На данашњи дан – 16. октобар

ADVERTISEMENT

Данас је субота, 16. октобар, 289. дан 2021. До краја године има 76 дана.

време времеплов сат векерица сатови рацунање временски временска зона цас цасовник пиxабаy јпг

1793. Погубљена је француска краљица Марија Антоанета, супруга Луја XVI , кћерка аустријске царице Марије Терезије. Била је једна од најомраженијих личности Француске у време избијања револуције у тој земљи 1789. године. Упамћена је по изјави: „Ако немају хлеба, нек једу колаче“, коју највероватније никада није изрекла. Под оптужбом да је везама с бечким двором издала републику, после монтираног судског процеса, погубљена је на гиљотини пред 300.000 Парижана.

1853 – Објавом рата Русији, Турска је започела Кримски рат у којем су јој се 1854. придружиле Француска, Велика Британија и Сардинија (Пијемонт). У том рату Русија је после огорчених борби доживела пораз. Рат је трајао до фебруара 1856.

1854 – Рођен је енглески писац ирског порекла Фингал О’Флаерти Вилс, познат као Оскар Вајлд. Био је познат као особа која се подсмева друштвеним конвенцијама. Држао је да је уметност аутономна и аморална. У затвору у Редингу, у којем је две године издржавао казну због хомосексуализма, написао је „Баладу о рединшкој тамници“ и дубоко искрен животни обрачун „Де Профундис“. После изласка из затвора 1897, под именом Себастијан Мелмот живео је у Паризу у којем је умро 1900. Остала дела: роман „Слика Доријана Греја“, комедије „Важно је звати се Ернест“, „Лепеза леди Виндермир“, „Идеалан муж“, збирка прича „Злочин лорда Артура Сејвила и друге приче“, драме „Салома“ (на француском), „Вера“, „Војвоткиња од Падове“.

1908 – Рођен је Енвер Хоџа, шеф владајуће „Партије рада Албаније“ од 1948. до смрти 1985. Између два светска рата био је секретар посланства Албаније у Бриселу. Један је од оснивача Комунистичке партије Албаније 1941. Подржавао је политику Информбироа од 1948. до 1956. и Стаљинов концепт власти, чак и после 20. конгреса КП Совјетског Савеза на којем су осуђени Стаљинови методи. Касније се ослонио на Пекинг. Изградио је бруталан и репресиван систем у својој земљи. Никада није крио територијалне претензије према територији Србије (Косово и Метохија), као и другим територијама тадашње Југославије. Прави је творац савременог великоалбанског пројекта.

1927 – Рођен је немачки писац Гинтер Грас. Светски успех постигао је већ првим романом „Лимени добош“. На циничан и бруталан начин приказао је немачко грађанство у време нацизма. Иако је јавно испољавао наглашено левичарске ставове, испоставило се да је био припадник Ш формација током Другог светског рата. Остала дела: романи „Лимбур“, „Псеће године“, „Локална анестезија“, „Сусрет у Телгтеу“, „Широко поље“, новела „Мачка и миш“, драме „Поплава“, „Плебејци увежбавају устанак“, збирке песама „Чвориште пруга“, „Испитан“.

1946 – Обешене су главешине Трећег рајха које је Међународни суд у Нирнбергу осудио на смрт због ратних злочина у Другом светском рату, укључујући шефа немачке дипломатије Јоахима фон Рибентропа и начелника штаба Врховне команде оружаних снага Немачке фелдмаршала Вилхелма Кајтела. Рајхсмаршал Херман Геринг, такође осуђен на смрт, убио се у затворској ћелији претходног дана.

1964 – Кина је извела прву експлозију атомске бомбе, поставши пета земља света која располаже нуклеарним оружјем.

1968 – Москва и Праг су потписали споразум о присуству совјетских трупа у Чехословачкој, које су с јединицама других земаља Варшавског пакта запоселе у ту земљу 21. августа 1968. како би одстраниле прореформски настројеног Александра Дубчека и његову владу као и масовни покрет који их је подржавао.

1973 – Нобелова награда за мир додељена је државном секретару САД Хенрију Кисинџеру и његовом партнеру у преговорима Ле Дук Тоу, али је политичар Северног Вијетнама одбио награду.

1978 – Пољски кардинал Карол Војтила изабран је за 264.поглавара римокатоличке цркве као први неиталијански папа после4 56 година, под именом Јован Павле ИИ.

1982 – Умро је италијански оперски певач Марио дел Монако, назван „тенором епохе“. Захваљујући изузетном гласу и изванредном осећању за сцену, стекао је огромну популарност и признање критике.Л уис Фаракан, на митингу у Вашингтону, којем је присуствовало око милион Афроамериканаца, описао је САД као друштво с наглашеним расним предрасудама.

1996 – На стадиону у главном граду Гватемале погинуло је 78 особа у стампеду насталом након покушаја навијача без карата да се пробију на трибине како би посматрали квалификациони меч за светско фудбалско првенство.

2007 – У саобраћајној несрећи на аутопуту Загреб-Београд, код Нове Градишке, погинуо је македонски певач Тоше Проески.Р ођен у Крушеву, Македонија, поседовао је ретке гласовне могућности и био је један од најпопуларнијих певача с простора негдашње Југославије.

2017 – Трупе владе Ирака запоселе су покрајину Киркук у ирачком Курдистану. Киркук је богат резервама нафте и предмет је спора између званичних власти у Багдаду и локалне курдске самоуправе, која тежи сепарацији, а од 2014. до 2016. вођене су борбе с такозваном Исламском државом због контроле над том регијом.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Непосредна-настава-у-свим-школама-у-Србији-и-наредне-недеље

Непосредна настава у свим школама у Србији и наредне недеље

У свим основним и средњим школама у Србији од понедељка, 6. децембра примењиваће се први модел наставе, односно ученици ће наставу похађати непосредно, одлучио је Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа. Према подацима из надзора преузетим из електронског система „Сервис јавног здравља“ које је Министарству...

Ружић-и-Ло-Кашо-о-унапређењу-сарадње-у-образовању-и-науци

Ружић и Ло Кашо о унапређењу сарадње у образовању и науци

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и амбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо разговараали су данас о унапређењу сарадње две земље у области образовања и науке. Највише пажње саговорници су посветили јачању сарадње у области дуалног образовања, имајући у виду присуство италијанских...

Времеплов:-Српска-војска-почела-повлачење-преко-Албаније

На данашњи дан: 3. децембар

Данас је петак, 3. децембар, 337. дан 2021. До краја године има 28 дана. 1368 - Рођен је француски краљ Шарл VI. Владао је пуне 42 године. У прво време прозван је "Шарл Вољени", али пошто је од 1392. показивао знаке психичког растројства остао је познат као "Шарл Луди". Изазвао...

Непромишљена-иницијатива-Министарства-просвете

Непромишљена иницијатива Министарства просвете

Министарство просвете расписало је наградни конкурс за средњошколце у оквиру ког је потребно да деца сниме видео, поставе га на Инстаграм и откључају своје профиле, односно да их уместо приватним начине јавним како би сви могли да приступе садржају који објаве. Да ли је особа која је осмислила овај вид...

Стипендије-„За-жене-у-науци“-у-Републици-Србији-за-2021.-годину

Стипендије „За жене у науци“ у Републици Србији за 2021. годину

Стипендије „За жене у науци“ биће додељене и овe годинe, а формирана је и Радна група која ће се бавити избором кандидаткиња. Важно је да оснажимо и промовиђемо жене истраживаче, које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва“, рекла је државни секретар Маријана Дукић Мијатовић. Према њеним...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT