На данашњи дан: 21. новембар

ADVERTISEMENT

Данас је недеља, 21. новембар, 325. дан 2021. До краја године има 40 дана.

1783 – Французи Франсоа Пилатр де Розије и Франсоа Лоран извели су први успешан лет балоном напуњеним топлим ваздухом, прелетевши изнад Париза за 25 минута раздаљину од осам километара.

1806 – Француски цар Наполеон I објавио је Берлински декрет о блокади Велике Британије, који је укључивао и забрану пристајања британских бродова у све европске луке, с циљем да се Британија економски сломи.

1832 – Рођен је српски архимандрит и историчар Нићифор Дучић, председник Српског ученог друштва. Богословију је завршио у Београду, а општу историју, географију и филозофију је студирао на Сорбони. Учествовао је у Херцеговачком устанку Луке Вукаловића 1861. и 1862. а 1868. прешао је у Србију. Био је вођа добровољачке јединице у Српско-турском рату од 1876. до 1878, председник Врховног суда Србије и посланик. Сву имовину оставио је у добротворне сврхе – Српској краљевској академији, из чега је настао фонд за награђивање историографских дела. Као следбеник Вука Караџића у „Српско-далматинском магазину“ штампао је радове Вуковом реформисаном азбуком.

1844 – Рођен је српски лекар, писац, политичар и дипломата Владан Ђорђевић, право име било му је Хипократ. Био је члан Српске краљевске академије, оснивач Српског лекарског друштва и Српског Црвеног крста. Један је од покретача Уједињене омладине српске, оснивач је листа „Српски архив за целокупно лекарство“, као и угледног часописа „Отаџбина“ У време краља Милана Обреновића био је министар и председник владе, као и председник општине Београда. Повукао се из јавног живота после веридбе краља Александра Обреновића са Драгом Машин. Написао је више историографских, књижевних дела и путописа: „Историја српског војног санитета“, „Крај једне династије“, „Српско-турски рат“,“Цар Душан“, „Успомене“.

1844 – Умро је руски писац Иван Андрејевич Крилов, који је у баснама следио грчког писца Езопа, али се инспирисао и руским фолклором. Поред басни, писао је сатирична „писма“ и комедије. Писао је изворним народним језиком, а многа његова „наравоученија“ су прерасла у пословице. Знатно је утицао на европску литературу. Дела: збирке басни, комедије „Модна трговина“, „Лекција кћерима“, „Књижевник у предсобљу“, комичне опере „Хистерична породица“, „Кафана“.

1855 – Шведска је с Великом Британијом, Француском и Турском закључила савез против Русије у склопу Кримског рата.

1882 – Краљевина Србија отворила је конзулат у Будимпешти. Тај датум се узима као зачетак редовних дипломатских односа између Србије и Мађарске (тада у склопу Аустро-Угарске).

1894 – Основана је Београдска берза. Прве трансакције обављене су у јануару 1895.

1902 – Рођен је српски сликар Марко Челебоновић, учесник Покрета отпора у Француској у Другом светском рату, потом професор Академије ликовних уметности у Београду. Био је и дипломата, генерални секретар Савеза ликовних уметника Југославије и доживотни председник Међународног удружења ликовних уметника и члан ликовних група „Облик“ и „Дванаесторица“. Снажно је утицао на генерације млађих сликара.

1916 – Умро је Франц Јозеф I Хабзбург, цар Аустрије, краљ Угарске, Чешке, и низа других наследних хабзбуршких земаља. Владао је од 1848. до 1916. Угушио је, уз помоћ Русије, револуцију у Мађарској 1849. када је успостављен централизован систем с ограниченим традиционалним покрајинским слободама. После проглашења Аустро-Угарске нагодбе 1867. одустао је од строгог централизма. Тада је напуштена и дотадашња немачка орјентација пошто је примат међу немачким земљама преузела Пруска. Двојна монархија ће у будуће бити окренута према Југоистоку Европе. После Берлинског конгреса 1878. окупирао је Босну и Херцеговину, која је анектирана 1908. Искористио је атентат на престолонаследника Франца Фердинанда 1914. у Сарајеву, као повод да нападне Србију, што ће се завршити пропашћу његове државе 1918.

1933 – После одлуке председника САД Френклина Рузвелта о успостављању дипломатских односа са Совјетским Савезом, први амерички амбасадор у Москви Вилијам Кристијан Булит ступио је на дужност.

1935 – Рођен је Казуо Танака, историчар књижевности, писац и преводилац, који је својим радом дао драгоцен допринос ширењу српске културе у Јапану. Добитник је Ордена Вука Караџића, Награде Његошеве задужбине и Награде Српског ПЕН центра за животно дело. Предавао је на универзитетима Цудађуку и Ћиба, а као уредник и саветник директора издавачке куће Кобунша, превео је и објавио дела српских књижевника као што су Иво Андрић, Миодраг Булатовић, Десанка Максимовић или академик Георгије Острогорски. Објавио је и превео (са М. Сузукијем, 1995.) и фотомонографију Хиландар. Танака је био и коаутор више приручника за учење српског језика и приручника за конверзацију. Био је члан одбора за израду српско-јапанског речника (30.000 речи). Објавио је збирку есеја: „Балканска душа“.

1937 – Свечано је отворена Музичка академија у Београду, данашњи Факултет музичке уметности. Музичка академија основана је указом Министарства просвете донетим марта исте 1937. године, а свечано отварање означило је поцетак редовног рада новоосноване Академије. Утемељењем ове установе први пут је у српским националним оквирима заокружен систем музичког школовања.

1938 – Немачка је окупирала Судете у Чехословачкој. Немци су тако називали делове Чешке и Моравске са знатном немачком мањином. До окупације је дошло пошто су на Конференцији у Минхену западне државе те области препустиле нацистичком вођи Адолфу Хитлеру.

1944 – Председништво АВНОЈ-а је сву имовину непријатеља прогласило државном својином.

1974 – У експлозијама које је у два бара у енглеском граду Бирмингем подметнула Ирска републиканска армија убијена је 21 особа.

1977 – У југоисточној Индији циклон је усмртио око 3.000 особа, а огромни морски таласи – цунами збрисали су читава села.

1981 – Умро је Милан Кашанин, српски књижевник, музеолог, естета, историчар уметности, преводилац. Родио се у Белом Манастиру, Барања, а гимназију је завршио у Новом Саду. Студирао је на париској Сорбони естетику и историју уметности. Радио је у Министарству просвете, затим као управник Музеја савремене уметности. Године 1936. Музеј савремене уметности и Историјско-уметнички музеј су спојени и оформљен је Музеј кнеза Павла и за директора је постављен Кашанин. Збирку Музеја савремене уметности оформио је кнез намесник Павле, велики заљубљеник у уметност, из приватних средстава. Као лични пријатељ Кнеза Павла, после Другог светског рата Кашанин је живео потпуно скрајнуто, од ретких преводилачких послова, непотписаних, да би доцније био постављен за руководиоца новоосноване Галерије фресака. Био је покретач и главни уредник изузетног часописа „Уметнички преглед“ (1937-1941) који је уживао светски углед. И као књижевник био је изузетан стилиста. Дела: „Јутрења и бдења“,“Случајна открића“, „Заробљеници“, „Камена открића“, „Српска књижевност у средњем веку“, „Српска уметност у Војводини“.

1995 – У америчком граду Дејтону парафиран је споразум о окончању грађанског рата у Босни и Херцеговини.

2002 – Бивше чланице Варшавског уговора Бугарска, Естонија, Летонија, Литванија, Румунија, Словачка као и Словенија добиле су позив током самита НАТО у Прагу да у првој половини 2004. године постану пуноправне чланице Алијансе.

2002 – У нападу исламског терористе-самоубице на аутобус у западном Јерусалиму погинуло је 11 Израелаца, укључујући четворо деце.

2006 – Британија је забранила рекламирање нездравих прехрамбених производа намењених деци, тако да су из телевизијских програма нестала пропагирања сланих, преслађених и масних јела. Забрана се односи на све програме и канале, без изузетка.

2006 – У руднику угља Халемба, на југу Пољске, у месту Руда Шљонска, једном од најстаријих рудника у Пољској, погинула су 23 рудара. Експлозија метана догодила се на нешто више од 1000 метара дубине. Током претходне 3 године више од 80 рудара је изгубило живот у рудницима у Пољској.

2007 – Пакистанска војска ликвидирала је 65 проталибанских побуњеника. До сукоба је дошло у планинском региону Сват у северозападном Пакистану, с циљем да се поврати полицијска станица коју су запосели исламски естремисти. Војска Пакистана покренула је претходно опсежну операцију како би одстранила побуњене следбенике проталибанског верског вође Маулане Фазлулаха.

2008 – Последњи примерак аутомобила „Југо“, нумерисан бројем 794.428 изашао је са производне траке крагујевачке Заставе. Попут последњих поизведених примерака модела „Застава 101“ и „Флорида“ и последњи „Југо“ смештен је у Заставин музеј.

2011 – Подземно складиште гаса у Банатском Двору пуштено је у рад. Новоизграђено складиште, важно енергетско чвориште у Југоисточној Европи, изграђено је као део стратешког партнерства Србије са руском фирмом Газпром.

2013 – У Риги, Летонија, погинуле су 54 особе, а 55 је повређено, пошто се изненада урушио део крова једног супермаркета. Према налазима истраге, до трагедије је дошло услед конструкторске грешке.

2013 – У Кијеву, престоници Украјине, започели су масовни протести, који ће после вишемесечне нестабилности и сукоба, довести до политичке промене у тој земљи. Масовна окупљања, на позив опозиције, уследила су због незадовољства одлуком владе да одложи Споразум о стабилизацији и придружививању са ЕУ.

2017 – Западноафричка држава Гвинеја Бисао повукла је одлуку из 2011. о признању независности Косова.

2017 – Роберт Мугабе је поднео оставку на место председника Зимбабвеа. На челу је те земље Мугабе се налазио од 1980, када је окончана борба против режима расне сегрегације који је до тада владао Родезијом.

2018 – Влада у Приштини увела је нову царинску тарифу од 100 процената за производе из централне Србије и Босне и Херцеговине.

– Српска православна црква слави Светог Архангела Михаила. Свети Архистратиг Михаило једна је од најчешћих слава у Срба. Као породичног заштитника поштовала га је и династија Немањић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Ружић:-Надамо-се-врло-брзом-пуноправном-чланству-у-ОИНИ

Ружић: Надамо се врло брзом пуноправном чланству у ОИНИ

Први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић примио је данас шефа међународне сарадње Обједињеног института за нуклеарна истраживања (ОИНИ) из Дубне Дмитрија В. Камањина. Овај институт је од великог значаја јер представља један од највећих истраживачких центара у свету у областима  физике честица, нуклеарне физике,...

Почели-ЕРАЗМУС+-инфо-дани

Почели ЕРАЗМУС+ инфо дани

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је данас да је за Републику Србију веома значајно учешће у Еразмус+ програму, једном од највећих програма ЕУ који финансира пројекте мобилности и сарадње у области образовања, обука младих и спорта. Министар Ружић је поводом почетка...

Школа-историје-српског-језика-у-Тршићу

Школа историје српског језика у Тршићу

На иницијативу Матице српске и Филозофског факултета у Новом Саду, а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, ове године је у НОКЦ „Вук Караџић“ у Тршићу основана Школа историје српског језика. Школа је намењена студентима треће и четврте године основних студија србистике на свим катедрама на...

Времеплов:-Рођен-Јаков-Игњатовић

На данашњи дан: 8. децембар

Данас је среда, 8. децембар 2021. До краја године има 24 дана. 65. п.н.е. - Рођен је римски литерата Хорације, највећи римски лирски песник, који се више од иједног грчког или римског песника одликовао разноврсношћу свог песничког израза. Током боравка у Атини подробно је упознао грчку културу, филозофију и уметност....

Ружић-на-скупу-УНЕСКО-о-вештачкој-интелигенцији-у-образовању

Ружић на скупу УНЕСКО о вештачкој интелигенцији у образовању

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је данас да је, због увођења вештачке интелигенције у планове и програме основних и средњих школа, Србија у истраживању УНЕСКА које је спроведено међу земљама чланицама позиционирана међу 11 држава које су увеле курикулуме о вештачкој интелигенцији...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT