На данашњи дан – 2. октобар

ADVERTISEMENT

Данас је субота, 2. октобар, 275. дан 2021. До краја године има 90 дана.

1187 – Арапски војсковођа и египатски султан, курдског порекла, Саладин, преотео је Јерусалим од хришћана, што је 1189. изазвало Трећи крсташки рат.

1452 – Рођен је енглески краљ Ричард III , који је владао од 1483. до 1485, кад је погинуо у бици код Босворта у борби с трупама Хенрија VII , оснивача династије Тјудор. Ричардовом погибијом окончан је „Рат двеју ружа“ – назван тако јер је династија Ланкастер, с којом је Хенри VII био у сродству, имала у грбу црвену, а династија Јорк белу ружу.

1608 – Холандски оптичар Ханс Липершеј приказао је у Хагу први употребљив телескоп.

1810 – Око 30.000 Турака кренуло је у Првом српском устанку из Босне да угуши устанак, користећи проређеност српске војске на Дрини, чија се главнина борила на другом крају Србије код Варварина, Делиграда и Сокобање. Турци су 12 дана топовима тукли Лозницу, али је нису освојили. Након што је с додатним снагама стигао вођа устанка Карађорђе Турци су потучени и протерани из Србије.

1836 – Енглески природњак Чарлс Дарвин допловио је на броду „Бигл“ у Енглеску, после петогодишњих истраживања живог света у Јужној Америци и на острвима у јужном Пацифику, која су одлучујуће допринела развоју његове теорије о еволуцији, односно о пореклу врста.

1847 – Рођен је немачки државник и фелдмаршал Паул фон Хинденбург, у Првом светском рату начелник штаба немачке Врховне команде, а од 1925. до смрти 1934. председник Немачке. Истог дана кад је умро, вођа нациста канцелар Адолф Хитлер преузео је апсолутну власт, што је био дефинитивни крај Вајмарске републике, успостављене после немачког пораза у Првом светском рату.

1851 – Рођен је француски маршал Фердинанд Фош, који је у Првом светском рату командовао кључним биткама против Немаца на Западном фронту. У његовом командном вагону у Компијењу код Париза Немачка је 11. новембра 1918. потписала капитулацију, чиме је завршен рат.

1852 – Рођен је шкотски хемичар Вилијам Ремзи, добитник Нобелове награде за хемију 1904. који је открио гасове хелијум, аргон, криптон, радон, неон и ксенон. Доказао је да се хелијум ствара приликом радиоактивног распадања радијума.

1869 – Рођен је индијски национални вођа Мохандас Карамчанд Ганди, назван Махатма (велика душа), предводник борбе за ослобођење Индије од британске колонијалне власти, отац модерне Индије. Завршио је права у Енглеској 1891. од 1893. до 1914. предводио је у Јужној Африци тамошње Индусе, а од 1919. покрет за независност Индије. Гандијева тактика, коју је усвојио Индијски Национални Конгрес, партија која је предводила борбу за независност, већином је подразумевала пасиван отпор. Сам Ганди живео је изразито аскетски, и његови штрајкови глађу показали су се као метод пред којим је британска управа била немоћна. Стекао је огроман углед не само у Индији. Пола године после стицања независности Индије, у Њу Делхију га је у јануару 1948. убио један хинду фанатик из секте „Хинду Махасабха“.

1870 – Становништво Папске државе (званично “ Patrimonium Sancti Petri „) плебисцитом је одлучило да се уједини са Италијом, а престоница уједињене Италије је постао Рим (до тада средиште папске државе) уместо Фиренце. Папска држава обновљена је тек Латеранским споразумом између Пија XI и Мусолинија 1929.

1904 – Рођен је енглески писац Грејем Грин, суптилан аналитичар психолошких дилема савременог човека. Дела: романи „Брајтонска стена“, „Моћ и слава“, „Суштина ствари“, „Крај љубави“, „Губаве душе“, „Комедијаши“, „Монсињор Кихот“, „Доктор Фишер из Женеве“, „Министарство страха“, „Трећи човек“, мемоари „Нека врста живота“, „Начини бекства“, драме, есеји, путописи.

1904 – Рођен је индијски државник Лал Бахадур Шастри, председник владе Индије од 1964. до изненадне смрти у јануару 1966. током посете Совјетском Савезу.

1924 – Друштво народа усвојило је Женевски протокол за мирно решавање међународних спорова.

1935 – Италија је напала Етиопију (Абисинију). Древно афричко царство покорено је коришћењем најмодернијих недозвољених средстава попут бојних отрова. Етиопија је тада спојена са италијанским колонијама Сомалијом и Еритрејом и образована је Италијанска Источна Африка. Етиопски цар (негус) Хаиле Селасије ослободио је, уз помоћ Британаца своју земљу већ 1941.

1944 – Немци су угушили устанак у Варшави који је у Другом светском рату подигла Отаџбинска армија лојална емигрантској влади у Лондону, а придружили су му се и варшавски одреди просовјетске Народне армије. Кад је устанак започео 1. августа 1944. Црвена армија и Прва пољска армија, формирана у Совјетском Савезу, улазиле су у варшавско предграђе Прагу, али нису прешле реку Вислу. Више од 200.000 цивила и 25.000 устаника погинуло је током борби, а одмазда над преживелима била је посебно брутална.

1949 – Умро је српски композитор и етномузиколог Коста Манојловић, професор и први ректор Музичке академије у Београду. У београдској Богословији предавач му је био Мокрањац, школовање је наставио у Москви и Минхену, а окончао у Оксфорду. Забележио је мноштво народних песама. Написао је „Споменицу Стевану Мокрањцу“ и етномузиколошке студије „Музичке карактеристике нашег југа“, „Музичко дело нашег села“, „Народне мелодије у источној Србији“. Дела: циклуси хорова „Жалне песме“, „Песме земље Рашке“, „Песме земље Скендербегове“, соло песме, обраде народних песама.

1958 – Француска колонија Гвинеја стекла је независност. До тада она је била саставни део Француске Западне Африке.

1973 – Умро је фински тркач Паво Нурми, који је на дугим стазама освојио девет златних медаља на Олимпијским играма 1920, 1924. и 1928. Светске рекорде је обарао 29 пута.

1990 – Прекинут је саобраћај путничких возова из Београда и Загреба ка Сплиту, Шибенику и Задру и између Бихаћа и Сплита, пошто су пругу блокирали Срби у Книнској крајини како би спречили улазак полиције Хрватске у Книн.

1990 – На аеродрому у кинеском граду Гуангџоу погинуло је 127 људи пошто је отети кинески авион ударио у два авиона која су стајала на аеродромској писти.

1996 – Бивши бугарски председник владе Андреј Луканов усмрћен је ватреним оружјем испред своје куће у Софији.

1998 – Жан Пол Акајесу, бивши мајор армије Руанде оптужен за геноцид и злочине против човечности, осуђен је у Хагу на три доживотне робије.

2000 – У организацији ДОС-а започела је блокада путева и мостова, широм Србије, са захтевом да председник СРЈ Слободан Милошевић призна изборни пораз и одступи.

2006 – Успешно се спустила на земљу прва космичка туристкиња Американка иранског порекла Ануша Ансари. Упркос мањих проблема првих дана лета, она је успешно и у потпуности извела све научне експерименте током боравка на Међународној космичкој станици. Рођена у Техерану 1967. емигрирала је у САД 1984. Туризам у свемиру коштао ју је 20 милиона долара.

2007 – У пожару на московском Факултету за државни и корпоративни менаџмент, погинуло је 9 а повређено је 51 лице, од чега 18 тешко. Међу погинулима и повређенима већина су били студенти и професори тог факултета. У пожару је потпуно изгорео четврти, последњи, спрат и део трећег, зграда је имала дрвени кров, чиме се објашњава брзо ширење пламена.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Времеплов:-Рођен-Милош-Црњански

На данашњи дан – 26. октобар

Данас је уторак, 26. октобар 2021. До краја године има 66 дана. 1685- Рођен је италијански композитор Ђузепе Доменико Скарлати, виртуоз на чембалу. Компоновао је више од 550 композиција за чембало, чувених соната у једном ставу, такозваног Скарлатијевог сонатног облика, употребљавајући нову технику с бриљантним резултатима. Развио је богату чембалистичку...

Времеплов:-Рођен-Димитрије-Руварац

На данашњи дан – 25. октобар

Данас је понедељак, 25. октобар, 299. дан 2021. До краја године има 67 дана. 732 - Франачки владар Карло Мартел нанео је код Поатјеа (Тура) тежак пораз војсци Сарацена под командом валије Абд-ар-Рахмана, чиме је заустављен даљи продор ислама. Захваљујући тој победи упамћен је као Мартел, у значењу чекић, маљ....

Времеплов:-Умро-је-српски-новинар,-писац-и-политичар-Пера-Тодоровић,

На данашњи дан – 24. октобар

Данас је недеља, 24. октобар, 297. дан 2021. До краја године има 68 дана. 1360 - Енглески краљ Едвард III и француски краљ Жан II Добри, енглески заробљеник након битке код Поатјеа 1356. потписали су у Калеу споразум којим је окончана прва фаза Стогодишњег рата. Француски монарх је принуђен да...

Времеплов:-Започела-Кумановска-битка

На данашњи дан – 23. октобар

Данас је субота, 23. октобар, 296. дан 2021. До краја године има 69 дана. 42. п.н.е. - Самоубиство је извршио римски званичник Марко Јуније Брут, један од вођа завере у којој је 44. пре нове ере убијен Гај Јулије Цезар. Брут се убио после пораза који су републиканској војсци у...

Времеплов:-Преминуо-Борисав-Станковић

На данашњи дан – 22. октобар

Данас је петак, 22. октобар, 295. дан 2021. До краја године има 70 дана. 1797 - Француз Андре Жак Гарнерин први је употребио падобран, скочивши из балона над Паризом с висине 680 метара. 1811 - Рођен је мађарски композитор Франц Лист ,пијанистички виртуоз. Створио је симфонијску поему и нову концепцију...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT