На данашњи дан – 26. октобар

ADVERTISEMENT

Данас је уторак, 26. октобар 2021. До краја године има 66 дана.

1685– Рођен је италијански композитор Ђузепе Доменико Скарлати, виртуоз на чембалу. Компоновао је више од 550 композиција за чембало, чувених соната у једном ставу, такозваног Скарлатијевог сонатног облика, употребљавајући нову технику с бриљантним резултатима. Развио је богату чембалистичку технику и утицао на клавирске композиторе, посебно у Шпанији и Енглеској.

1759– Рођен је француски револуционар Жорж Жак Дантон, вођа радикалне групе монтањара у Француској револуцији, који је 14. јула 1789. предводио побуњенике у нападу на париску тамницу Бастиљу. Као све вође револуције био је принципијелан противник монархије, али се противио револуционарном терору, због чега се сукобио с вођом јакобинаца Максимилијаном Робеспјером. Залагао се за споразум с крупном буржоазијом и за мир са Енглеском. Био је министар правде и организатор отпора против стране интервенције, а у критичним ситуацијама је лично предводио борбу због чега је био популаран. У јеку јакобинског терора Робеспјер га је 1794. оптужио за покушај обнављања монархије и послао на гиљотину.

1826– Рођен је мађарски политичар Лајош Мочари, оснивач и председник опозиционе Независне странке Мађарске, дугогодишњи посланик и борац за равноправност свих народности Угарске. Био је посланички кандидат српских радикала, тријумфално дочекиван у Новом Саду и другде у Војводини.

1842 –Рођен је руски сликар Василиј Васиљевич Верешчагин, који је мајсторство највише исказао инспиришући се ратним мотивима. Сликарство је учио на Академији у Петрограду, а усавршавао у Паризу. Посебно су запажене његове монументалне композиције из Руско-турског рата 1877-1878, скице из војничког живота и реалистичне студије типова и пејзажа.

1863– У Женеви је почела четвородневна међународна конференција 14 земаља на којој је основан Црвени крст и објављени принципи који су 1864. послужили као основа за усвајање Женевске конвенције о заштити жртава рата.

1896– У Адис Абеби је потписан мировни споразум Италије и Етиопије. Италија је тада покушала да освоји Етиопију али је страховито поражена у бици код Адуе. Мировни споразум потписан исте године у Адис Абеби означио је признање суверености древног етиопског царства од стране Италије.

1905– Током неуспеле револуције у Русији, радници су у Петрограду основали први Совјет.

1905– Шведски краљ Оскар II признао је и формално сувереност Норвешке, односно одрекао се права на престо те земље, на основу договора у Карлштаду. До тада Норвешка се налазила у персоналној унији са Шведском. На престо Норвешке ступио је под именом Хакон ВИИ, принц Карл из данске краљевске породице. До Наполеонових ратова Норвешка се налазила под Данском, а од 1815. под Шведском.

1916 –Рођен је француски државник Франсоа Митеран, који је као први социјалиста у мају 1981. изабран за председника Француске, оставши на том положају 14 година. Рођен је у изразито конзервативној дубоко религиозној породици. Од младалачког десничарског става временом је постао неприкосновени челник француских социјалиста. Током Другог светског рата извесно време налазио се у апарату владе маршала Петена, а потом је постао један од предводника француског Покрета отпора. У свету политике упадљиво се издвајао и чињеницом да је био ретко учен и истанчан интелектуалац. Био је министар у низу влада, а од 1971. предводио је Социјалистичку партију Француске, да би почев од 1981. током два мандата био председник Француске.

1917– Бразил је објавио рат Немачкој у Првом светском рату.

1919– Рођен је ирански шах (цар) Мохамед Реза Пахлави, монарх Ирана од 1941. до 1979. када је збачен у побуни исламиста под вођством ајатолаха Рухолаха Хомеинија. Владао је аутократски, што је 1953. изазвало уставну кризу. Тада је емигрирао, не пристајући на политику председника владе и вође Националног фронта Мохамеда Мосадека, али је после само десетак дана повратио власт захваљујући интервенцији војске организованој уз снажну подршку САД. После његовог збацивања јануара 1979. монархија је укинута и у Ирану је уведена нека врста исламске теократије.

1921– На смрт вешањем је осуђен члан комунистичке терористичке организације „Црвена правда“ Алија Алијагић, који је 21. јула 1921. убио министра унутрашњих послова Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца Милорада Драшковића. Повод за атентат био је Закон о заштити државе уперен против комуниста, познат као „Обзнана“, донет крајем 1920. којим је комунистичка делатност забрањена као терористичка и антидржавна.

1955– Скупштина Аустрије је, дан после одласка последњих савезничких окупационих војника, прогласила Декларацију о сталној неутралности те земље.

1961– Шведска краљевска академија донела је одлуку да српском писцу Иви Андрићу додели Нобелову награду за књижевност, за дело „На Дрини ћуприја“, као и за свеукупан његов књижевни рад. У најужем избору су се тада, поред Андрића, налазили и енглески писци Лоренс Дарел и Грем Грин, Американац Џон Штајнбек и Италијан Алберто Моравија. Награда му је додељена у Стокхолму 10. децембра 1961. на пригодној свечаности, у дворани Концертне палате Шведске краљевске академије.

1961– Умро је Милан Стојадиновић, српски политичар, економски стручњак, универзитетски професор. Дипломирао је на Правном факултету у Београду а докторирао из области финансија 1911. Након специјализација у Немачкој, Енглеској и Француској, извесно време налазио се на обуци у француском Министарству финансија. Службеник Министарства финансија Краљевине Србије постаје 1914. а начелник Главног државног рачуноводства 1918. Приватни намештеник Енглеске трговачке банке у Београду је од 1918. Министар финансија био је од 1922. до 1926, с прекидом, и 1934. и 1935. Председник Владе и министар иностраних послова Краљевине Југославије је од јуна 1935. до фебруара 1939. Био је члан Радикалне странке и њеног Главног одбора. Оснивач је Југословенске радикалне заједнице и њен председник. Биран је за посланика 1923, 1925, 1927, 1935. Био је члан Сената. На инсистирање Британије смењен с места председника владе и стављен у конфинацију а убрзо је прогнан. Други светски рат провео је у британском заточеништву на острву Маурицијус у Индијском океану. Био је акционар, председник, и члан управних одбора: Радио-Београда, Српског бродарског друштва, Стандард Електрика, Издавачког концерна „Време“, председник „Ротари“ клуба. У Буенос Ајресу, где је живео од Другог светског рата до смрти 1961. издавао је лист за финансијска питања „Ел Економист“ и био је саветник аргентинских власти. Активно се бавио публицистиком, аутор је аутобиографске књиге: „Ни рат, ни пакт“.

1972 –Умро је руско амерички конструктор авиона и хеликоптера Игор Иванович Сикорски, један од најзначајнијих пионира авијације, који је хеликоптер конструисао још 1908. а 1913. први је изградио авион с више мотора. Његове велике летелице су га прославиле у Првом светском рату, посебно авион „Иља Муромец“ с четири мотора по 55 коњских снага. После емигрирања у САД наставио је да конструише вишемоторне авионе за интерконтиненталне летове, а изради хеликоптера се вратио 1939. усавршавајући их током Другог светског рата и касније.

1976 –Генерална скупштина УН је једногласно осудила апартхејд и позвала владе земаља чланица да забране све контакте с Транскејом (бантустан-резерват, који је тада формално проглашен за независну државу).

1979– Председника Јужне Кореје Парк Чунг Хија је убио шеф његове безбедности Ким Је Кју.

1994– Израел и Јордан су потписали споразум, којим је после 40 година формално окончано ратно стање између две суседне земље.

1995– На Малти је убијен вођа палестинске терористичке исламске организације „Исламски џихад“ Фати Шкаки, који је планирао мноштво напада у којима су убијене десетине Израелаца.

1998– Председници Перуа и Еквадора потписали су формалну декларацију којом је решен погранични спор двеју јужноамеричких земаља, настао још почетком 19. века, због којег су више пута ратовале.

2000– Савезна Република Југославија постала је пуноправни члан Пакта за стабилност Југоисточне Европе.

2002– Припадници руских специјалних снага упали су у московско позориште „Дубровка“ и ликвидирали свих 50 чеченских терориста који су пуних 60 часова држали око 800 гледалаца као таоце уз претњу да ће подићи у ваздух и себе и све присутне уколико руске власти не обуставе војне операције у Чеченији и не повуку се из те аутономне руске републике. Приликом упада у позориште руских снага безбедности погинуло је 128 талаца и 50 терориста.

2004– Израелски Кнесет (скупштина) одобрио је план председника владе Аријела Шарона о повлачењу израелских насељеника из појаса Газе и делова Западне обале, окупираних 1967.

2007– Окружни суд у Београду рехабилитовао је Слободана Јовановића, стручњака за уставно право, професора Правног факултета у Београду, председника Српске краљевске академије и председника владе Краљевине Југославије, једног од највећих и најплоднијих српских историографа и правних стручњака.

2013– Национална авиокомпанија Ер Србија започела је рад првим летом авиона Ербас А 319 са београдског аеродрома „Никола Тесла“ за Абу Даби.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Ружић:-Надамо-се-врло-брзом-пуноправном-чланству-у-ОИНИ

Ружић: Надамо се врло брзом пуноправном чланству у ОИНИ

Први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић примио је данас шефа међународне сарадње Обједињеног института за нуклеарна истраживања (ОИНИ) из Дубне Дмитрија В. Камањина. Овај институт је од великог значаја јер представља један од највећих истраживачких центара у свету у областима  физике честица, нуклеарне физике,...

Почели-ЕРАЗМУС+-инфо-дани

Почели ЕРАЗМУС+ инфо дани

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је данас да је за Републику Србију веома значајно учешће у Еразмус+ програму, једном од највећих програма ЕУ који финансира пројекте мобилности и сарадње у области образовања, обука младих и спорта. Министар Ружић је поводом почетка...

Школа-историје-српског-језика-у-Тршићу

Школа историје српског језика у Тршићу

На иницијативу Матице српске и Филозофског факултета у Новом Саду, а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, ове године је у НОКЦ „Вук Караџић“ у Тршићу основана Школа историје српског језика. Школа је намењена студентима треће и четврте године основних студија србистике на свим катедрама на...

Времеплов:-Рођен-Јаков-Игњатовић

На данашњи дан: 8. децембар

Данас је среда, 8. децембар 2021. До краја године има 24 дана. 65. п.н.е. - Рођен је римски литерата Хорације, највећи римски лирски песник, који се више од иједног грчког или римског песника одликовао разноврсношћу свог песничког израза. Током боравка у Атини подробно је упознао грчку културу, филозофију и уметност....

Ружић-на-скупу-УНЕСКО-о-вештачкој-интелигенцији-у-образовању

Ружић на скупу УНЕСКО о вештачкој интелигенцији у образовању

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је данас да је, због увођења вештачке интелигенције у планове и програме основних и средњих школа, Србија у истраживању УНЕСКА које је спроведено међу земљама чланицама позиционирана међу 11 држава које су увеле курикулуме о вештачкој интелигенцији...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT