На данашњи дан: 23. новембар

ADVERTISEMENT

Данас је уторак, 23. новембар, 327. дан 2021. До краја године има 38 дана.

1221 – Рођен је кастиљански краљ Алфонсо X Учени, утемељивач законодавства, покровитељ науке и занатства. Током владавине, Кастиљом и Леоном од 1252. до смрти 1284. двор у Толеду је претворио у својеврстан центар и уточиште за бројне учене људе, укључујући и Јевреје, Маваре (Арапе). Његовим залагањем преведени су Свето писмо, Талмуд и Куран и написан је низ значајних дела: „Краљевски закон“, „Астролошка знања“, „Минералогија“, а 1270. је започето писање „Велике и опште историје“. Заузео је 1262. луку Кадис на обали Атлантског океана, окончавши петовековну маварску окупацију града.

1831 – Штрајк лионских ткача прерастао је у оружани устанак. После дводневних борби, ткачи и други радници заузели су Лион и изабрали привремену владу, али је почетком децембра у град ушла војска и поново успоставила поредак. Њихови захтеви су одбачени. Била је то прва масовна побуна те врсте у постреволуционарној Француској.

1853 – Умро је српски лекар и културни радник Јован Стејић. Студирао је у Пешти и Бечу и потом био лекар у Шапцу, Крагујевцу и Ваљеву. Био је начелник санитета, секретар Државног савета. У филозофским списима рационалист и противник верског фанатизма. Аутор је и једне критике Вуковог превода „Новог завета“.

1876 – Рођен је шпански композитор и пијаниста Мануел де Фаља, чија су дела синтеза андалужанске народне музике и француског импресионизма. Настојао је да ослободи шпанску музику вековног италијанског утицаја. У Француској је компоновао популарна дела „Ноћи у шпанским вртовима“ и „Седам шпанских народних песама“, а по повратку у отаџбину изведени су балети „Љубав чаробница“ и „Тророги шешир“. Разочаран диктатуром генерала Франциска Франка, успостављеној у Шпанији после грађанског рата, 1939. је отишао у Аргентину у којој је остао до смрти 1946.

1881 – Рођена је српска књижевница Милица Јанковић. Сликарску школу завршила је у Београду а усавршавала се у Минхену. Радила је као наставник цртања. Као последица тешке болести, већи део живота провела је везана за постељу. Дела: збирке приповедака „Исповести“, „Незнани јунаци“, романи „Пре среће“, „Плава госпођа“.

1883 – Рођен је мексички сликар Хосе Клементе Ороско. Сматран је највећим сликаром мурала у 20. веку и декорисао је многе грађевине широм Мексика и САД. Инспирисао се индијанским и старомексичким мотивима.

1887 – Рођен је амерички филмски глумац енглеског порекла Вилијам Хенри Прат, познат као Борис Карлоф. Глумио је у првим хорор филмовима и четири деценије је био нека врста заштитног знака тог жанра. Филмови: „Закон подземља“, „Луди геније“, „Франкештајн“, „Лице са ожиљком“, „Изгубљена патрола“, „Мумија“, „Маска Фу Манчуа“, „Стара мрачна кућа“, „Чудотворац“, „Црна мачка“, „Франкештајнова невеста“, „Ходајућа смрт“, „Франкештајнов син“, „Терор“, „Мете“.

1890 – Велико војводство Луксембург осамосталило се од Холандије.

1896 – Рођен је чехословачки лидер Клемент Готвалд, председник Чехословачке од 1948. до смрти 1953. Генерални секретар Комунистичке партије Чехословачке постао је 1929. а 1935. изабран је за једног од секретара Коминтерне. По повратку у земљу из Москве после Другог светског рата 1945. постао је заменик председника владе, убрзо и шеф владе. После оставке Едуарда Бенеша постао је председник Чехословачке.

1933 – Рођен је пољски композитор Кжиштоф Пендерецки, представник авангардне музике. Дела: оркестарска – „Еманације“, „Тужбалица за жртве Хирошиме“, „Мука по Луки“, опере – „Ђаво из Лудена“, „Краљ Иби“.

1940 – Влада румунског диктатора Јона Антонескуа приступила је Тројном пакту.

1945 – Умро је српски сликар Љубомир Ивановић, пионир српске графике. После студија на Државној академији у Минхену, био је професор Уметничке школе у Београду. У српском сликарству развио је цртеж од помоћне сликарске дисциплине до самосталног уметничког дела. Његови изванредни реалистички цртежи, с мотивима из разних крајева наше земље имају, уз уметничку, и изузетну документарну вредност. Израдио је две мапе линореза: „Стари Париз“ и „Из наших крајева“ и три албума цртежа оловком: „Из Јужне Србије“, „Предели Шумадије и Јужне Србије“ и „Југословенски предели“.

1961 – Доминиканска Република променила је назив главног града Сиудад Трухиљо у Санто Доминго.

1971 – Кина је постала стална чланица Савета безбедности Уједињених нација.

1976 – Умро је француски писац и политичар Андре Малро, учесник Кинеске револуције, Шпанског грађанског рата и припадник Покрета отпора у окупираној Француској. У влади генерала Шарла Де Гола постао је 1959. министар информација и културе, али је поднео оставку после студентских демонстрација 1968. У духу уметности анализирао је проблематику савременог света. Дела: „Краљевски пут“, „Нада“, „Алтенбуршки ораси“, „Антимемоари“, „Искушење Запада“, „Освајач“, „Људска судбина“, „Имагинарни музеј“, „Оглед о Гоји“, „Метаморфоза богова“.

1978 – Циклон је усмртио најмање 1.000 особа на источној обали Шри Ланке.

1980 – У јужном италијанском граду Еболи у земљотресу је погинуло 2.735 лица.

1983 – Совјетски Савез је напустио разговоре о ограничењу наоружања у Женеви у знак протеста због размештања америчких крстарећих ракета у Европи.

1994 – Велика количина уранијума погодног за израду атомског оружја, из Казахстана је, с циљем обезбеђења, пребачена у САД.

1995 – Умро је француски филмски режисер Луј Мал. Његова филмска остварења одисала су наглашеним интелектуализмом. Филмови: „Лифт за губилиште“, „Љубавници“, „Заза у Метроу“, „Приватан живот“, „Вива Марија“, „Калкута“, „Лаком Лисјен“, „Црни месец“, „Атлантик сити“.

1996 – Отети етиопски авион „Боинг 767“, са 163 путника и 12 чланова посаде, пао је у море близу Коморских острва пошто је остао без горива. У несрећи је погинуло 125 особа.

1997 – Умро је Иван Ђурић, српски историчар/византолог и политичар. Дипломирао је на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Био је професор на катедри за Историју Византије и сарадник Византолошког института Српске академије наука и уметности, као и гостујући професор у Француској, да би се раних деведесетих посветио политици. Дела: „Сумрак Византије“ (проширен докторат под називом „Време Јована VIII Палеолога“), сарадник заједничком делу „Оксфордски речник Византије“.

2003 – Председник Грузије Едуард Шеварнадзе поднео је оставку, као последица масовних демонстрација његових политичких противника.

2006 – У Багдаду су најмање 202 особе убијене, а 250 је рањено у серији напада, приликом експлозија 3 аутомобила бомбе, напада бомбаша самоубица, као и у минобацачке ватре.

2006 – Умро је француски глумац Филип Ноаре. У својој 55-годишњој каријери снимио је 125 филмова и освојио је два пута француску филмску награду – Цезар, за најбољег глумца, 1976. и 1990. за улоге у филмовима „Стара пушка“ у коме је играо са Роми Шнајдер и „Живот и ништа друго“.

2007 – Умро је Владимир Крјучков, последњи челник КГБ-а (Комитет државне безбедности Совјетског Савеза). Крјучков, генерал Совјетског Савеза, педесетих и шездесетих радио је у дипломатији, а од 1967. налазио се у КГБ-у. У августу 1991. као припадник Државног комитета за ванредно стање, учествовао је у покушају државног удара, с циљем очувања совјетске државе. Сви припадници Комитета су ухапшени а Јељцин их је амнестирао 1994. До последњег дана Крјучков је тврдио да ће САД настојати да територијално разбију и Русију.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Времеплов:-Умро-Ђура-Јакшић

На данашњи дан: 28. новембар

Данас је недеља, 28. новембар, 332. дан 2021. До краја године има 33 дана. 1520 - Португалски морепловац Фернандо Магелан упловио је у Тихи океан, прошавши из Атлантског океана кроз мореуз који сада носи његово име. 1632 - Рођен је француски композитор, виолиниста, диригент, певач, глумац, сценограф и плесач италијанског...

Времеплов:-Рођен-Јован-Грчић-Миленко

На данашњи дан: 27. новембар

Данас је субота 27. новембар 2021. До краја године има 34 дана. 8. п.н.е. - Умро је римски литерата Хорације, највећи римски лирски песник, који се више од иједног грчког или римског песника одликовао разноврсношћу песничког израза. Током боравка у Атини подробно је упознао грчку културу, филозофију и уметност. Његов...

Још-200-нових-места-за-децу-у-вртићима-у-Прокупљу-и-Владичином-Хану

Још 200 нових места за децу у вртићима у Прокупљу и Владичином Хану

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Бранко Ружић, градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић и заменик председника Општине Владичин Хан Владимир Костић,  потписали су данас уговоре за изградњу новог објекта вртића у Прокупљу и доградњу постојећег у Владичином Хану. Наш циљ је да обезбедимо добре услове...

Времеплов:-Умро-Лаза-Костић

На данашњи дан: 26. новембар

Данас је петак 26. новембар 2021. До краја године има 35 дана. 1504- Умрла је ИсабелаIКатоличка, краљица Кастиље од 1474. Њеном удајом 1479. за ФердинандаIIод Арагона ударен је темељ будуће шпанске државе. Њихов изразити католицизам огледао се успоставом шпанске инквизиције 1478. (утемељена у време папе ГргураIXу првој половиниXIIIв.) као и...

Студентски-дом-„Мика-Митровић“-добио-реновиране-спортске-терене-и-теретану-на-отвореном

Студентски дом „Мика Митровић“ добио реновиране спортске терене и теретану на отвореном

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић присуствовао је данас у студентском дому „Мика Митровић“ у Београду отварању отварању реновираних спортских терена и нове теретане на отвореном, која је прилагођена студентима са инвалидитетом. У овај важан пројекат уложено је 30 милиона динара, а Министарство...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT