На данашњи дан – 3. октобар

ADVERTISEMENT

Данас је недеља, 3. октобар, 276. дан 2021. До краја године има 89 дана.

1226 – Умро је Фрања Асишки, италијански монах, оснивач римокатоличког монашког реда названог по њему – Фрањевци (Францисканци). Пореклом из имућне трговачке породице, од 1205. одлучује се за живот у крајњој аскези и потпуну посвећеност монашким хришћанским идеалима. Још за живота је био веома поштован. Монашки ред који следи његово монашко правило један је од најбројнијих католичких редова.

1791 – Рођен је српски писац Сима Милутиновић Сарајлија, претеча српских романтичара. Надимак је добио по месту рођења. Школовао се у Београду, Земуну, Сегедину, Сремским Карловцима. Борио се у устанцима Србије за независност, а у Цетињу је од 1827. био секретар владике Петра И Петровића Његоша и васпитач и песнички учитељ његовог синовца Петра ИИ Петровића Његоша. На позив кнеза Милоша Обреновића вратио се 1831. у Србију и био секретар Министарства просвете и историограф кнеза Милоша. Дела: спевови „Србијанка“, „Тројебратство“, „Тројесестарство“, трагедија „Обилић“, историјски списи „Историја Србије“, „Историја Црне Горе“, збирка народних песама „Пјеванија црногорска и херцеговачка“.

1835 – Рођен је француски композитор, пијаниста, диригент, оргуљаш и музички писац Шарл Камиј Сен Санс, романтичар музички углађене форме. Дела: опера „Самсон и Далила“, три симфоније, поема „Плес смрти“, четири симфонијске песме, пет клавирских концерата, три концерта за виолину, два концерта за виолончело, композиција за камерни састав „Карневал животиња“, клавирски трио, два гудачка квартета, свита за виолончело, ораторијум „Потоп“, балет „Брбљивица“.

1866 – Рат Аустрије и Италије је после седам седмица окончан Бечким уговором, којим је Италији припала покрајина Венеција.

1888 – Рођен је немачки новинар Карл фон Осјецки, добитник Нобелове награде за мир 1935. који је разоткрио поновно наоружавање нацистичке Немачке пред Други светски рат. Први пут је ухапшен 1931. и опет 1933. по доласку нациста на власт. Држао се изузетно храбро у концентрационим логорима. Умро је 1938. од последица тортуре.

1895 – Рођен је руски песник Сергеј Александрович Јесењин. Омиљени руски поета био је разбарушен боемски тип, живео је бурно, интензивно и кратко. Његови стихови по општој оцени највишег су домета и веома је утицао на генерације песника, не само руских. У тридесетој години извршио је самоубиство. Дела: збирке песама „Задушнице“, „Исповест мангупа“, „Триптих“, „Стихови скандалиста“, „Совјетска Русија“, „Персијски мотиви“, приповетка „Урвина“, поема „Ана Сњегина“, драмска поема „Пугачов“.

1897 – Рођен је француски писац Луј Арагон, најпре дадаиста, потом један од првих надреалиста, али се после конгреса револуционарних писаца у Харкову 1930. определио за соцреализам. Комунистичкој партији Француске приступио је 1927. учествовао је у грађанском рату у Шпанији и у француском Покрету отпора у Другом светском рату. Дела: збирке песама „Ватра радости“, „Ура Урал“, „Елзине очи“, „Очи сећања“, „Елза“, „Јад“, „Вечни покрет“, романи „Сељак из Париза“, „Базелска звона“, „Господске четврти“, „Орелијен“, „Света недеља“, „Комунисти“, „Бланша или заборав“, есеји „Комунистички човек“, „Совјетска књижевност“, „За социјалистички реализам“, „Расправа о стилу“, „О Стендалу“.

1932 – Ирак је стекао независност и постао члан Друштва народа. До Првог светског рата Ирак је био саставни део Турске да би затим постао британска мандатна територија.

1952 – Велика Британија је на острвима Монте Бело поред северозападне обале Аустралије испробала прву атомску бомбу.

1954 – Девет западних земаља одлучило је да Западна Немачка буде примљена у НАТО.

1968 – Председник Перуа Фернандо Белаунде Тери оборен је у војном удару левичарске Националне револуционарне хунте коју је предводио генерал Хуан Веласко Алварадо.

1977 – Умро је српски књижевни и позоришни критичар и историчар књижевности Велибор Глигорић, председник Српске академије наука и уметности од 1965. до 1971, професор Београдског универзитета. Био је директор драме и управник Народног позоришта у Београду, управник Југословенског драмског позоришта и уредник више часописа, исказавши се као заступник реализма и оштар полемичар. Дела: „Критике“, „Лица и маске“, „Матош – Дис – Ујевић“, „Позоришне критике“, „Српски реалисти“, „Огледи и критике“, „У вихору“, „Бранислав Нушић“, „Портрети“, „Сенке и снови“, „Књига живота“, „Кућа смрти“, „Хроника једног доба“.

1981 – После седам месеци, ирски националисти су у затвору Мејз у Белфасту обуставили протестни штрајк глађу против британских власти, током којег је умрло 10 штрајкача.

1990 – Уједињене су две немачке државе настале после Другог светског рата, и то тако што је Немачка Демократска Република (Источна) постала саставни део Савезне Републике Немачке.

1991 – Председништво СФРЈ, у непотпуном саставу, прешло је на рад у условима непосредне ратне опасности, оценивши да је грађански рат на помолу и да су се за такав рад стекли услови предвиђени Уставом. Представници република Хрватске и Словеније претходно су се већ повукли из рада Председништва.

1995 – Председник Македоније Киро Глигоров рањен је приликом експлозије аутомобила-бомбе у центру Скопља, а његов возач је погинуо.

1997 – Јапански воз на магнетним јастуцима је брзином од 451 километар на час оборио светски рекорд на експерименталној железничкој деоници западно од Токија.

2000 – Тајвански председник владе Танг Феи саопштио је да подноси оставку, само четири и по месеца пошто је преузео власт.

2002 – Турски суд формално је укинуо смртну пресуду изречену вођи курдских побуњеника Абдулаху Оџалану, ухваћеном 1999. и убрзо осуђеном на најтежу казну.

2005 – Савет министара Европске уније одобрио је почетак преговора са Србијом и Црном Гором о закључењу Споразума о стабилизацији и придруживању.

2006 – Умро је српски архитекта Бранко Пешић, аутор низа архитектонских пројеката, цркава и јавних објеката, неколико књига о архитектури, професор Универзитета у Београду. Патријарх Герман 1984. поверио му је место протонеимара Храма Светог Саве у Београду. Током градње извео је редак грађевински подухват, главну куполу тешку више од 4.000 тона, с позлаћеним главним крстом високим 12 метара, направљену на земљи, у унутрашњости Храма, подигао је на висину од 40 метара. Оставио је више од 130 пројеката, попут Палате Београд, пословне зграде „Агроопреме“ у Новом Београду, зграде Грађевинског факултета у Суботици и бројних црквених објеката.

2007 – Војна управа у Мјанмару је, као гест добре воље, ослободила будистичке монахе, њих око 80, који су притворени због учешћа у великим антивладиним протестима. Мјанмар, бивша Бурма, је земља у којој будистичко монаштво ужива сасвим посебан друштвени углед.

2007 – У несрећи недалеко од Јоханезбурга, у руднику злата у власништву петог светског произвођачу злата „Хармони Голд“ затрпано је приближно 3.200 рудара, на дубини од око 2.200 метара. До несреће је највероватније дошло због урушавања платформе у једном подземном окну, после прскања пумпе за воду.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Времеплов:-Умро-Стојан-Протић

На данашњи дан – 28. октобар

Данас је четвртак, 28. октобар 2021. До краја године има 64 дана. 1492 -Шпански морепловац Кристифор Колумбо открио је Кубу на првом путовању преко Атлантика и прогласио је поседом Шпаније. 1704 -Умро је енглески филозоф Џон Лок, један од утемељивача емпиризма. Оспоравао је теорију о урођеним идејама и принципима и...

Тиодоровић:-Школе-треба-да-наставе-да-раде

Тиодоровић: Школе треба да наставе да раде

Епидемиолози ће се сутра састати с министром просвете Србије Бранком Ружићем, након чега ће се знати јасан став о томе како ће се настава у школама одвијати у наредном периоду, изјавио је данас члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић. Према његовим речима, опредељење је да школе треба да наставе да раде,...

Времеплов:-Рођен-Владимир-Ћоровић

На данашњи дан – 27. октобар

Данас је среда, 27. октобар 2021. године. 1505- Умро је руски владар Иван III Васиљевич, назван "Иван Велики". Оснажио је Русију, ослободио се вазалног односа одбивши да Монголима плаћа данак, ојачао је руску монархију и окончао "окупљање руских земаља". По доласку на престо 1462. пошто је устоличен за великог московског...

Филозофски-факултет-у-Нишу-обележио-50-година-постојања

Филозофски факултет у Нишу обележио 50 година постојања

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић честитао је руководству, али и целокупном наставном и ваннааставном особљу и студентима 50 година постојања Филозофског факултета у Нишу. Задовољство ми је да вас све поздравим на дан прославе јубилеја Филозофског факултета у Нишу и верујем да...

Још-2.500-наставника-биће-запослено-на-неодређено

Још 2.500 наставника биће запослено на неодређено

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић најавио је данас, у разговору са представницима репрезентативних синдиката из те области, да ће у наредном периоду бити расписани конкурси за запослење 2.500 људи на неодређено. Foto: Canva „Ово су сјајне вести и на овај племенити позив се одазивају посебни људи свесни...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT