућа.

У извештају се, такође, наводи да се школска 2020/2021. година  одвијала у посебним условима због пандемије вируса Ковид 19, који су диктирали промену организације наставе и учења.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Ружић:-Надамо-се-врло-брзом-пуноправном-чланству-у-ОИНИ

Ружић: Надамо се врло брзом пуноправном чланству у ОИНИ

Први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић примио је данас шефа међународне сарадње Обједињеног института за нуклеарна истраживања (ОИНИ) из Дубне Дмитрија В. Камањина. Овај институт је од великог значаја јер представља један од највећих истраживачких центара у свету у областима  физике честица, нуклеарне физике,...

Почели-ЕРАЗМУС+-инфо-дани

Почели ЕРАЗМУС+ инфо дани

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је данас да је за Републику Србију веома значајно учешће у Еразмус+ програму, једном од највећих програма ЕУ који финансира пројекте мобилности и сарадње у области образовања, обука младих и спорта. Министар Ружић је поводом почетка...

Школа-историје-српског-језика-у-Тршићу

Школа историје српског језика у Тршићу

На иницијативу Матице српске и Филозофског факултета у Новом Саду, а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, ове године је у НОКЦ „Вук Караџић“ у Тршићу основана Школа историје српског језика. Школа је намењена студентима треће и четврте године основних студија србистике на свим катедрама на...

Времеплов:-Рођен-Јаков-Игњатовић

На данашњи дан: 8. децембар

Данас је среда, 8. децембар 2021. До краја године има 24 дана. 65. п.н.е. - Рођен је римски литерата Хорације, највећи римски лирски песник, који се више од иједног грчког или римског песника одликовао разноврсношћу свог песничког израза. Током боравка у Атини подробно је упознао грчку културу, филозофију и уметност....

Ружић-на-скупу-УНЕСКО-о-вештачкој-интелигенцији-у-образовању

Ружић на скупу УНЕСКО о вештачкој интелигенцији у образовању

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је данас да је, због увођења вештачке интелигенције у планове и програме основних и средњих школа, Србија у истраживању УНЕСКА које је спроведено међу земљама чланицама позиционирана међу 11 држава које су увеле курикулуме о вештачкој интелигенцији...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT