На данашњи дан: 23. децембар

ADVERTISEMENT

Данас је четвртак, 23. децембар 2021. До краја године има осам дана.

1777 – Рођен је руски цар Александар I Павлович Романов, који је по ступању на престо 1801. отпочео серију пролибералних реформи и за време чије је владавине до смрти 1825. Русија територијално проширена. Закључио је 1807. савез с француским царем Наполеоном I – против којег је претходно ратовао у савезу с Аустријом, Пруском и Енглеском. Од Шведске је преузео Финску, која је 1809. прикључена Русији као велика кнежевина под руском круном. Припојио је и Пољску, осим дела који су држале Пруска и Аустрија, а после победе у рату с Турском и Бесарабију. Савезништво је раскинуто Наполеоновим походом на Русију 1812. током којег је француска армија претрпела пресудни пораз, а Александар I је тријумфално ушао у Париз. У другом периоду владавине напустио је пролибералне тенденције и постао је прави мистик.

1790 – Рођен је француски оријенталиста Жан Франсоа Шамполион, оснивач египтологије. Успео је да 1822. дешифрује хијероглифе са плоче пронађене 1799. у египатском месту Решид. Шамполион је приметио да се на пронађеној плочи налазе три идентична текста на трима различитим језицима, од којих је један био грчки, на тај начин он пронашао је начин за улазак у свет староегипатских хијероглифа.

1804 – Рођен је француски писац Шарл Огистен Сент Бев, најистакнутији представник француске књижевне критике. Почео је романтичарским песмама и романом „Наслада“, али се потом посветио искључиво књижевној критици и историји. Остала дела: песме „Живот, поезија и мисли Жозефа Делорма“, критике „Књижевни портрети“, „Пор-Роајал“, „Разговори понедељком“.

1810 – Рођен је немачки египтолог Карл Ричард Лепсијус, који се сматра оснивачем модерне археологије. Његове „Египатске хронологије“ утемељиле су научно изучавање ране египатске историје.

1832 – Француска је заузела Антверпен, приморавши Холандију да призна независност Белгије.

1834 – Умро је енглески економиста и демограф Томас Роберт Малтус, познат по „закону становништва“. Према том закону становништво се увећава геометријском, а производња хране аритметичком прогресијом.

1861 – Турско царство приморано је да прихвати уједињење Влашке и Молдавије, којим је формирана Румунија.

1872 – Умро је француски писац Теофил Готје, претеча парнасоваца, који је култивисао „уметност ради уметности“ (л’арт поур л’арт). Дела: песме „Емаљи и камеје“, проза „Госпођица де Мопен“, „Роман једне мумије“, „Капетан Фракас“, критике „Историја драмске уметности у протеклих 25 година“, „Историја романтизма“.

1884 – Основано је „Прво српско велосипедско друштво“. Први председник Друштва насталог на иницијативу више угледних грађана Београда био је Милорад Терзибашић, а потпредседник Михаило Јовановић. Друштво је имало укупно 20 чланова, што је била последица високе цене бицикла. Један од оснивача био је и Ђорђе Нешић, лекар, потоњи професор универзитета и академик.

1885 – Рођен је српски инжењер Добривоје Божић, конструктор најбоље светске аутоматске ваздушне кочнице на железницама. Студирао је Карлсруеу и Дрездену, у Немачкој. Професор му је био и Рудолф Дизел, чувени конструктор мотора. По окончању студија 1911. вратио се у Србију. „Кочница Божић“ је у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца усвојена 1922. а кад је Међународна железничка унија прогласила тај уређај бољим од свих дотадашњих 1928. усвојена је и у другим земљама. Божићева кочница непревазиђена је по једноставности конструкције, лакоћи руковања и снази деловања. И најсавременије железничке кочнице су усавршене копије „Кочница Божић“. У Србију се инжењер Божић вратио 1964. из емиграције у САД где се налазио од Другог светског рата.

1916 – Рођен је италијански режисер Дино Ризи, један од великана италијанске комедије. Постао је славан педесетих серијом филмова „Хлеб, љубав и…“. Један од његових најпознатијих филмова је „Мирис жене“ из 1974. с Виториом Гасманом у главној улози. На међународном филмском фестивалу у Венецији 2002. добио је Златног лава за животно дело.

1918 – Рођен је немачки државник Хелмут Шмит, један од лидера Социјалдемократске партије, који је после повлачења Вилија Бранта од 1974. до 1982. био канцелар Западне Немачке. Претходно је у Брантовој влади од 1969. до 1972. био министар одбране, а до 1974. министар привреде и финансија.

1920 – Француска и Велика Британија одобриле су конвенцију којом су одређене границе Сирије и Палестине.

1925 – Рођен је француски политичар Пјер Ежен Береговуа, шеф француске владе од априла 1992. до марта 1993, кад је поднео оставку после изборног пораза социјалиста на парламентарним изборима. Неколико седмица касније се убио, нашавши се под снажним медијским притиском зато што је наводно својевремено добио повољан стамбени кредит.

1933 – Рођен је јапански цар (микадо) Акихито, који је на престо ступио 1990. после смрти оца, цара Хирохита.

1943 – Врховна команда савезничких снага за Средоземље и Национални комитет ослобођења Југославије постигли су у Другом светском рату споразум о прихватању југословенских избеглица. Договорено је њихово пребацивање у северну Африку и на Синај.

1948 – У Токију је извршена смртна казна над седморицом јапанских званичника, укључујући бившег председника владе Хидекија Тођа, које је Међународни војни суд осудио на смрт због „злочина против човечности“ у Другом светском рату.

1953 – Стрељан је бивши шеф совјетске политичке полиције НКВД и потпредседник совјетске владе Лаврентиј Павлович Берија, који је ухапшен средином 1953. после смрти Стаљина, под оптужбом да је ковао заверу да преузме власт у Совјетском Савезу. У „великим чисткама“ организовао је ликвидације бољшевичких првака и од 1938. руководио је апаратом репресије као и системом логора.

1963 – На грчком путничком броду „Лаконија“, захваћеном пожаром после експлозије у северном Атлантику, погинуло је 128 особа, а 908 је спасено пре него што је 29. децембра брод потонуо.

1964 – На Цејлону, сада Шри Ланка, у циклону је погинуло најмање 2.000 особа.

1972 – Умро је руски конструктор авиона Андреј Николајевич Тупољев, који је руководио израдом више од 100 типова авиона, укључујући бомбардере и џиновски ANT-20 „Максим Горки“. После Другог светског рата конструисао је путничке авионе, међу којима и „TU-144“, први суперсонични авион у свету.

1972 – У земљотресу који је погодио главни град Никарагве Манагву, погинуло је 7.000 лица.

1989 – САД су ојачале окупационе снаге у Панами с још 2.000 војника, тако да је у гушењу неочекивано јаког отпора присталица некадашњег штићеника Вашингтона, панамског лидера генерала Мануела Антонија Норијеге, учествовало 26.000 војника. Касније је откривено да су они починили бројне злочине над панамским цивилима.

1990 – Већина грађана Словеније се на референдуму изјаснила за отцепљење од Југославије.

1994 – У Сарајеву су представници зараћених страна, после мировне мисије бившег председника САД Џимија Картера, потписали четворомесечно примирје почев од 1. јануара 1995. Након свега 40 дана примирје је прекршено офанзивом снага владе у Сарајеву на Влашић и Мајевицу.

1995 – У индијском граду Дабали, северно од Њу Делхија, пожар је у банкетној сали у време школске свечаности прогутао најмање 538 жртава већином деце између четири и по и 14 година.

1996 – На Јамајци су четири жене постале свештенице Англиканске цркве. Био је то био први случај те врсте у Централној Америци.

1997 – Умро је јапански глумац Тоширо Мифуне, који је светску славу стекао тумачењем улога самураја, посебно у филмовима режисера Акира Куросаве. Филмови: „Рашомон“, „Седам самураја“, „Легенда о Мусашију“, „Понори љубави“, „Крвави престо“, „Скривена тврђава“, „Јоџимбо“, „Побуна“, „Адмирал Јамамото“, „Пакао на Пацифику“, „Црвено сунце“, „Битка за Мидвеј“, „Шогун“.

1998 – Врховни суд Белгије пресудио је да је бивши генерални секретар НАТО Вили Клас крив за „пасивну корупцију“ у скандалу „Агуста-Дасо“, односно подмићивању приликом уговарања војних испорука.

2002 – Италијанска краљевска породица Савоја, протерана због подршке Мусолинију током Другог светског рата, допутовала је у кратку посету отаџбини, први пут после 56 година избеглиштва.

2004 – Умро је бивши индијски премијер Нарасима Рао, аутор индијских економских реформи спровођених од 1991. до 1996.

2005 – После 138 година у Словачкој је укинута војна обавеза.

2007 – Умро је Оскар Питерсон, канадски џез пијаниста и композитор. Школовао се у родном Монтреалу, а постао је познат након наступа у њујоршком Карнеги Холу 1949. Освојио је бројне награде и признања, укључујући и награду „Греми“ за животно дело 1997. као и признање Међународне асоцијације за џез образовање. Носилац је највишег канадског цивилног признања – Ордена реда Канаде, и први је живи Канађанин чији је лик доспео на поштанску марку. Оскар Питерсон био је један од највећих музицара у историји џеза уопште.

2011 – Ступио је на снагу Споразум о распоређивању америчког одбрамбеног ракетног штита у Румунији. Споразумом је предвиђено да амерички пресретачи буду стационирани у ваздухопловној војној бази Девеселу у Румунији. Реч је о програму који предвиђа постављање ракетног штита у Румунији и Пољској. Према саопштењима званичника САД овај штит усмерен је против Ирана а не против Русије.

2013 – Преминуо је Михаил Калашњиков, чувени руски конструктор оружја, изумитељ најпознатије аутоматске пушке AK-47, произведене, почев од 1947. у како се процењује, 70 милиона примерака. Аутоматска пушка „Калашњиков“ у званичној употреби је у више од 100 држава света. Каласњиков је једини носилац и признања „Херој Русије“ и, у два наврата, признања „Херој социјалистичког рада“.

2014 – У Београду је свечано отворен Легат Петра Лубарде. У репрезентативном здању у резиденцијалном делу града, где је живео познати српски сликар Петар Лубарда (1907-1974) чувају се, осим његових ликовних радова и бројни лични предмети важни за уметников живот и рад.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

“Живимо-у-земљи-где-се-за-здравље-деце-не-консултују-педијатри,-а-за-дешавања-у-школама-не-питају-просветни-радници”

“Живимо у земљи где се за здравље деце не консултују педијатри, а за дешавања у школама не питају просветни радници”

“Тренутно, мислим да ситуација није довољно добра да би деца кренула у школу“, изјавила је јуче председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић. Након саопштене одлуке о томе да продужетка распуста нема и да се ђаци у понедељак враћају у клупе, неки по првом, неки по другом моделу наставе,...

Модел-наставе-мења-се-и-у-Војводини

Модел наставе мења се и у Војводини

Као што је познато, друго полугодиште за средњошколце у Војводини почело је у другој недељи јануара. Недељу дана касније, 17. јануара у клупе су сели и основци у Покрајини и ове недеље радили нормално, по првом моделу. Foto: Canva Министар просвете Бранко Ружић саопштио је данас одлуку да ће друго...

Пет-правила-која-ће-важити-у-школама-од-понедељка

Пет правила која ће важити у школама од понедељка

Одлуку о моделима наставе у другом полугодишту данас је саопштио министар просвете Бранко Ружић. Министар је апеловао и на све учеснике образовног процеса да поштују мере заштите од вируса, те да се придржавају правила. Ово су правила која важе за све од 24. јануара, када почиње друго полугодиште: – За...

ministar-saopstio-konacnu-odluku-o-modelima-nastave-za-sve-djake

Министар саопштио коначну одлуку о моделима наставе за све ђаке

Настава у Централној Србији почиње у понедељак, а ђаци ће овако ићи у школу: најмлађи основци од 1. до 4. разреда наставу похађају непосредно, од 5. до 8. имаће комбиновани модел. По комбинованом моделу ићи ће и ђаци средњих школа, пише Блиц. Foto: Screenshot N1 Комбиновани модел и за основце...

“Наставнице,-гребе-ме-грло,-боље-да-идем-кући”,-ђаци-користе-корону-као-изговор,-избегавање-школе-никад-није-било-лакше

“Наставнице, гребе ме грло, боље да идем кући”, ђаци користе корону као изговор, избегавање школе никад није било лакше

Нису само одрасли ти који користе ситуацију са короном да понекад изостану с посла или раде од куће. На то нас подсећа данашњи текст на порталу Новости, где се наводе не баш маштовити изговори ученика који би да избегну обавезе у школи. А корона је постала баш згодна за то....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT