На данашњи дан: 27. децембар

ADVERTISEMENT

Данас је понедељак, 27. децембар, 361. дан 2021. До краја године има четири дана.

1571 – Рођен је немачки астроном, математичар и физичар Јохан Кеплер, творац три закона о кретању планета којима је утврдио ваљаност хелиоцентричног система и ударио темеље нове астрономије. Израчунао је и површину и запремину геометријских тела која до тада нису проучавана.

1822 – Рођен је француски хемичар и биолог Луј Пастер, члан Француске академије, проналазач вакцине против беснила, антракса и црвеног ветра. Доказао је да бактерије изазивају труљење и открио да се храна може конзервисати загревањем, најчешће у трајању од 30 минута, до одређене температуре, што спречава размножавање бактерија (пастеризација). Основао је микробиологију и стереохемију. Организовао је чувени институт у Паризу, назван његовим именом.

1831 – Енглески природњак Чарлс Дарвин испловио је бродом „Бигл“ из Плимута, започевши петогодишњу експедицију током које је сакупио огроман материјал на основу којег је написао епохално дело „Постанак врста“. На обалама Јужне Америке и острвима у Тихом океану проучавао је геолошке формације, биљке и животиње. Закључио је да су се живи организми постепено мењали и засновао је научну теорију о еволуцији живих бића, названу према њему – дарвинизам. Његово дело „Постанак врста“ из корена је изменило биологију али је изазвало и жестока оспоравања од стране црквених кругова.

1904 – Рођена је америчка филмска глумица немачког порекла Марија Магдалена фон Лош, позната као Марлен Дитрих, која је снимила више од 50 филмова и важила за најтипичнији пример вамп глумице. Највећи део живота провела је у САД, где је побегла од режима Адолфа Хитлера, одбивши 1937. уметничку каријеру у Немачкој, коју јој је нудио нацистички режим. Филмови: „Плави анђео“, „Жудња“, „Мароко“, „Шангај-експрес“, „Кисмет“, „Обешћашћена“, „Сведок оптужбе“, „Суђење у Нирнбергу“.

1927 – Одлуком Стаљина, совјетски револуционар, бивши руководилац Црвене армије и први шеф совјетске дипломатије Лав Троцки (Лав Давидович Бронштајн) искључен је из Комунистичке партије. Две године касније протеран је из Совјетског Савеза. Троцки је Убијен у Мексику 1940.

1931 – Рођен је Томи (Јосеф) Лапид, израелски министар правде и новинар. Рођен је у Србији, у Новом Саду, као Томислав Лампел. Био је новинар у тиражном „Маариву“, а доцније постаје директор националне израелске РТВ, од 1979. до 1984. Лапид је био министар правде у влади Аријела Шарона, али је његова партија напустила владајућу коалицију 2004. због супротстављања високим стопама финансирања верских институција. Председавао је бордом директора Меморијалног центра „Јад Вашем“. Писао је и литерарна и драмска дела, па и куваре и водиче за туристе.

1941 – Споразумом да бугарска фашистичка армија окупира делове Недићеве Србије, у Софији су у Другом светском рату завршени немачко-бугарски преговори. Бугарске окупаторске трупе су на основу тог споразума убрзо запоселе нишки, моравски, крушевачки и зајечарски округ како би помогле немачким окупационим трупама.

1944 – Совјетска Црвена армија је у Другом светском рату завршила опкољавање Будимпеште, коју су чврсто држале немачке трупе.

1948 – Мађарске власти су ухапсиле римокатоличког кардинала Јожефа Миндсентија, изразитог противника комуниста. У време немира у Будимпешти 1956. он је изашао из затвора и добио је азил у амбасади САД у главном граду Мађарске, где се налазио до 1971. када му је одобрено да отпутује у Рим.

1949 – Холандска краљица Јулијана потписала је документ којим је Индонезија (Холандска Источна Индија) добила суверенитет (осима Западног Иријана) после више од три века холандске колонијалне управе. За првог председника Индонезије изабран је Ахмед Сукарно, вођа националноослободилачког покрета.

1949 – Рођена је Душица Спасић, медицинска сестра. Душица је била млада медицинска сестра на трауматолошком одељењу Прве хируршке клинике у Београду, која је трагично страдала током епидемије великих богиња 1972. у тадашњој Југославији. Заразу је донео муслимански ходочасник Ибрахим Хоти са Косова који је боравио у Меки. У знак сећања на Душицу Спасић која је несебично обављала своју дужност у тешким ванредним околностима, додељује се награда названа по њој, за посебно залагање медицинских сестара.

1956 – Флота Уједињених нација почела је чишћење Суецког канала после Суецког рата, односно војног похода Велике Британије, Француске и Израела на Египат, заустављеног интервенцијом Савета безбедности УН.

1969 – Либија, Судан и Уједињена Арапска Република (унија Египта и Сирије) постигли су договор о стварању војног, политичког и економског савеза.

1972 – Умро је канадски државник Лестер Боулс Пирсон, шеф дипломатије од 1948. до 1957. и премијер Канаде од 1963. до 1968, добитник Нобелове награде за мир 1957. Залагао се за мирно решење корејског проблема и истакао напорима за очување мира током Суецке кризе.

1972 – Аустралија је обуставила војну помоћ Јужном Вијетнаму, окончавши учешће у Вијетнамском рату на страни САД.

1972 – Белгија је, као прва земља НАТО, успоставила дипломатске односе са Источном Немачком.

1975 – Више од 400 рудара погинуло је после експлозије у руднику угља у Часнали у индијској држави Бихар.

1978 – Умро је алжирски државник Хуари Бумедијен, који је председник Алжира постао у јуну 1965, кад је ударом без проливања крви оборио с власти Ахмеда Бен Белу.

1979 – Авганистански председник Хафизула Амин погубљен је после државног удара који су подржале совјетске јединице, ушавши два дана раније у Авганистан, у првој војној интервенцији Совјетског Савеза изван земаља Варшавског пакта.

1985 – У истовременим нападима палестинских исламских терориста на путнике испред шалтера израелске авикомпаније „Ел Ал“ на аеродромима у Риму и Бечу убијено је 16 особа, највише Американаца, што је био један од повода за касније америчко бомбардовање Триполија, пошто је Либија тада осумњичена да пружа уточиште терористима.

1989 – Египат и Сирија су после 12 година обновили пуне дипломатске односе.

1992 – Амерички ловци су оборили ирачки војни авион изнад јужног Ирака зато што су наводно две ирачке борбене летелице намеравале да нападну америчке авионе типа „Ф-16“.

1994 – Исламски терористи убили су у Алжиру четири римокатоличка свештеника.

1995 – Израелски војници напустили су Рамалу, окончавши тиме повлачење из свих шест градова на Западној обали, предатих на управу Палестинцима на основу споразума Израела и ПЛО.

1998 – Ирак је саопштио да не признаје зоне забрањеног лета које је после Заливског рата 1991. Запад успоставио изнад севера и југа те земље.

2002 – У нападу двојице бомбаша-самоубица на зграду чеченске владе у Грозном погинуле су најмање 83 особе.

2002 – На председничким и скупштинским изборима у Кенији победила је опозиција, убедљиво поразивши после 40 година владајућу Кенијску афричку националну унију. Шеф државе постао је Мваи Кибаки, кандидат Националне коалиције која је освојила апсолутну већину.

2003 – Калисто Танци, оснивач и бивши руководилац „Пармалата“, гигантске италијанске прехрамбене компаније, ухапшен је у Милану под сумњом да је инсценирао банкротство и да је одговоран за фалсификовање рачуноводствених књига у којима је откривена „рупа“ од седам милијарди евра.

2005 – У Каиру је одржан оснивачки скуп скупштине Арапске лиге. Свака од 22 чланице Лиге именовала је по четири посланика.

2006 – Умро је Џералд Форд, бивши председник САД. Надимак „случајни“ добио је пошто је на месту шефа Беле куће неочекивано заменио Ричарда Никсона, који се повукао након афере „Вотергејт“. Био је једини председник САД који никада није на изборима биран на ту функцију. На изборима 1976. године Форда је поразио демократа Џими Картер.

2007 – Убијена је Беназир Буто, бивши премијер Пакистана и лидер опозиције у тој земљи. Атентат је извршио бомбаш самоубица током митинга њене Пакистанске народне партије, а Буто је преминула потом у болници у Равалпиндију, од последица поготка у главу. Бомбаш самоубица пуцао је на Буто док је напуштала парк у ком је одржаван митинг, а затим је себе дигао у ваздух. Приликом експлозије погинуло је још 15 лица.

2008 – Израел је започео масиван оружани напад на појас Газе у знак одмазде због Хамасовог ракетирања територије израелске државе, пре свега јеврејских насеља у јузном делу Израела.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Заштита-података-о-личности

Заштита података о личности

Facebook Instagram Twitter Linkedin Youtube ЋИРИЛИЦА | LATINICA Претрага Насловна О Министарству O надлежностима, пословима и организацији Министарства Министарство Сектори Јавност у раду Просветна инспекција Школске управе Буди део тима Министарства Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања Завод за унапређивање васпитања и образовања Актуелности Све информације, вести и обавештења...

Аналитичари-за-основна-истраживања

Аналитичари за основна истраживања

Facebook Instagram Twitter Linkedin Youtube ЋИРИЛИЦА | LATINICA Претрага Насловна О Министарству O надлежностима, пословима и организацији Министарства Министарство Сектори Јавност у раду Просветна инспекција Школске управе Буди део тима Министарства Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања Завод за унапређивање васпитања и образовања Актуелности Све информације, вести и обавештења...

Времеплов:-Умро-Сима-Милутиновић-Сарајлија

На данашњи дан: 30. децембар

Данас је  четвртак, 30. децембар, 365. дан 2021. До краја године има један дан. 1691 - Умро је енглески хемичар и физичар Роберт Бојл, који је открио закон о односу притиска и запремине код гасова и први утврдио разлику између смеше и хемијског једињења. 1803 - У састав САД ушла...

Најдуже-и-најкраће-време-у-животу

Најдуже и најкраће време у животу

Кад је ова моја новопронађена сврха направила читаву збрку, прерасподеливши делове мене онакве каква сам раније била, како би се направило места за ову нову, огромну љубав која до скоро није постојала, нисам се одмах добро снашла. Осећала сам, понекад, да плутам са главом изнад воде, тек толико да могу...

Уџбенике-ће-бирати-искључиво-школе,-предвиђа-нови-закон

Уџбенике ће бирати искључиво школе, предвиђа нови закон

Савет родитеља убудуће ни формално неће учествовати у избору уџбеника, предвиђено је изменама Закона о основама система образовања и васпитања (ЗОСОВ), које је пре неколико дана усвојио парламент, пише Данас. Тиме је практично Министарство просвете одговорило на захтев заштитника грађана Зорана Пашалића који је летос затражио од просветне власти да...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT