На данашњи дан: 30. децембар

ADVERTISEMENT

Данас је  четвртак, 30. децембар, 365. дан 2021. До краја године има један дан.

1691 – Умро је енглески хемичар и физичар Роберт Бојл, који је открио закон о односу притиска и запремине код гасова и први утврдио разлику између смеше и хемијског једињења.

1803 – У састав САД ушла је дотадашња француска колонија Луизијана, коју је раније исте године, притиснут финансијском оскудицом, француски цар Наполеон I продао Американцима за 15 милиона долара. Данашња савезна држава Луизијана не поклапа се територијално са негдашњом француском колонијом, која је била неупоредиво већа, и обухватала је више данашњих савезних држава САД.

1864 – Рођен је српски сликар Марко Мурат, члан Српске краљевске академије, оснивач Уметничке занатске школе у Београду. Почео је као реалиста, али се потом приближио импресионистима. Сликао је портрете, историјске композиције, пределе, снажно је утицао на стварање „Београдске школе“ и у српско сликарство је унео нова уметничка схватања. За велику историјску композицију „Улазак цара Душана у Дубровник“ награђен је на светској изложби у Паризу 1900. Друга дела: „Пролеће“, „Цвети“, „Конавока“, „Дум Анте“, „Дубровник“.

1865 – Рођен је енглески писац Радјард Киплинг, добитник Нобелове награде за књижевност 1907. мајстор кратких прича у којима су с пуно ефеката испреплетени хумор и ужас. Његова проза приказивала је живот у Индији, у којој је и рођен, с изузетним смислом за дечји свет. Честа тема су и животиње. Дела: „Књига о џунгли“, „Храбри капетан“, „Ким“, „У белом и црном“, „Приче за децу“, „Изистинске приче“.

1886 – Немачка и Португал споразумом су одредиле границе португалске Анголе и немачке Југозападне Африке (Намибија).

1903 – У пожару у чикашком позоришту „Ириквои“ погинуло је 588 особа.

1906 – Рођен је енглески филмски режисер Керол Рид, изврстан познавалац техничких аспеката режисерског заната са изразитим смислом за визуелно приповедање. Филмови: „Звезде гледају с неба“, „Ноћни воз за Минхен“, „Права победа“, „Бегунац“, „Пали идол“, „Трећи човек“, „Прогнан на острва“, „Јаре за две паре“, „Трапез“, „Кључ“, „Наш човек у Хавани“, „Агонија и екстаза“, „Оливер“ (Оскар).

1915 – Немачка подморница торпедовала је код Крита у Првом светском рату британски путнички брод „Персија“, усмртивши 330 од 501 путника и члана посаде.

1918 – У Берлину је почео тродневни оснивачки конгрес Комунистичке партије Немачке на којем је усвојен програм чији је творац била Роза Луксембург. Конгрес је изразио подршку Совјетској Русији.

1922 – Званично је основан Савез Совјетских Социјалистичких Република, стварањем федералне заједнице од Русије, Белорусије, Украјине и Транскавкаске Федерације. Касније су се прикључивале или формирале друге совјетске републике.

1928 – Рођен је амерички музичар Бо Дидли, гитариста, један од пионира рокенрола. Аутор низа незаборавних песама, међу којима су „Insist Man“, „Shave and a Haircut“, Uncle John“, „Who Build You Fancy?“. Био је пионир електричне гитаре и битно је утицао на поједине велике музичаре попут Бади Холија, Ролингстоунса, групе „Who“, Бруса Спрингстина или Елвиса Костела. Године 1999. добио је награду „Греми“ за животно дело.

1933 – Румунска екстремистичка политичка организација „Гвоздена гарда“, убила је председника владе Јона Дуку, којег је заменио профашиста Георге Тартареску. Румунија се потом убрзо приближила Силама осовине, којима се као чланица Тројног пакта прикључила у рату против Совјетског Савеза.

1944 – Умро је француски писац Ромен Ролан, један од највећих мистика француске литературе у 20. веку, добитник Нобелове награде за књижевност 1915. Био је дубоко заинтересован и активно укључен у сва битна социјална, политичка и духовна збивања своје епохе, укључујући „аферу Драјфус“, феномен комунизма и фашизма, настојања да се постигне светски мир. Дела: романи „Жан Кристоф“, „Кола Брењон“, 12 драма под заједничким називом „Позориште револуције“, романсиране биографије Лудвига ван Бетовена, Микеланђела Буонаротија, Лава Толстоја, Георга Фридриха Хендла, Махатме Гандија, антиратни спис „Изнад метежа“.

1947 – У Румунији је под притиском комуниста абдицирао краљ Михаил I.

1947 – Умро је енглески филозоф Алфред Норт Вајтхед, један од најзначајнијих англосаксонских мислилаца 20. века. Најпре се бавио математичком логиком и заједно са енглеским филозофом и математичаром Бертрандом Раселом написао је „Принципиа матхематица“. Потом је развио оригиналну метафизику, космолошко гледиште о „вечним објектима“. Сматрао је да филозофија има судбоносан социјално-историјски значај. Остала дела: „Расправа о универзалној алгебри“, „Организација мишљења“, „Истраживање принципа природног знања“, „Наука и модерни свет“, „Процес и реалност“, „Смели подухвати идеја“, „Религија у битним својствима“.

1968 – Умро је норвешки државник Тригве Ли, први генерални секретар Уједињених нација од 1946. до 1952. Пре Другог светског рата био је секретар Социјалистичке партије Норвешке и министар правосуђа, а после немачке инвазије на Норвешку 1940. шеф дипломатије у избегличкој влади у Лондону.

1988 – Југословенски шеф владе Бранко Микулић и припадници његовог кабинета поднели су оставку, због општег незадовољства економским приликама. Била је то претпоследња влада Југославије, током мандата његовог наследника Анте Марковића, Југославија је разбијена.

1989 – Пољска скупштина (сејм) је успоставила вишепартијски политички систем.

1990 – Власти Албаније су први пут дозволиле Јеврејима исељавање у Израел.

1991 – На састанку у главном граду Белорусије Минску лидери Заједнице Независних Држава, настале после распада Совјетског Савеза, нису се договорили о јединственој војсци и свим бившим совјетским републикама је допуштено да формирају сопствене оружане снаге.

1992 – Умро је Михаило Лалић, писац, члан Српске академије наука и уметности. Његова типична тема су прилике у Црној Гори уочи и током Другог светског рата. Био је интерниран у Грчкој током рата, али је успео да пребегне грчким партизанима и постао је политички комесар Југословенског батаљона. Дела су му изразито сликовита, с дубоким понирањем у психологију и менталитет људи. Дела: романи „Свадба“, „Зло прољеће“, „Лелејска гора“, „Хајка“, „Раскид“, „Прамен таме“, „Заточеници“, „Ратна срећа“, „Докле гора зазелени“, „Гледајући доље на друмове“, приповетке „На мјесечини“, „Извидница“, „Први снијег“, „Гости“, „Последње брдо“.

1993 – Израел и Ватикан су потписали споразум о међусобном признавању и успостављању пуних дипломатских односа, окончавајући тиме два миленијума „болних односа између две велике религије“, јудаизма и римокатоличанства.

1997 – Кина и Јужна Африка су потписале споразум о успостављању дипломатских односа од 1. јануара 1998.

2002 – Мваи Кибаки преузео је дужност председника Кеније пошто су он и његова коалиција „Национална дуга“ изборном победом окончали после 24 године владавину Данијела Арапа Моија и четири деценије дугу владавину КАНУ партије.

2004 – Умро је амерички џез музичар, „краљ свинга“ Арти Шо. Важио је за врхунског кларинетисту. Један од Шоових највећих успеха, који је био увод у његову светску каријеру, био је снимак Кол Портеровог „Originate the Beguine“. Компоновао је концерте за кларинет и низ познатих мелодија: „Nightmare“, „Any worn time“, „Every thing’s Jumpin'“.

2006 – Бивши ирачки лидер Садам Хусеин обешен је у Багдаду, пошто га је локални суд осудио на смрт због убиства око 150 шиита 80-тих година прошлог века. Погубљење је изазвало славље шиита широм Ирака. Владао је Ираком, чврстом руком, пуних 35 година. Обешен је после контроверзног процеса, током којег су у великој мери занемаривана права оптуженог и одбране. Нове ирачке власти, постављене од стране САД, тврдиле су да је Садам Хусеин одговоран за смрт више од 500.000 људи, махом шиита у Курда.

2006 – Најмање 75 Ирачана је погинуло, док је 125 рањено у серији експлозија у областима насељеним шиитима широм Ирака, на дан када је бивши председник Садам Хусеин погубљен.

2013 – У нападу бомбаша-самоубице у тролејбусу у Волгограду, на југу Русије, погинуло је 16 а повређена 41 особа. Напад се догодио сутрадан после истоветног напада на железничкој станици у том граду.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Заштита-података-о-личности

Заштита података о личности

Facebook Instagram Twitter Linkedin Youtube ЋИРИЛИЦА | LATINICA Претрага Насловна О Министарству O надлежностима, пословима и организацији Министарства Министарство Сектори Јавност у раду Просветна инспекција Школске управе Буди део тима Министарства Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања Завод за унапређивање васпитања и образовања Актуелности Све информације, вести и обавештења...

Аналитичари-за-основна-истраживања

Аналитичари за основна истраживања

Facebook Instagram Twitter Linkedin Youtube ЋИРИЛИЦА | LATINICA Претрага Насловна О Министарству O надлежностима, пословима и организацији Министарства Министарство Сектори Јавност у раду Просветна инспекција Школске управе Буди део тима Министарства Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања Завод за унапређивање васпитања и образовања Актуелности Све информације, вести и обавештења...

Најдуже-и-најкраће-време-у-животу

Најдуже и најкраће време у животу

Кад је ова моја новопронађена сврха направила читаву збрку, прерасподеливши делове мене онакве каква сам раније била, како би се направило места за ову нову, огромну љубав која до скоро није постојала, нисам се одмах добро снашла. Осећала сам, понекад, да плутам са главом изнад воде, тек толико да могу...

Уџбенике-ће-бирати-искључиво-школе,-предвиђа-нови-закон

Уџбенике ће бирати искључиво школе, предвиђа нови закон

Савет родитеља убудуће ни формално неће учествовати у избору уџбеника, предвиђено је изменама Закона о основама система образовања и васпитања (ЗОСОВ), које је пре неколико дана усвојио парламент, пише Данас. Тиме је практично Министарство просвете одговорило на захтев заштитника грађана Зорана Пашалића који је летос затражио од просветне власти да...

Ружић:-Стипендије-за-најбоље-младе-научнице-у-оквиру-програма-„За-жене-у-науци“

Ружић: Стипендије за најбоље младе научнице у оквиру програма „За жене у науци“

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, уручио је данас повеље Снежани Паповић, Марији Иванов и Тијани Шуштершич, младим научницама добитницама националних стипендија „За жене у науци“,– који се реализује у оквиру светски познатог програма Лореал УНЕСКО ((L’Oréal – UNESCO For Ladies in Science).Стипендије у...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT