На данашњи дан – 7. новембар

ADVERTISEMENT

Догодило се на данашњи дан. Данас је недеља, 7. новембар 2021. године.

1598 – Рођен је шпански сликар Франциско де Сурбаран, један од најзначајнијих уметника 17. века, који је снажним реалистичким поступком најчешће сликао религиозне мотиве. Био је врхунски барокни мајстор са, за тај период карактеристичним, израженим контрастима светлости и таме.

1781 – У Шпанији је, у Севиљи, последњи пут спроведено јавно спаљивање од стране инквизиције. Била је то римокатоличка институција која је истраживала разне видове кривоверја, вештичарења и слично, позната по бруталности. Последња особа оптужена да је јеретик осуђена је у Шпанији од стране инквизиције 1826.

1867 – Рођена је пољска физичарка Марија Склодовска, позната као Марија Кири, добитница две Нобелове награде. Са супругом Пјером Киријем из руде урана издвојила је нове елементе радијум и полонијум. Прва је жена која је стекла академску титулу париске Академије медицине и постала шеф катедре за физику на Сорбони. Била је оснивач и директор Института за радијум у Паризу. С Пјером је 1903. поделила Нобелову награду за физику, а 1911. сама је добила Нобелову награду за хемију. После Пјерове смрти 1906. открила је радиоактивност торијума. У част брачног пара Кири, једна мерна јединица у физици је названа „Кири“.

1879 – Рођен је руски револуционар Лав Троцки, (право име било му је Лав Давидович Бронштајн), један од вођа Октобарске револуције 1917. Учествовао је и у револуцији 1905. током које је предводио Петроградски совјет. У време балканских ратова 1912. и 1913. два пута је боравио у Србији као ратни дописник „Правде“. У Октобарској револуцији поново је постао председник Петроградског совјета. Био је члан Политбироа бољшевичке партије, а као шеф дипломатије у првој совјетској влади преговарао је с Немачком о закључењу мира у Првом светском рату (Брест-Литовски мир). Тим споразумом бољшевичка власт оставила је на цедилу све савезнике Русије, а огроман део територије Русије предат је Немачкој и Аустро-Угарској. Од 1918. до 1924. као војни комесар и председник совјетског Војно-револуционарног комитета ударио је темеље совјетске војске. Од 1923. предводио је неформалну опозицију у бољшевичкој партији и већ тада се сукобио са Стаљином, а сукоб је појачан 1926. кад је постао вођа „уједињене опозиције“. Стаљин је 1927. издејствовао његово искључење из партије, а 1929. протеран је из Совјетског Савеза. Убијен је 1940. у Мексику.

1910 – На Првом свесрпском соколском састанку у Београду извршено је уједињење целокупног српског соколства са територије Краљевине Србије и са простора тадашње Аустроугарске. Била је то организација наглашеног патриотског набоја па јој је с почетком Првог светског рата у аустријским земљама онемогућена делатност.

1913 – Рођен је француски писац Албер Ками, добитник Нобелове награде за књижевност 1957. Његово књижевно дело засновано је на идејама свеприсутне парадоксалности савременог света. Смисао је проналазио у стваралаштву, по његовим речима, „стварати значи два пута живети“. Погинуо је 1960. у саобраћајној несрећи. Дела: романи „Странац“, „Куга“, „Пад“, позоришни комади „Калигула“, „Праведници“, „Опсадно стање“, „Неспоразум“, есеји „Свадба“, „Мит о Сизифу“, „Писма немачком пријатељу“, „Побуњени човек“.

1917 – У Петрограду је под вођством лидера бољшевика Лењина почела Октобарска револуција и срушена је привремена руска влада Александра Керенског. У рано јутро „Црвена гарда“ и револуционарне јединице запоселе су важне објекте у граду, а затим је Војно-револуционарни комитет објавио проглас о паду привремене владе и власт је преузео Петроградски совјет радничких и војних депутата. Док су устаници јуришали на Зимски дворац, у Смољном је Други конгрес совјета радничких и војничких депутата изабрао прву револуционарну радничко-сељачку владу с Лењином на челу.

1917 – Рођена је Хелен Сузман један од најпознатилих јужноафричких бораца против апартхејда. Сузманова, кћерка јеврејских имиграната, била је једини члан јужноафричког парламента (1953-1989) која је отворено критиковала апартхејд, промовишући ставове који су тада били веома ретки међу белим јужноафриканцима. Добитник је почасних доктората водећих светских универзитета, међу којима су Оксфорд, Кембриџ, Харвард, Колумбија универзитет, а два пута је била номинована за Нобелову награду за мир.

1937 – У Београду, на углу улица Краља Александра и Гробљанске (данас Рузвелтова) постављен је споменик Вуку Караџићу, с натписом „Вуку – српски народ“ дело вајара Ђорђа Јовановића. Иницијативу за подизање споменика дала је Српска књижевна задруга још 1920. Годинама потом прикупљани су прилози а бронзани споменик висине 7,25 метара изливен је 1932. у Прагу. Споменик је постављен у склопу обележавања 150-годишњице рођења Вука Караџића.

1944 – Председник САД Френклин Рузвелт изабран је четврти пут за шефа државе, што је јединствен случај у америчкој историји и супротно је закону САД, али је тада толерисано због специфичних, ратних, околности.

1946 – Пролазак првог свечаног воза обележио је завршетак прве савезне радне акције тадашње Југославије, на железничкој прузи Брчко-Бановићи. 62.268 омладинаца из Југославије и око 1000 из иностранства, изградило је тада, за 190 дана, пругу дугу 90 километара.

1956 – Генерална скупштина Уједињених нација изгласала је резолуцију којом је Великој Британији, Француској и Израелу наложено да одмах повуку трупе из Египта.

1966 – Кинеске дипломате напустиле су у знак протеста прославу Октобарске револуције у Москви, након јавно изречених критика упућених на рачун Кине.

1968 – Преминуо је Бела Хамваш, мађарски писац. У Будимпешти је студирао филологију и германистику. У међуратном периоду бавио се журналистиком, превођењим, да би потом постао библиотекар, објављујући притом бројне есеје на тему књижевности, уметности, филозофије. Због специфичног традиционалистичког приступа, све до 1987. није објављиван у Мађарској. Иако је радио као неквалификовани радник у хидроелектранама на Тиси, потом као магационер, економ, земљорадник, све време је писао и преводио, чак и са класичних језика попут санскрита, хебрејског, старогрчког. Био је есејиста ретке ерудиције, и суверено је писао о књижевности, древним религијским и филозофским делима, мистичним искуствима, али и лепотама свакодневице. Када су његова дела постала позната 1990, постхумно добија награду „Кошут“. Дела: „Scientia sacra , духовна баштина древног човечанства“, „Патам“ I-III , роман „Карневал“, „У одређеном погледу“, „Филозофија вина“, „Наиме“.

1973 – САД и Египат успоставили су пуне дипломатске односе, прекинуте после шестодневног рата 1967. у којем је израелска армија до ногу потукла египатске снаге и заузела Синај (укључујући Газу), Западну обалу, Голан.

1980 – Умро је амерички филмски глумац Стив Мек Квин. Најчешће је играо у авантуристичким филмовима. Био је глумац снажног темперамента и специфичног личног шарма. Филмови: „Седморица величанствених“, „Синсинати Кид“, „Шампион родеа“, „Бег“,“Лептир“, „Том Хорн“, „Ловац“.

1987 – Председника Хабиба Бургибу, на власти од стицања независности Туниса 1956. државним ударом, без проливања крви, оборио је његов председник владе Зин ел Абидин Бин Али. Овај чин он је оправдао тумачењем да је 84-годишњи лидер сенилан и није способан да влада. Бургиба је 1974. проглашен доживотним председником Туниса.

1990 – Мери Робинсон постала је прва жена председник Ирске.

1992 – Умро је словачки државник Александер Дубчек, вођа покрета реформи у Чехословачкој крајем шездесетих 20. века, познатих као „Прашко пролеће“. У Другом светском рату учествовао је 1944. у словачком народном устанку. Од 1963. био је на челу Комунистичке партије Словачке, а у јануару 1968. изабран је за генералног секретара Централног комитета КПЧ уместо Антоњина Новотног. Свргнут је после војне интервенције пет земаља Варшавског пакта у августу 1968. У децембру 1969. наименован је за амбасадора у Турској, али је већ 1970. опозван и потом је провео две деценије у потпуној политичкој изолацији. После пада комунистичког режима 1989. изабран је за председника чехословачке скупштине.

1996 – Пад нигеријског путничког авиона типа „боинг 727“ око 40 километара источно од Лагоса није преживео нико од 142 особе, путника и чланова посаде, колико се налазило у авиону.

1998 – На Земљу је слетео спејс шатл „Дискавери“, у чијој је посади био и 77-годишњи ветеран америчке астронаутике Џон Глен, после десетодневне носталгичне мисије, 36 година након Гленовог првог космичког лета.

2001 – Белгијска авиокомпанија „Сабена“ је, после 80 година постојања, била принуђена да прва од европских националних ваздушних превозника после терористичких напада 11. септембра у Њујорку, саопшти да је банкротирала.

2005 – У Београду је почела прва званична рунда преговора Србије и Црне Горе са Европском унијом о потписивању Споразума о стабилизацији и придруживању.

2011 – Умро је Џо Фрејзер амерички боксер, бивши првак света у боксу, у тешкој категорији.

2015 – Светска здравствена организација (СЗО) прогласила је крај епидемије еболе у Сијера Леонеу, где је, током 18 месеци од избијања епидемије, преминуло близу 4.000 особа. Укупно, еболом је било заражено 28.600 особа, од чега је 11.300 преминуло. Три најугроженије земље биле су Либерија, Гвинеја и Сијера Леоне, а према наводима СЗО епидемија у суседној Гвинеји није сузбијена.

2016 – Умро је Леонард Коен, канадски музичар, певач, песник. Одрастао је у Монтреалу, али је у последње време живео у Калифорнији. Током каријере објавио је 14. албума и добио приближно 40 награда, и за поезију и за музику. У Рокенрол кућу славних примљен је 2008. године а Греми за животно дело добио је 2010. Међу његове највеће хитове спадају: „Suzanne“ i „I’m Your Man“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Непосредна-настава-у-свим-школама-у-Србији-и-наредне-недеље

Непосредна настава у свим школама у Србији и наредне недеље

У свим основним и средњим школама у Србији од понедељка, 6. децембра примењиваће се први модел наставе, односно ученици ће наставу похађати непосредно, одлучио је Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа. Према подацима из надзора преузетим из електронског система „Сервис јавног здравља“ које је Министарству...

Ружић-и-Ло-Кашо-о-унапређењу-сарадње-у-образовању-и-науци

Ружић и Ло Кашо о унапређењу сарадње у образовању и науци

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и амбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо разговараали су данас о унапређењу сарадње две земље у области образовања и науке. Највише пажње саговорници су посветили јачању сарадње у области дуалног образовања, имајући у виду присуство италијанских...

Времеплов:-Српска-војска-почела-повлачење-преко-Албаније

На данашњи дан: 3. децембар

Данас је петак, 3. децембар, 337. дан 2021. До краја године има 28 дана. 1368 - Рођен је француски краљ Шарл VI. Владао је пуне 42 године. У прво време прозван је "Шарл Вољени", али пошто је од 1392. показивао знаке психичког растројства остао је познат као "Шарл Луди". Изазвао...

Непромишљена-иницијатива-Министарства-просвете

Непромишљена иницијатива Министарства просвете

Министарство просвете расписало је наградни конкурс за средњошколце у оквиру ког је потребно да деца сниме видео, поставе га на Инстаграм и откључају своје профиле, односно да их уместо приватним начине јавним како би сви могли да приступе садржају који објаве. Да ли је особа која је осмислила овај вид...

Стипендије-„За-жене-у-науци“-у-Републици-Србији-за-2021.-годину

Стипендије „За жене у науци“ у Републици Србији за 2021. годину

Стипендије „За жене у науци“ биће додељене и овe годинe, а формирана је и Радна група која ће се бавити избором кандидаткиња. Важно је да оснажимо и промовиђемо жене истраживаче, које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва“, рекла је државни секретар Маријана Дукић Мијатовић. Према њеним...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT