На данашњи дан: 22. децембар

ADVERTISEMENT

Данас је среда, 22. децембар 2021. До краја године има девет дана.

69 –У Риму су цара Аула Вителија убиле присталице Тита Флавија Веспазијана, који се у Египту прогласио царем.

640– Сарацени (Арапи) су заузели Александрију, две године пошто су отпочели инвазију на Египат.

1639– Рођен је француски писац Жан Расин, истакнути представник класицизма, који је до савршенства довео француску трагедију, упростио радњу и инсистирао на психолошкој анализи људских, нарочито љубавних страсти. Писао је веома мелодичним стиховима. Дела: трагедије „Андромаха“, „Федра“, „Британикус“, „Берениса“, „Митридат“, „Аталија“, комедија „Парничари“.

1666– Умро је италијански сликар Гверчино, припадник болоњске сликарске школе, водећи барокни мајстор. Највише је осликавао цркве и палате и посебно је познат по композицији „Аурора“ у римској палати Касино Лудовизи, која је један од најлепших примера илузионистичког сликарства.

1790– Руске трупе под командом Александра Суворова разбиле су Турке и заузеле град Исмаил, важну луку у делти Дунава.

1858 –Рођен је италијански композитор Ђакомо Пучини, чије се опере одликују јаким емоцијама, патетичношћу и сентименталношћу. Дела: опере „Боеми“, „Тоска“, „Мадам Батерфлај“, „Турандот“, „Манон Леско“, „Девојка са Запада“, „Ђани Скики“, „Турандот“ (недовршена).

1880– Умрла је енглеска књижевница Џорџ Елиот, која је реалистички описивала енглеску провинцију. Притом је откривала дубоку осећајност помешану с хумором и уверење да на људе благотворно делују искушења и патње. Дела: романи „Воденица на Флоси“, „Адам Бид“, „Сајлас Марнер“, „Ромола“.

1888– Народна скупштина Краљевине Србије прихватила је нови устав. Краљ Милан Обреновић се потом повукао са престола препустивши власт намесништву, пошто је наследник престола Александар био малолетан.

1894– Француски артиљеријски капетан Алфред Драјфус осуђен је на доживотну робију, на основу монтиране оптужбе да је Немачкој продавао војне тајне. Послат је у један од најгорих затвора у свету на Ђаволским острвима у Француској Гвајани. У његову одбрану устао је и најславнији писац тог времена Емил Зола који је под насловом „Оптужујем“ у отвореном писму председнику Републике храбро и одлучно образложио све чињенице и изразио уверење у Драјфусову невиност. Рехабилитован је тек 1906. враћен у војску и унапређен у чин мајора.

1905 –У Москви је избила побуна радника, која је брзо брутално угушена.

1917– У Брест-Литовску су отпочели мировни преговори Немачке и нове руске владе (бољешевичке) успостављене Октобарском револуцијом.

1940 – У саобраћајној несрећи погинуо је амерички писац Натанијел Вест. Његово горко и сатирично-комично дело настало је у конфронтацији с најапсурднијим појавама америчког друштва (Холивуд, рекламократија, милитаризам, култ успеха). Дела: романи „Госпођица Усамљена срца“, „Добар милион“, „Дан скакавца“.

1942– Амерички бомбардери напали су главни град Бурме (данас Мјанмар) – Рангун (данас Јангон), који су у Другом светском рату окупирали Јапанци.

1944– Умро је амерички филмски глумац Хари Ленгдон, глумац дечјег лица, један од најупечатљивијих ликова америчке бурлеске у доба немог филма. Најчешће је тумачио срамежљиве сањалице. Филмови: „Силеџија“, „Дугачке панталоне“, „Троје су већ гомила“.

1956– Последњи британски и француски војници, који су учествовали у Суецком рату (нападу на Египат) – напустили су египатски лучки град Порт Саид.

1958– Француска и Египат потписали су трговински уговор на двогодишњицу Суецког рата.

1965– У Београду је почео да ради систем даљинског централног грејања. Град Београд је новембра 1959. дефинисао оснивање предузећа за производњу топлотне и електричне енергије – „Топлана“. Изградња објекта на Новом Београду почела је у децембру 1961. а термоелектрана „Нови Београд“, пуштена је у рад 1965. и из ње је део Београда, поред топлотне, снабдеван и електричном енергијом.

1968– Северна Кореја је ослободила 82 члана посаде америчког шпијунског брода „Пуебло“, 11 месеци пошто је севернокорејска морнарица заробила брод, ухвативши га у недозвољеној мисији.

1969 –Умро је амерички филмски режисер аустријског порекла Џозеф фон Штернберг, визуелни перфекциониста, мајстор осветљења и контраста. Филмови: „Подземље“, „Плави анђео“, „Мароко“, „Једна америчка трагедија“, „Шангај експрес“, „Плава венера“, „Црвена краљица“, „Ђаво је жена“, „Шангајско подземље“, „Макао“.

1979– Умро је амерички филмски продуцент Дерил Френсис Занук, који је 1933. основао филмску компанију „Твенти сенчери фокс“. Био је продуцент низа значајних филмова: „Плодови гнева“, „Све о Еви“, „Вива Запата!“, „Најдужи дан“, „Корени неба“, „Млади господин Линколн“.

1988– Јужна Африка потписала је споразум са УН, којим је дала независност Намибији, последњој колонији на афричком континенту, бившој немачкој колонији (Југозападна Африка), од Првог светског рата под управом Британије, затим Јужне Африке.

1989– Умро је ирски писац Семјуел Бекет, добитник Нобелове награде за књижевност 1969. који је 1953. драмом „Чекајући Годоа“, по многима, најзначајнијим драмским текстом епохе, отворио еру „драме апсурда“. Његовим делима доминира распад грађанског друштва, безнадежност и апсурд. Живео је у Француској и писао на француском, сматрајући да се тек на страном језику може писати без стила, што је био његов идеал. Остала дела: роман „Марфи“, трилогија „Молоа“, „Малоне умире“, „Неименљиви“, драме „Крај игре“, „Последња трака“, „Игре без речи“, „Срећни дани“, „Игра“, „Не ја“.

1989 –Румунски председник Николае Чаушеску побегао је хеликоптером из Букурешта са супругом Еленом, чиме је после 24 године окончана његова владавина. Три дана доцније, након брзометног суђења, брачни пар Чаушеску је стрељан у Трговишту.

1992– У Триполију је саопштено да је погинуло свих 158 Либијаца и странаца приликом пада либијског авиона типа „Боинг 727“. Авион је летео на домаћој линији.

1993– Умро је српски писац, ликовни и књижевни критичар, јеврејског порекла, Ото Бихаљи Мерин. С братом Павлом 1928. основао је издавачку кућу „Нолит“ (Нова литература). Уређивао је и књижевно-политички часопис „Нова литература“. Због политичких разлога емигрирао је и у Немачкој је уређивао комунистички књижевни часопис „Линкскурве“. У Паризу је 1933. основао „Институт за борбу против фашизма“. Од 1936. у Шпанији се борио на страни републиканаца против снага генерала Франка. Ликовним и књижевним студијама знатно је допринео тумачењу и схватању савременог стваралаштва. Дела: роман „Довиђења у октобру“, есеји и уметничка критика „Освајање неба“, „Мисли и боје“, „Сусрети са мојим временом“, „Југословенска скулптура XX века“, „Градитељи модерне мисли“, „Наивна слика света“, „Продори модерне уметности“, „Крај уметности у доба науке?“, „Маске света“, „Ре-визија уметности“, „Модерн Герман арт“, „Гоја и ми“, „Капричоси“, „Ужаси рата“, „Анри Русо, живот и дело“ (са

супругом Лизом), монографије „Крсто Хегедушић“, „Габријел Ступица“, „Богосав Живковић“, „Вангел Наумовски“, дело о Шпанском грађанском рату „Шпанија између смрти и рађања“.

1993– Алина Фернандес Ревуелта, кћерка кубанског председника Фидела Кастра, напустила је Кубу и добила политички азил у САД.

1993– Јужноафрички белачки парламент окончао је еру апартхејда, изгласавши већином од 237 према 45 прелазни устав земље, што је омогућило одржавање првих сверасних избора у историји Јужне Африке.

1994– Италијански председник владе Силвио Берлускони је због оптужби за корупцију поднео оставку, седам месеци пошто је као 53. послератни шеф владе преузео кормило коалиционе владе конзервативних партија.

1996– Герилци перуанског левичарског покрета „Тупак Амару“ су „божићним гестом“, како су га назвали, ослободили 225 талаца у јапанској амбасади у Лими, задржавши 140 талаца.

2001– Вођа племена Паштуна у Авганистану Хамид Карзаи положио је на церемонији у Кабулу заклетву као председник привремене владе.

2003 –У Београду је почело суђење оптуженима за убиство председника владе Србије Зорана Ђинђића.

2004– Пословно руководство новинске куће „Политика новине и магазини“ одлучило је да угаси београдски дневни лист „Експрес“, основан 1963. године.

2005 –Међународни суд правде у Хагу пресудио је да је Уганда једина крива за петогодишњу војну инвазију на ДР Конго од 1998. до 2003. и да треба да плати ратну одштету од 10 милијарди долара. У Конгоанском рату, у којем је настрадало око три милиона цивила, учествовало је чак девет страних војски и побуњеничких покрета.

2010– Сенат САД ратификовао је „Нови СТАРТ“ односно Споразум о ограничењу офанзивног статешког наоружања. Споразумом потписаним у Прагу априла 2010 од стране председника две државе, Барака Обаме и Дмитрија Медведева, две земље су се обавезале на смањење нуклеарних бојевих глава за приближно трећину, са 2.200 на по 1.550, а уведене су и нове процедуре инспекције арсенала.

2014– Умро је Џо Кокер, британски рок музичар. Џон Роберт Кокер, певач и текстописац, у каријери дугој више од 40 година, створио је низ хитова, попут „You Are So Graceful“, „Up The save We Belong“, „With A Little Relief From My Chums“.

2015– Компанија „Спејс икс“ лансирала је и успешно вертикално приземљила ракету „Фалкон 9“, у Кејп Каневералу, Флорида. Компанија „Спејск икс“ интернет тајкуна Елона Маска направила је тиме својеврсну револуцију у ракетној индустрији која је губила велики новац због одбацивања софистицираних ракетних компонентни приликом сваког лансирања.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

“Живимо-у-земљи-где-се-за-здравље-деце-не-консултују-педијатри,-а-за-дешавања-у-школама-не-питају-просветни-радници”

“Живимо у земљи где се за здравље деце не консултују педијатри, а за дешавања у школама не питају просветни радници”

“Тренутно, мислим да ситуација није довољно добра да би деца кренула у школу“, изјавила је јуче председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић. Након саопштене одлуке о томе да продужетка распуста нема и да се ђаци у понедељак враћају у клупе, неки по првом, неки по другом моделу наставе,...

Модел-наставе-мења-се-и-у-Војводини

Модел наставе мења се и у Војводини

Као што је познато, друго полугодиште за средњошколце у Војводини почело је у другој недељи јануара. Недељу дана касније, 17. јануара у клупе су сели и основци у Покрајини и ове недеље радили нормално, по првом моделу. Foto: Canva Министар просвете Бранко Ружић саопштио је данас одлуку да ће друго...

Пет-правила-која-ће-важити-у-школама-од-понедељка

Пет правила која ће важити у школама од понедељка

Одлуку о моделима наставе у другом полугодишту данас је саопштио министар просвете Бранко Ружић. Министар је апеловао и на све учеснике образовног процеса да поштују мере заштите од вируса, те да се придржавају правила. Ово су правила која важе за све од 24. јануара, када почиње друго полугодиште: – За...

ministar-saopstio-konacnu-odluku-o-modelima-nastave-za-sve-djake

Министар саопштио коначну одлуку о моделима наставе за све ђаке

Настава у Централној Србији почиње у понедељак, а ђаци ће овако ићи у школу: најмлађи основци од 1. до 4. разреда наставу похађају непосредно, од 5. до 8. имаће комбиновани модел. По комбинованом моделу ићи ће и ђаци средњих школа, пише Блиц. Foto: Screenshot N1 Комбиновани модел и за основце...

“Наставнице,-гребе-ме-грло,-боље-да-идем-кући”,-ђаци-користе-корону-као-изговор,-избегавање-школе-никад-није-било-лакше

“Наставнице, гребе ме грло, боље да идем кући”, ђаци користе корону као изговор, избегавање школе никад није било лакше

Нису само одрасли ти који користе ситуацију са короном да понекад изостану с посла или раде од куће. На то нас подсећа данашњи текст на порталу Новости, где се наводе не баш маштовити изговори ученика који би да избегну обавезе у школи. А корона је постала баш згодна за то....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT