На данашњи дан – 6.октобар

ADVERTISEMENT

Данас је среда, 6. октобар, 279. дан 2021. До краја године има 86 дана.

1014 – Након катастрофе његове војске, умро је Самуило, словенски владар, који је 976. подигао устанак против Византије и основао државу, са средиштем у Охриду, која је у највећем обиму обухватала територије између Дунава, Коринтског залива, Јадранског и Црног мора. Свега неколико година после његове смрти та држава је престала да постоји.

1536 – Енглески верски реформатор и преводилац Библије Вилијам Тиндејл спаљен је на ломачи као јеретик, према наређењу краља Хенрија VIII .

1767 – Рођен је хаићански државник Хенри Кристоф, доведен са Гренаде као роб на Хаити, где се крајем 18. века прикључио побуни против Француза. После дворског пуча 1806. у којем је учествовао, и убиства цара Жан Жака Десалина, такође бившег роба, постао је 1807. председник Хаитија, а 1811. прогласио се царем.

1773 – Рођен је француски краљ Луј Филип, познат као „краљ грађанин“, који је владао од 1830. до 1848. Збачен је са престола у Фебруарској револуцији 1848. када је проглашена република, а 1850. је умро.

1846 – Рођен је амерички инжењер Џорџ Вестингхаус, проналазач ваздушне кочнице за локомотиве и трамваје. Развио је и систем железничких сигнала и изградио турбине за хидроелектрану на Нијагариним водопадима, за коју је пројекат израдио Никола Тесла. Са те електране обезбеђен је пренос електричне енергије на даљину захваљујући примени Теслиног модела обртних магнетних поља (наизменичне струје). Основао је 1886. „Вестингхаус електрик корпорејшн“.

1876 – Рођен је српски сликар Милан Миловановић, професор Уметничке школе у Београду, који је радио пејзаже и портрете високог импресионистичког домета. Неким делима се приближио поентилизму, тежећи да постигне максимални ефекат светлости. Сликарство је студирао у Београду, Минхену и Паризу.

1887 – Рођен је архитекта и теоретичар швајцарског порекла Шарл Едуар Жанре, познат као Ле Корбизје, један од највећих архитеката 20. века. Новим материјалима (армирани бетон, стакло, гвожђе) и грађевинским методама радикално је прекинуо традиционални начин градње, а његова теорија функционализма, оживотворена је низом објеката попут стамбених блокова у Марсељу и Нанту, зграде скупштине у Чандигару, швајцарског павиљона у Паризу, министарства просвете у Рио де Жанеиру. Дела: „Ка једној архитектури“, „Прецизирања“, „Модулор“.

1891 – Умро је ирски политички вођа и национални борац за аутономију Чарлс Стјуарт Парнел, који је увео нове методе у борби против Енглеза. Поставши 1875. члан британског парламента, отпочео је опструкцију у законодавном телу уз истовремену блокаду на терену. Затворен је 1881, али је и из затвора управљао борбом ирских националиста.

1892 – Умро је енглески писац Алфред Тенисон, мајстор форме, поета необичне мелодичности. Тенисоново обимно и разноврсно дело изражава дух и расположење његовог времена: филозофске и верске сумње изазване еволуционистичким учењима као и склоност демократском поретку. Дела: поеме „Краљевске слике“, „Принцеза“, елегија „Ин мемориам“, мноштво лирских песама.

1893 – У Београду је почела да ради прва јавна електрична централа. Била је то термоцентрала једносмерне струје и осветљавала је градско језгро данашњег Београда. Првенствено су осветљаване улице али је коришћена и за рад трамваја. Међу најзаслужнијима за њен настанак био је њен конструкор професор Ђорђе Станојевић, ректор Велике Школе и пионир електрификације у Србији.

1894 – рођен је српски писац Момчило Настасијевић, једна од најснажнијих песничких личности српске литературе између два светска рата и претеча модерне српске драме. Красио га веома специфичан стил и изузетна језичка инвенција. Завршио је Филозофски факултет у Београду и до смрти 1938. био професор гимназије. Писао је лирске песме, драме и приповетке са старосрпским мотивима. Дела: песме „Лирски кругови“, приповетке „Из тамног вилајета“, либрето „Међулушко благо“, драме „Код вечне славине“, „Недозвани“, „Газда-Младенова кћи“.

1903 – Рођен је ирски физичар Ернест Томас Синтон Волтон, један од пионира нуклеарне физике, добитник Нобелове награде за физику 1951. С Џоном Дагласом Кокрофтом, с којим је поделио Нобелову награду, развио је 1929. први атомски акцелератор.

1914 – Рођен је норвешки етнолог и истраживач Тор Хејердал, који је 1947. предводио шесточлану експедицију „Кон-Тики“, препловивши сплавом око 9.000 километара између Перуа и пацифичког острва Туамоту близу Тахитија. Тиме је доказао да су древни народи могли да плове из Јужне Америке до полинежанских острва. Бродом направљеним од папируса, 13 година касније је препловио Атлантски океан од Марока до Барбадоса, показавши да није немогуће да је постојао додир старих Египћана с предколумбовским цивилизацијама у Америци.

1927 – У филму „Певач џеза“ с глумцем Алом Џонсоном, који је премијерно приказан у Њујорку, први пут се чуо глас глумца, што је означило почетак ере звучног филма.

1930 – Рођен је сиријски државник и генерал Хафез ал Асад, који је на власт дошао у новембру 1970. ударом војног крила Арапске социјалистичке партије БААС. Председник Сирије постао је 1971.

1937 – Друштво народа је осудило агресију Јапана на Кину, али то није имало никакве практичне последице за агресора.

1972 – Најмање 208 људи погинуло је а више од 1.000 је повређено у железничкој несрећи код мексичког града Салтиљо.

1973 – Нападом Египта и Сирије на израелске положаје на источној обали Суеца и на Голанској висоравни избио је „Јом Кипур“ рат, четврти војни сукоб Израела и Арапа, окончан 22. октобра резолуцијом Савета безбедности УН о прекиду ватре.

1976 – Војна хунта у Тајланду срушила је владу Сенија Прамода, а у сукобима на универзитету, између студената и војске, дошло је до крвопролића.

1981 – На војној паради у Каиру исламски терористи убили су египатског државника Анвара ел Садата, председника Египта од октобра 1970. огорчени његовом одлуком да склопи мир са Израелом.

1989 – Умрла је америчка филмска глумица Бет Дејвис, која је снимила више од 80 филмова и остварила низ великих драмских улога. Филмови: „Опасна“ (Оскар), „Џезабел“ (Оскар), „Мале лисице“, „Елизабета и Есекс“, „Хуарез“, „Шта се догодило са Беби Џејн“, „Све о Еви“, „Свадбени ручак“.

1989 – Тајфун „Анђела“ усмртио је најмање 108 људи на филипинском острву Лузон.

1990 – Умрла је прва жена ратни пилот код нас Марија Драженовић-Ђорђевић, која је у саставу 113. ловачког пука учествовала у Другом светском рату у борбама на Сремском фронту 1945. Летачки испит положила је 1939. са само 15 година.

1991 – Индонежански војни авион ударио је у Џакарти у зграду владе, усмртивши 102 и повредивши више од 5.000 људи.

1992 – Савет безбедности УН Резолуцијом 780 основао је Комисију за испитивање ратних злочина у претходној Југославији, састављену од међународних експерата.

1994 – Прошавши кроз демилитаризовану зону под контролом мировних снага УН у близини Сарајева, снаге сарајевске муслиманске владе убиле су четири медицинске сестре и 16 српских војника.

2000 – Слободан Милошевић, до тада председник СРЈ, честитао је победу новоизабраном председнику СРЈ Војиславу Коштуници.

2007 – Умро је Лаза Ристовски, музичар и композитор. Свирао је у групама „Смак“ и „Бијело дугме“ и представник је генерације која је обележила рок сцену негдашње Југославије.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Времеплов:-Започела-Кумановска-битка

На данашњи дан – 23. октобар

Данас је субота, 23. октобар, 296. дан 2021. До краја године има 69 дана. 42. п.н.е. - Самоубиство је извршио римски званичник Марко Јуније Брут, један од вођа завере у којој је 44. пре нове ере убијен Гај Јулије Цезар. Брут се убио после пораза који су републиканској војсци у...

Брнабић-и-Ружић-обишли-реконструисану-ОШ-„Јован-Јовановић-Змај“-у-Новом-Кнежевцу

Брнабић и Ружић обишли реконструисану ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Новом Кнежевцу

Председница Владе Србије Ана Брнабић и први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић обишли су данас Основну школу „Јован Јовановић Змај“ у Новом Кнежевцу која је у потпуности реконструисана средствима из државног буџета преко Канцеларије за управљање јавним улагањима, у износу од преко 300 милиона...

Од-понедељка-комбиновани-модел-у-средњим-школама-у-четири-локалне-самоуправе

Од понедељка комбиновани модел у средњим школама у четири локалне самоуправе

Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа донео је одлуку да се ДРУГИ МОДЕЛ организације образовно-васпитног рада, односно комбинована настава од понедељка, 25. октобра 2021. године  примењује у СРЕДЊИМ ШКОЛАМА на територији  четири локалнe самоуправe: Београд, Врњачка Бања, Ниш и  Шабац. ДРУГИ МОДЕЛ наставе подразумева да се...

Ружић:-О-евентуалном-преласку-на-онлајн-наставу-одлучиће-Кризни-штаб

Ружић: О евентуалном преласку на онлајн наставу одлучиће Кризни штаб

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић најавио је данас да ће коначну одлуку о евентуалном преласку на онлајн наставу донети Кризни штаб. Ружић је, током посете ОШ „Олга Милошевић“ у Смедеревској Паланци, навео да ће, док не буде донета таква одлука, Тим...

Времеплов:-Преминуо-Борисав-Станковић

На данашњи дан – 22. октобар

Данас је петак, 22. октобар, 295. дан 2021. До краја године има 70 дана. 1797 - Француз Андре Жак Гарнерин први је употребио падобран, скочивши из балона над Паризом с висине 680 метара. 1811 - Рођен је мађарски композитор Франц Лист ,пијанистички виртуоз. Створио је симфонијску поему и нову концепцију...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT