На данашњи дан: 7. децембар

ADVERTISEMENT

Данас је уторак, 7. децембар 2021. До краја године има 24 дана.

43. п.н.е. – Убијен је римски говорник, писац, филозоф и политичар Марко Тулије Цицерон, највећи стилиста римске литературе. Био је републиканац, противник Јулија Цезара и Марка Антонија. За конзула је изабран 63. пре н.е. Открио је и разобличио Катилинину заверу. Био је то покушај да се република замени личном владом, неком врстом диктатуре (према античкој терминологији – тираниде). После убиства Цезара 44. пре н.е. ухапшен је због серије напада на Антонија (14 беседа – „Филипика“) и убијен. Остала дела: „Беседе“, „О беседнику“, „Расправе у Тускулу“, „О старости“, „О пријатељству“, „О крајностима добра и зла“, „О природи богова“, беседе „Против Катилине“.

1834 – Рођен је Валтазар Богишић, српски правник и историчар, професор универзитета у Кијеву и Одеси, академик. Израдио је „Општи имовински законик за Књажевину Црну Гору“ 1888. на захтев кнеза Николе. Остала дела: „Правни обичаји у Словена“, „Зборник садашњих правних обичаја у Јужних Словена“, „Писани закони на словенском југу“, „Напутак за описивање правнијех обичаја који у народу живе“.

1863 – Рођен је италијански композитор Пјетро Маскањи, творац прве веристичке опере. Дела: опере „Кавалерија рустикана“, „Ирис“, „Пријатељ Фриц“.

1890 – Рођен је српски писац и ботаничар Стеван Јаковљевић, професор Универзитета у Београду и ректор од 1945. до 1950. Завршио је Филозофски факултет у Београду. Као официр српске војске борио се у Првом светском рату, а у Другом светском рату био је у италијанским и немачким заробљеничким логорима. Књижевно име и популарност стекао је романом „Српска трилогија“ који чине „Деветсто четрнаеста“, „Под Крстом“ и „Капија слободе“. Остала дела: романи „Смена генерација“, „Велика забуна“, „Ликови у сенци“, дела из ботанике „Студије о биљном свету Преспанског језера“, „Макрофитска вегетација Охридског језера“, „Систематика лековитог биља“.

1894 – Умро је француски дипломата Фердинанд де Лесепс, који је од 1859. до 1869. руководио градњом Суецког канала. Започео је и градњу Панамског канала 1881. али је после банкротства Друштва за изградњу Канала избила велика афера. Истрагом је утврђено да је Друштво подмитило многе француске министре и посланике и све велике француске листове, што је приморало чак и потоњег француског председника владе Жоржа Клемансоа да се привремено повуче из политичког живота. Панамски канал довршиле су САД тек 1914. уз огромне трошкове и невероватне људске жртве (тропска клима погодовала је болестима од којих су радници масовно умирали).

1896 – Дворској канцеларији у Бечу предат је први „Царски меморандум“ у којем су представници 14 српских аутономних општина у Босни и Херцеговини изложили неправде окупационе управе, која је погазила бројна права Срба у цркви и школству. Цар Франц Јозеф је с негодовањем одбацио меморандум, а потписници су на разне начине прогањани. До 1902. поднета су још три меморандума, са сличним исходом.

1914 – Скупштина Србије усвојила је у Нишу у Првом светском рату „Нишку декларацију“, којом је предвиђено, након рата, уједињење Срба, Хрвата и Словенаца у заједничку државу.

1922 – Северна Ирска је гласала за одвајање од Републике Ирске.

1924 – Рођен је португалски државник Марио Соареш, после обарања диктатуре у Португалу 1974. три пута биран за председника владе. Постао је 1986. шеф државе као први цивил на положају председника Португала после 60 година.

1941 – Јапан је без објаве рата напао америчку поморску базу у Перл Харбуру на Хавајима, а неколико часова касније председник САД Френклин Рузвелт објавио је да је његова земља ушла у Други светски рат. Мучким нападом нанети су огромни губици морнарици САД и Јапан је стекао велику предност у првој фази рата на Пацифику. Потопљени су готово сви ратни бродови САД у том делу света, осим носача авиона који су тог дана били на пучини. На земљи је уништено 178 авиона, 3.303 војника су погинула, а 1.272 рањена.

1941 – Велика Британија је у Другом светском рату објавила рат Мађарској, Румунији и Финској, земљама које су као чланице Тројног пакта учествовале у агресији на Совјетски Савез.

1953 – Израелски председник владе Давид Бен Гурион, председник владе од оснивања државе Израел 1948. године, поднео је оставку.

1970 – Западнонемачки канцелар Вили Брант, приликом службене посете Пољској, неочекивано се поклонио, клечањем, пред спомеником жртвама нацизма у Варшави. Овај гест изазвао је опште одобравање широм света а Брант је наредне 1971. добио Нобелову награду за мир. Био је то симболични врхунац његове политике попуштања и сарадње са земљама тадашњег Источног блока.

1971 – Совјетска васионска капсула почела је да шаље радио и ТВ сигнале са Марса.

1974 – Кипарски председник, архиепископ Макариос III тријумфално је дочекан на Кипру, који је напустио 15. јула 1974. после државног удара. Преврат на Кипру организовали су грчки официри, али нису успели да задрже власт, пошто се догодила војна интервенција Турске.

1975 – Умро је српски интерниста Радивоје Беровић, професор Медицинског факултета у Београду, члан Српске академије наука и уметности. Био је главни уредник часописа „Ацта медица југославица“. Објавио је више научних радова на српском и страним језицима, укључујући дело „Клиничка хематологија“.

1975 – Индонежанска армија запосела је територију бивше португалске колоније Источни Тимор.

1985 – Умро је енглески писац Роберт Грејвс, истраживач грчке и јеврејске митологије. Светски углед стекао је историјским романом „Ја, Клаудије“ и делом „Грчки митови“. У поезији је одбацио викторијанску традицију. Остала дела: „Хебрејски митови“, аутобиографски опис живота у рововима Првог светског рата „Збогом свему томе“, историјски роман „Клаудије бог“, митолошки романи „Хомерова кћи“, „Златно руно“, есеји „О енглеској поезији“, „Бела Богиња“, „Обични асфодел“, „Овенчавајућа привилегија“.

1988 – У земљотресу у Јерменији погинуло је више од 25.000 особа, а пола милиона остало је без крова над главом. Готово 10 одсто јерменске индустрије је тада уништено.

1992 – Влада Индије забранила је фундаменталистичке покрете после нереда у којима је погинуло најмање 400 хиндуса и муслимана и разарања џамије у Ајођи, изграђене на рушевинама великог хинду храма који су у средњем веку разорили муслимани.

1993 – Умро је председник Обале Слоноваче Феликс Уфуе Боањи, афрички државник који је дуже владао од иједног свог колеге.

1995 – Сонда са америчког васионског брода „Галилеј“ ушла је у атмосферу Јупитера и 75 минута је слала податке пре него што је изгорела.

1996 – У Алжиру су потписом председника Лиамина Зеруала озакоњене уставне реформе о забрани партија заснованих на религији.

2001 – Снаге Северне алијансе преузеле су у Авганистану контролу над градом Кандахар, последњим упориштем талибана.

2007 – Министарство здравља у Кампали, престоници Уганде званично је саопштило да је у тој земљи Више од 100 особа заражено еболом, и да је 22 умрло, током 4 месеца, када је регистрован први случај. Према Светској здравственој организацији, од еболе је у свету умрло више од 1.000 лица од када је изолован вирус те болести, 1976. у Судану и Конгу. Приликом претходне појаве еболе у Уганди, током 2000. и 2001. оболело је 425 особа, од чега је половина умрла.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

“Живимо-у-земљи-где-се-за-здравље-деце-не-консултују-педијатри,-а-за-дешавања-у-школама-не-питају-просветни-радници”

“Живимо у земљи где се за здравље деце не консултују педијатри, а за дешавања у школама не питају просветни радници”

“Тренутно, мислим да ситуација није довољно добра да би деца кренула у школу“, изјавила је јуче председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић. Након саопштене одлуке о томе да продужетка распуста нема и да се ђаци у понедељак враћају у клупе, неки по првом, неки по другом моделу наставе,...

Модел-наставе-мења-се-и-у-Војводини

Модел наставе мења се и у Војводини

Као што је познато, друго полугодиште за средњошколце у Војводини почело је у другој недељи јануара. Недељу дана касније, 17. јануара у клупе су сели и основци у Покрајини и ове недеље радили нормално, по првом моделу. Foto: Canva Министар просвете Бранко Ружић саопштио је данас одлуку да ће друго...

Пет-правила-која-ће-важити-у-школама-од-понедељка

Пет правила која ће важити у школама од понедељка

Одлуку о моделима наставе у другом полугодишту данас је саопштио министар просвете Бранко Ружић. Министар је апеловао и на све учеснике образовног процеса да поштују мере заштите од вируса, те да се придржавају правила. Ово су правила која важе за све од 24. јануара, када почиње друго полугодиште: – За...

ministar-saopstio-konacnu-odluku-o-modelima-nastave-za-sve-djake

Министар саопштио коначну одлуку о моделима наставе за све ђаке

Настава у Централној Србији почиње у понедељак, а ђаци ће овако ићи у школу: најмлађи основци од 1. до 4. разреда наставу похађају непосредно, од 5. до 8. имаће комбиновани модел. По комбинованом моделу ићи ће и ђаци средњих школа, пише Блиц. Foto: Screenshot N1 Комбиновани модел и за основце...

“Наставнице,-гребе-ме-грло,-боље-да-идем-кући”,-ђаци-користе-корону-као-изговор,-избегавање-школе-никад-није-било-лакше

“Наставнице, гребе ме грло, боље да идем кући”, ђаци користе корону као изговор, избегавање школе никад није било лакше

Нису само одрасли ти који користе ситуацију са короном да понекад изостану с посла или раде од куће. На то нас подсећа данашњи текст на порталу Новости, где се наводе не баш маштовити изговори ученика који би да избегну обавезе у школи. А корона је постала баш згодна за то....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT