На данашњи дан: 25. децембар

ADVERTISEMENT

Данас је субота, 25. децембар 2021. До краја године има шест дана.

800– Папа ЛавIIIкрунисао је у Риму франачког владара Карла Великог за светог римског цара, што ће бити титула немачких монарха до времена НаполеонаI.

1066– У Вестминстерској катедрали у Лондону за енглеског краља крунисан је нормански војвода ВилијамIОсвајач, нешто више од два месеца пошто су Нормани под његовом командом код Хестингса потукли војску ХаролдаII, последњег саксонског краља Енглеске.

1688– У Француску је побегао ЏејмсII, последњи енглески краљ из династије Стјуарт, збачен због апсолутистичке политике и натурања римокатолицизма.

1721– Рођен је енглески писац Вилијам Колинс, један од најзначајњих енглеских лирских песника 18. века. Испољавао је романтичарско интересовање за тајанствено, легендарно и фантастично. Дела: оде „Вече“, „Шкотске празноверице“, „Слобода“.

1741– Шведски физичар Андерс Целзијус изумео је скалу од 100 степени за мерење температуре.

1776– Генерал Џорџ Вашингтон пребацио је снаге којима је командовао преко реке Делавер у Њу Џерсију и извео изненадни напад на немачке плаћенике који су се у Америчком рату за независност борили за рачун Британаца.

1868 –Због финансијских тешкоћа, у Београду је престао да излази часопис „Вила“ који је 1865. покренуо српски историчар и државник Стојан Новаковић.

1870– Рођена је немачка револуционарка Роза Луксембург, један од оснивача Социјалдемократске партије Пољске 1893. и Комунистичке партије Немачке 1918. представник левог крила Друге интернационале. У Првом светском рату је као доследни антимилитариста била против ратних кредита. Тежећи обједињењу левице, почетком рата је с немачким револуционаром Карлом Либкнехтом основала групу „Интернацонала“, касније названу „Спартаков савез“, из којег је настала Комунистичка партија. Прогањана је и често хапшена, а после пропасти новембарске револуције у Немачкој 1918. стрељана с Либкнехтом 15. јануара 1919. Написала је више марксистичких теоријских дела, укључујући „Акумулацију капитала“.

1876– Рођен је пакистански државник Мохамед Али Џина, оснивач и први председник Пакистана, који се с Махатмом Гандијем и Џавахарлалом Нехруом борио за независност Индије од Велике Британије. Потом се с њима сукобио, тражећи посебну муслиманску државу. Британија је 1947. признала независност и Индије и муслиманске државе назване Пакистан.

1899– Рођен је амерички филмски глумац Хемфри Дефорест Богарт, добитник Оскара 1951. за филм „Афричка краљица“. Изузетна популарност коју је уживао посебно је порасла након његове смрти 1957. Временом он је постао својеврсна митска личност историје кинематографије. Остали филмови: „Казабланка“, „Малтешки соко“, „Дубоки сан“, „Благо Сијера Мадре“, „Рт Ларго“, „Имати и немати“, „Побуна на Кејну“, „Босонога контеса“, „Часови очаја“, „Тежак пад“.

1901– Рођен је Предраг Милојевић, српски новинар, књижевник, преводилац, једна од најважнијих личности српског новинарства уопште. Рођен је у Београду у породици државног чиновника. Апсолвирао је на Филозофском факултету у Београду 1923. Почео је да објављује 1921. а у међуратном периоду је новинар листа „Политика“ и дописник из Берлина и касније Лондона. Извесно време након Другог светског рата објављивао је под псеудонимом пошто је током окупације био уредник листа Недићеве владе „Ново време“. Доцније поново постаје сарадник „Политике“ а потом и спољнополитички коментатор. Објавио је велики број репортажа, коментара и анализа, па и интервјуе са Черчилом, Хитлером, Мусолинијем… Преводио је Фојербаха („Суштина религије“), Кафку („Замак“), Хемингвеја („Преко реке и у шуму“), Грина („Бегунац“), Селму Лагерлеф („Геста Берлинг“), Хамсуна, Џејмса. Добитник је Награде за животно дело Удружења новинара Србије, награде Београда („Октобарска“), „Политике“, Ордена Светог Саве, Ордена Југословенске круне. Тестаментом је оставио велика средства намењена за школовање младих новинара. Дела: „Из прошлих дана“, „О људима и ћудима“, „Био сам присутан“, „Кажем ја себи – антимемоари“, „Све године овог века“.

1914 –У Првом светском рату на Западном фронту ступило је на снагу легендарно незванично „божићно примирје“ када је група британских и немачких војника обуставила паљбу, изашла из ровова и сусрела се на ничијој земљи између зараћених страна.

1918 –Рођен је египатски државник Анвар ел Садат, председник Египта од октобра 1976. до октобра 1981. кад су га на војној паради у Каиру убили исламски терористи, огорчени због склапања мира са Израелом.

1926– Јапански регент принц Хирохито наследио је престо Јапана после смрти оца цара (микадо) Јошихита.

1938– Умро је чешки писац Карел Чапек. Изразити скептик, посебно се ужасавао сваке врсте тоталитаризма, и десног и левог. Његова дела упозоравају на опасност која се приближавала. У утопистичким романима „Фабрика апсолутног“, „Кракатит“ и „Рат људи и даждевњака“ упозорио је на апсурдност техничке цивилизације, а као директна опомена звуче драме „Бела болест“ и „Мати“. Остала дела: збирке приповедака „Распеће“, „Мучне приповетке“, драме „Розумови универзални роботи“, „Разбојник“, романи „Хордубал“, „Метеор“, „Обичан живот“, путописне козерије „Путописи из Италије“, „Путописи из Енглеске“, есеји и фељтони „Критика речи“, „О најближим стварима“, „Зашто нисам комунист“, „Разговори са Т. Г. Масариком“.

1941– Јапанска армија је у Другом светском рату окупирала Хонгконг после 17 дана опсаде.

1942– Стрељан је Српски композитор, диригент и музиколог Војислав Вучковић. Завршио је конзерваторијум у Прагу, где је докторирао музикологију. Био је професор Музичке школе „Станковић“ у Београду, диригент Београдске филхармоније, сарадник више листова и часописа. Између два светска рата учествовао је у комунистичком покрету, организовао студентске и радничке хорове, писао музичку критику. У Другом светском рату се укључио у НОП. Тада је настало и његово најзначајније дело „Херојски ораторијум“. Компоновао је и симфонијске поеме „Озарени пут“, „Буревесник“ и балет „Човек који је украо сунце“.

1971– У пожару у једном хотелу у престоници Јужне Кореје Сеулу погинуло је 139 особа.

1977– Умро је британско-амерички филмски глумац, сценариста, режисер и продуцент Чарли Чаплин, један од пионира кинематографије и највећих уметника у историји филма. У САД је отишао 1910. и почео у филмским бурлескама Мака Сенета, али се брзо осамосталио и стекао светску славу оригиналним ликом сентименталног кловна-скитнице. Његов изворни хуманизам, изграђен у време тешке младости – изражен је ликом доброћудне скитнице Чарлија. Био је опредељени комуниста, па га је годинама држао под присмотром шеф ФБИ Едгар Хувер, а у време антикомунистичке хистерије у САД постао је жртва америчког републиканског сенатора Џозефа Макартија, отуда је 1952. емигрирао у Швајцарску, у којој је и умро. Снимио је 75 кратких и дугометражних филмова, а 1972. додељен му је Оскар за животно дело. Филмови: „Идила у пољу“, „Пасји живот“, „Мирна улица“, „Ходочасник“, „Дечак“, „Потера за златом“, „Циркус“, „Светлости велеграда“, „Модерна времена“, „Велики диктатор“, „Господин Верду“, „Један краљ у Њујорку“, „Светлости позорнице“, „Грофица из Хонгконга“.

1979– Совјетске трупе су ушле у Авганистан, у првој војној интервенцији Совјетског Савеза изван Варшавског пакта, што је званична Москва објаснила намером да заустави грађански рат у тој земљи.

1983– Умро је шпански (каталонски) сликар и вајар Хуан Миро, један од највећих надреалистичких уметника. Студирао је у родној Барселони, а од 1919. је живео у Паризу. Кратко је стварао под утицајем кубизма, али је од 1924. изградио непоновљив лични стил, заснован на спонтаном регистровању форми и знакова који евоцирају подсвесно.

1989– Збачени румунски председнички пар Николае и Хелена Чаушеску стрељан је у Трговишту после тајног брзометног суђења.

1991– Оставку је поднео совјетски председник Михаил Горбачов, од оснивања Совјетског Савеза 1922. седми, и последњи, лидер те државе. Његови претходници били су Лењин, Стаљин, Хрушчов, Брежњев, Андропов и Черњенко.

1995– Умро је амерички филмски глумац, певач и забављач Дин Мартин, који је почетну славу стекао у тандему са комичарем Џеријем Луисом, с којим је снимио 18 филмова. Играо је и у многим вестернима и криминалистичким филмовима. Филмови: „Артисти и модели“, „Холивуд или пропаст“, „Рио Браво“, „Четворо за Тексас“.

1995– У поплавама на истоку Јужне Африке погинуле су најмање 124 особе.

1997– На Куби је први пут после три деценије јавно и свечано прослављен Божић. Председник Фидел Кастро прогласио је тај дан празником у част папе Јована Павла Другог који је наредног месеца посетио Кубу.

2000– У пожару који је захватио центар кинеског града Луојанг живот је изгубило најмање 309 особа.

2003– Приликом пада путничког авиона типа „Боинг 727“ у Атлантски океан убрзо по полетању из Бенина ка Либану погинуло је 138 путника и чланова посаде, укључујући 15 официра армије Бангладеша, док су 22 особе преживеле несрећу.

2006– Умро је Џејмс Браун, један од најуспешнијих америчких певача „соула и блуза“. Током своје 40-годишње каријере имао је 98 хитова на листи „Билборд Топ 40“, што је рекорд у ком мало ко може да му парира. Седамнаест његових хитова је стигло до броја један на топ листама, што су надмашили само Стиви Вондер и Луис Џордан, док Арета Френклин има исти број хитова. Браун је уз Прислија и Дилана најбитнија појава музичке индустрије САД друге половине 20 века.

2016– Умро је Џорџ Мајкл, британски музичар, певач.

Постао је звезда 80-тих, с групом „Wham“, да би потом наставио успешну соло каријеру. Упамћен је хитовима „Wake me up ahead of you walk-walk“ и, као соло повеч „Фреедом“, „Carelesh dispute“. Био је грчког порекла, правог имена Јоргос Киријакос Панајоту. Током каријере која је трајала готово четири деценије, продао је више од сто милиона носача звука

2016– Авион „Ту-154“ руског Министарства одбране нестао је са радара у 5.40 по московском времену, два минута по полетању. Олупина летелице пронађена је недалеко од обале Сочија на дубини између 50 и 70 метара. Страдале су 93 особе, међу којима и 64 припадника хора „Ансамбл Александров“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

“Живимо-у-земљи-где-се-за-здравље-деце-не-консултују-педијатри,-а-за-дешавања-у-школама-не-питају-просветни-радници”

“Живимо у земљи где се за здравље деце не консултују педијатри, а за дешавања у школама не питају просветни радници”

“Тренутно, мислим да ситуација није довољно добра да би деца кренула у школу“, изјавила је јуче председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић. Након саопштене одлуке о томе да продужетка распуста нема и да се ђаци у понедељак враћају у клупе, неки по првом, неки по другом моделу наставе,...

Модел-наставе-мења-се-и-у-Војводини

Модел наставе мења се и у Војводини

Као што је познато, друго полугодиште за средњошколце у Војводини почело је у другој недељи јануара. Недељу дана касније, 17. јануара у клупе су сели и основци у Покрајини и ове недеље радили нормално, по првом моделу. Foto: Canva Министар просвете Бранко Ружић саопштио је данас одлуку да ће друго...

Пет-правила-која-ће-важити-у-школама-од-понедељка

Пет правила која ће важити у школама од понедељка

Одлуку о моделима наставе у другом полугодишту данас је саопштио министар просвете Бранко Ружић. Министар је апеловао и на све учеснике образовног процеса да поштују мере заштите од вируса, те да се придржавају правила. Ово су правила која важе за све од 24. јануара, када почиње друго полугодиште: – За...

ministar-saopstio-konacnu-odluku-o-modelima-nastave-za-sve-djake

Министар саопштио коначну одлуку о моделима наставе за све ђаке

Настава у Централној Србији почиње у понедељак, а ђаци ће овако ићи у школу: најмлађи основци од 1. до 4. разреда наставу похађају непосредно, од 5. до 8. имаће комбиновани модел. По комбинованом моделу ићи ће и ђаци средњих школа, пише Блиц. Foto: Screenshot N1 Комбиновани модел и за основце...

“Наставнице,-гребе-ме-грло,-боље-да-идем-кући”,-ђаци-користе-корону-као-изговор,-избегавање-школе-никад-није-било-лакше

“Наставнице, гребе ме грло, боље да идем кући”, ђаци користе корону као изговор, избегавање школе никад није било лакше

Нису само одрасли ти који користе ситуацију са короном да понекад изостану с посла или раде од куће. На то нас подсећа данашњи текст на порталу Новости, где се наводе не баш маштовити изговори ученика који би да избегну обавезе у школи. А корона је постала баш згодна за то....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT