На данашњи дан – 24. октобар

ADVERTISEMENT

Данас је недеља, 24. октобар, 297. дан 2021. До краја године има 68 дана.

1360 – Енглески краљ Едвард III и француски краљ Жан II Добри, енглески заробљеник након битке код Поатјеа 1356. потписали су у Калеу споразум којим је окончана прва фаза Стогодишњег рата. Француски монарх је принуђен да Енглеској уступи поједине француске територије, а Едвард III се заузврат одрекао полагања права на француски престо.

1601 – Умро је Тихо Брахе, дански астроном и алхемичар. Изградио је опсерваторију „Уранијенбург“ на острву Хвен, недалеко од Копенхагена и посветио се осматрању планета, посебно Марса. Открио је нову звезду у сазвежђу Касиопеје.

1632 – Рођен је Антони ван Левенхук, холандски природњак, отац микробиологије. Брусећи оптичка сочива, створио је прве једноставне микроскопе, и конструисао је око 400 микроскопа. Резултате истраживања крвних судова, структуре костију, мишића, објављивао је у издањима Лондонског краљевског друштва, чији је био члан.

1648 – Вестфалским миром, који су закључили немачки цар и владари Француске и Шведске, завршен је Тридесетогодишњи рат. Француска је добила од Немачке Алзас, Мец и Тул, Шведска готово целу Померанију, а Немачка је остала подељена на велики број држава. Хабзбурзи су и даље остали немачки (римски) цареви, али с веома ограниченим овлашћењима ван њихових наследних поседа (аустријских). Призната је независност Швајцарске и Холандије и проглашена равноправност римокатолика и протестаната.

1697 – Аустријски фелдмаршал Еуген Савојски је на челу својих јединица (око 8.500 војника) долином реке Босне доспео до Сарајева које је потом, као значајан турски центар, спалио.

1725 – Умро је италијански композитор Пјетро Алесандро Гаспаре Скарлати, оснивач оперске „напуљске школе“. Компоновао је опере и духовну музику.

1793 – У Француској је Национални конвент, под контролом Јакобинаца, усвојио Нови Револуционарни календар. Његовом усвајању највише је допринео Робеспјер, на трагу борбе против црквених традиција. Израдио га је Шарл Жилбер Ром, политичар и агроном, иако се ауторство неретко приписује Фабр де Енглантену, песнику који је измислио називе Месеци. Револуционарни календар имао је 12 месеци, по 30 дана, а сви називи су устројени по разним природним појавама. Кованице су изведене из латинског, француског и грчког језика. Укинуо га је француски цар Наполеон, почевши од 1. јануара 1806. Накратко је поново коришћен током Париске комуне маја 1871.

1795 – Пруска, Аустрија и Русија извршиле су трећу (коначну) поделу Пољске. Као суверена држава Пољска је обновљена тек 1918. године.

1891 – Рођен је Рафаел Леонидас Трухиљо Молина, који је као амерички штићеник владао Доминиканском републиком од 1930. до 1961. У мају 1961. убијен је из заседе у близини Сиудад Трухиља.

1912 – Завршена је Кумановска битка у којој је Прва српска армија под командом регента Александра Карађорђевића током дводневних борби потпуно потукла турску Вардарску армију Зеки паше, задавши пресудан ударац Турцима у Првом балканском рату. Српска Прва армија наступајући пут Овче поља задржала се на положајима северно од Куманова, очекујући долазак Треће српске армије са Косова, док се турска Вардарска армија запутила према Кумановској котлини. Дошло је до изненадног судара, који се завршио одлучном српском победом, а Турци су се повукли у нереду. Најжешћи удар издржала је Дунавска дивизија првог позива пуковника Милоша Божановића, која је имала и најтеже губитке, али и одлучујућу улогу. Победа код Куманова омогућила је српској војсци даљи продор пут Битоља и заузимање Скопља. Тријумф је силно уздигао морал српске војске и народа и био је подлога каснијих победа у Првом и Другом балканском и у Првом светском рату.

1913 – Рођен је италијански певач Тито Гоби, оперски баритон светског угледа. Посебно је упамћен по улози у „Тоски“ Ђакома Пучинија у којој му је партнер била Марија Калас.

1917 – Немци и Аустријанци су код градића Капорето (сада Кобарид, Словенија) у Првом светском рату пробили одбрану италијанске војске и нанели јој тежак пораз. Панично бекство Италијана претворило се у тотално расуло, до тада наизглед, чврсте армије. За 16 дана нападачи су напредовали 110 километара, заробили 293.000 италијанских војника, више од 300 топова и велике залихе ратног материјала.

1944 – Амерички авиони су у Другом светском рату, током велике ваздушно-поморске битке у филипинском заливу Лејте, потопили јапански носач авиона „Мусаши“, један од највећих икад изграђених.

1945 – Ступила је на снагу Повеља Уједињених нација, коју је у јуну 1945. у Сан Франциску потписала 51 земља оснивач светске организације, укључујући Југославију.

1945 – У Ослу је стрељан вођа норвешких нациста и председник марионетске владе у Другом светском рату Видкун Квислинг, осуђен због издаје.

1948 – Умро је аустријски композитор Франц Лехар, најзначајнији представник бечке оперете у првој половини 20. в. Дела: оперете „Весела удовица“, „Земља смешка“, „Гроф од Луксембурга“.

1956 – Совјетска војска интервенисала је у Будимпешти, дан по избијању оружане побуне против политике вође мађарских комуниста Маћаша Ракошија.

1957 – Умро је француски модни креатор Кристијан Диор, један од водећих „модних диктатора“ у свету после Другог светског рата.

1962 – Блокада Кубе од стране САД ступила је на снагу.

1964 – Британска афричка колонија Северна Родезија стекла је независност под називом Република Замбија, с председником Кенетом Каундом. После акција грађанске непослушности, које је 1962. организовала Каундина Уједињена национална партија независности, британска влада је принуђена да донесе устав Северне Родезије и потом да јој после 73 године колонијалне управе призна пуну независност. До тада она је била саставни део британске колоније Родезија и Њаса (данас Замбија, Зимбабве и Малави).

1974 – Умро је руски виолиниста и диригент Давид Фјодорович Ојстрах, један од највећих мајстора виолине у 20. веку. У родној Одеси завршио је конзерваторијум, а прославио се 1935. наградом на међународном виолинском такмичењу у Варшави и 1937. наградом „Исај“ у Бриселу. Био је професор Московског конзерваторијума и с великим успехом је наступао широм света.

1976 – Умро је српски византолог руског порекла Георгије Острогорски, професор Филозофског факултета, члан Српске академије наука и директор њеног Византолошког института. Уживао је огроман углед у свету и сматра се једним од највећих византолога уопште. Највише је изучавао економску и социјалну историју Византије и византијско-српске односе. Уређивао је збирку „Византијски извори за историју народа Југославије“ и „Зборник радова Византолошког института“. Написао је више од 170 радова. Дела: „Историја Византије“, „Серска област после Душанове смрти“, „Сеоска пореска општина у Византијском царству X века“, „Студије из историје борбе око икона у Византији“, „Автократор и самодржац“, „Византијске катастарске књиге“, „Пронија“, „Проблеми из историје византијског сељаштва“, „О историји имунитета у Византији“, „О византијској аристократији“.

1990 – У Тирани је почео састанак министара иностраних послова балканских земаља на којем је разматрано унапређење сарадње Албаније, Бугарске, Грчке, Југославије, Румуније и Турске. И поред повољније атмосфере, никакав конкретан договор није постигнут.

1991 – У Сарајеву је прва Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини нагласила потребу српског народа, да одлучује о својој судбини као и његово право на самоопредељење. Што је била последица прегласавања Срба од стране муслимана и Хрвата у скупштини БиХ, противно уставу БиХ. Скупштина је именовала комисију за плебисцит одржан двадесетак дана касније, а за првог председника Скупштине изабран је Момчило Крајишник.

1997 – Војна хунта Сијера Леонеа пристала је, под међународним притиском, да легално изабрани председник те афричке земље Ахмад Теџану Кабах, преузме власт.

2001 – У америчком нападу на авганистанску престоницу Кабул убијена су 22 припадника терористичке организације пакистанских исламиста „Харакат-ул-муџахедин“, милитантне групације која је настојала да оконча владавину Њу Делхија у северној индијској провинцији Кашмир.

2005 – Умрла је Роза Паркс, прва црнкиња која се 1955. године усудила да прекрши тадашње расне законе на југу САД, у савезној држави Алабама, одбивши да уступи место у аутобусу предвиђено за белце.

2007 – Умро је српски карикатуриста, новинар и публициста Павле Паја Станковић. Радио је или сарађивао у више београдских редакција – „Политици експрес“, „Вечерњим новостима“, „Дуги“, недељнику „Фудбал“ и у Радио Београду а у последње време у Радио Зајечару.

2014 – Директор Гугла Ален Јустас скочио је са ивице свемира и пробио звучни зид, оборивши рекорд који је две године раније поставио Феликс Баумгартнер. Јустас, који је сам финансирао овај подухват, скочио је са 41.842 метара, пад је трајао 15 минута а док је падао кретао се брзином већом од 1.300 км .

2018 – Британски медији објавили су да је у Црном мору пронађен брод из времена класичне Грчке стар 2.400 година, како је речено, „најстарији нетакнут на свету“. Олупину дугу 23 метра, грчки трговачки брод, открио је око 80 километра источно од Бургаса у Црном мору, англо-бугарски тим истраживача. Кормило, клупе, па и садржина пловила остали су нетакнути због специфичних услова на дубини од 2.000 метара. Током трогодишњег истраживања тим научника пронашао је више десетина олупина, из различитих епоха, али је овај налаз јединствен.

2019 – У Србији су одржане заједничке тактичке војне вежбе „Словенски штит 2019“ ракетних јединица ПВО Војске Србије и Ваздушно космичких снага Руске Федерације у чијем саставу се налазио и дивизион ракетног с

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Ружић:-Надамо-се-врло-брзом-пуноправном-чланству-у-ОИНИ

Ружић: Надамо се врло брзом пуноправном чланству у ОИНИ

Први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић примио је данас шефа међународне сарадње Обједињеног института за нуклеарна истраживања (ОИНИ) из Дубне Дмитрија В. Камањина. Овај институт је од великог значаја јер представља један од највећих истраживачких центара у свету у областима  физике честица, нуклеарне физике,...

Почели-ЕРАЗМУС+-инфо-дани

Почели ЕРАЗМУС+ инфо дани

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је данас да је за Републику Србију веома значајно учешће у Еразмус+ програму, једном од највећих програма ЕУ који финансира пројекте мобилности и сарадње у области образовања, обука младих и спорта. Министар Ружић је поводом почетка...

Школа-историје-српског-језика-у-Тршићу

Школа историје српског језика у Тршићу

На иницијативу Матице српске и Филозофског факултета у Новом Саду, а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, ове године је у НОКЦ „Вук Караџић“ у Тршићу основана Школа историје српског језика. Школа је намењена студентима треће и четврте године основних студија србистике на свим катедрама на...

Времеплов:-Рођен-Јаков-Игњатовић

На данашњи дан: 8. децембар

Данас је среда, 8. децембар 2021. До краја године има 24 дана. 65. п.н.е. - Рођен је римски литерата Хорације, највећи римски лирски песник, који се више од иједног грчког или римског песника одликовао разноврсношћу свог песничког израза. Током боравка у Атини подробно је упознао грчку културу, филозофију и уметност....

Ружић-на-скупу-УНЕСКО-о-вештачкој-интелигенцији-у-образовању

Ружић на скупу УНЕСКО о вештачкој интелигенцији у образовању

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је данас да је, због увођења вештачке интелигенције у планове и програме основних и средњих школа, Србија у истраживању УНЕСКА које је спроведено међу земљама чланицама позиционирана међу 11 држава које су увеле курикулуме о вештачкој интелигенцији...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT