На данашњи дан – 10. октобар

ADVERTISEMENT

Данас је недеља, 10. октобар, 283. дан 2021. До краја године има 82 дана.

времеплов, сат

1684 – Рођен је француски сликар Жан Антоан Вато, типичан представник рококоа, чије је сликарство деликатног колорита и осетљивог цртежа углавном посвећено темама из друштвеног живота аристократије.

1813 – Рођен је италијански композитор Ђузепе Верди, уз Рихарда Вагнера, најистакнутији романтичарски оперски стваралац 19. века. Његове прве опере изражавају идеје националног покрета (ризорђименто) док су каснија дела врхунац италијанског романтизма. Дела: опере „Набуко“, „Травијата“, „Трубадур“, „Риголето“, „Бал под маскама“, „Моћ судбине“, „Дон Карлос“, „Аида“, „Отело“, „Фалстаф“.

1837 – Умро је француски економиста Шарл Фурије, социјалиста-утописта који је сматрао да је капитализам „асоцијалан“, јер су у њему појединци у сталном рату једни с другима. У таквој економији „архитекта машта о пожарима… а стаклар о граду који би поразбијао сва стакла“. Економско-друштвени развој разврстао је у три периода: прединдустријски, „распарчану, непријатну индустрију“ у капитализму, и друштвену, привлачну индустрију. Сматрао је да се друштво може преобразити у Хармонију помоћу експерименталних заједница у којима људска индивидуалност достиже врхунац, што доприноси општој хармонији. Дела: „Нови индустријски и друштвени свет“, „Теорија четири покрета“.

1847 – Рођен је Милан Јовановић Батут, српски лекар и професор Медицинског факултета у Београду. Гимназију је завршио у Сремским Карловцима а медицину у Бечу. Бавио се здравственим просвећивањем и велики део живота је посветио модернизовању српског санитета. Упорно се борио и за оснивање Медицинског факултета, што му је успело 1919. после више деценија полемика и припрема. Објавио је низ радова, највише из области здравственог просвећивања. Издавао је и уређивао часописе: „Здравље“ (Сомбор и доцније Београд) и „Народно здравље“ (додатак листа „Српски архив“).

1861 – Рођен је норвешки поларни истраживац, дипломата и хуманиста Фритјоф Нансен, професор океанографије на Универзитету у Ослу, добитник Нобелове награде за мир 1922. Истраживао је од 1893. до 1896. Гренланд и Северни ледени океан пловећи на броду „Фрам“, (сачуван и конзервиран, чува се у близини Осла). После Првог светског рата бавио се заштитом ратних заробљеника и националних мањина. Као високи комесар Друштва народа руководио је репатријацијом ратних заробљеника и допринео потписивању Женевског протокола о избеглицама. Једна врста емигрантског пасоша названа „Нансенов пасош“ (Certificat Nansen ) и сада је у употреби за расељене људе као потврда идентитета.

1901 – Рођен је швајцарски скулптор Алберто Ђакомети, чије је обимно, разноврсно и особено дело израз готово свих доминантних струјања у уметности 20. века. У раном периоду је стварао под утицајем кубизма и надреализма, касније се бавио просторним конструкцијама, а позна дела оличавају егзистенцијалистичко виђење света.

1911 – У Вучангу, Кина, проглашена је република и отпочела је револуција у којој је оборена династија Ћинг, позната као Манџу, која је владала Кином од 1644. до 1912. На целу републиканске владе убрзо се нашао Сун Јат Сен.

1913 – Завршена је изградња Панамског канала дугог 81,6 километара, којим су спојени Атлантски и Тихи океан. Пловидба каналом започела је 15. августа 1914.

1917 – Због торпедовања бразилских бродова, Бразил је у Првом светском рату објавио рат Немачкој.

1918 – Прва српска армија почела је операције ослобађања Ниша у Првом светском рату, упркос упозорењу врховног команданта савезничких снага на Балкану француског генерала Луја Франше Депереа да је то срљање у авантуру. Гонећи аустријску и немачку војску долином Јужне Мораве, српска војска под командом војводе Петра Бојовића ослободила је Ниш у муњевитом нападу и приморала окупаторе на повлачење према северу.

1930 – Рођен је Харолд Пинтер, британски драмски писац, нобеловац. Глуму је студирао на лондонској Краљевској академији драмских уметности и Централној школи за говор и драму, али је напустио студије. Од 1973. ради у лондонском Националном театру као режисер. Захваљујући специфичном стилу кратких дијалога и дару да се најекономичнијим средствима створи изузетна напетост (попут употребе тишине) Пинтерово презиме је 1960-их ушло у општу употребу, а придев „пинтеровски“ означава типично британски стил, напетост и амбивалентност. Написао је 20 књижевних дела и 21 сценарио и режирао 27 позоришних представа. Најзначајнија дела: „Соба“, „Настојник“, „Повратак“, „Ничија земља“, „Стара времена“, „Рођендан“, „Време забаве“, „Месечина“, „Станица Викторија“, „Горштачки језик“. Био је познат по независним политичким ставовима. Током бомбардовања Србије (СРЈ) 1999. одлучно је осуђивао политику Запада. Добитник је бројних признања па и Нобелове награде 2005. али је одбио британску племићку титулу.

1943 – Генералисимус Чанг Кај Шек положио је заклетву као председник Кине.

1954 – Вијетнамски лидер Хо Ши Мин ушао је у главни град Вијетнама Ханој, који су два дана раније напустиле француске колонијалне трупе.

1964 – У Токију су отворене Олимпијске игре, прве у Азији.

1970 – Умро је француски политичар Едуар Далађе, потписник Минхенског пакта с Немачком 1938, којим је Адолфу Хитлеру омогућено да окупацијом Судета (делови Чешке већином насељени Немцима) распарча Чехословачку. Између два светска рата био је три пута председник владе Француске, а у Другом светском рату интерниран је у Немачку после окупације Француске.

1973 – Потпредседеник САД Спиро Егњу морао је да поднесе оставку због оптужби за избегавање плаћања пореза.

1980 – У Алжиру је у земљотресу погинуло 2.590 особа, а око 330.000 становника града Ал Аснам остало је без крова над главом.

1982 – САД су наметнуле санкције Пољској због одлуке пољске владе да забрани синдикат „Солидарност“.

1985 – Умро је амерички филмски глумац и режисер Орсон Велс, чији је већ први филм „Грађанин Кејн“ дело виртуозне изражајне снаге и оригиналности, техничких новина и новог начина монтаже, један од најбољих у историји кинематографије. Изградио је особен стил и свако његово дело носи печат снажне и оригиналне личности. Добио је 1971. Оскар за животно дело. Остали филмови: режија и глума – „Величанствени Амберсонови“, „Дама из Шангаја“, „Магбет“, „Отело“, „Зрно зла“, „Господин Аркаден“, „Процес“, „Поноћна звона“, „Истине и лажи“, глума – „Сиротица из Ловуда“, „Трећи човек“, „Хотел Интернационал“.

1985 – Умро је амерички филмски и позоришни глумац Јул Бринер, пођеднако добар у карактерним, авантуристичким и дискретним комичним ролама. Играо је у бројним филмовима, али је посебно упамћен по улози у музичком филму „Краљ и ја“, за који је награђен Оскаром, а и у позоришту је годинама играо у истоименој представи. Остали филмови: „Десет божјих заповести“, „Анастасија“, „Браћа Карамазови“, „Соломон и Саба“, „Седморица величанствених“, „Тарас Буљба“, „Западни свет“.

1990 – Совјетски Савез и Немачка су потписали уговор о повлачењу совјетских војника из Немачке до краја 1994. У то време у Немачкој се налазило 380.000 совјетских војника и 220.000 чланова њихових породица.

1991 – Скупштина Србије је одлучила да застава Србије постаје традиционална српска тробојка али без звезде петокраке која се на застави налазила од Другог светског рата.

1993 – Социјалиста Андреас Папандреу добио је изборе и вратио се на власт у Грчкој.

1995 – Израел је, у складу с мировним споразумом с Палестинском ослободилачком организацијом, почео повлачење са Западне обале и ослободио из затвора око 300 Палестинаца.

1997 – Пад авиона типа DC-9 аргентинске компаније ALA у Уругвају није преживео нико од путника и чланова посаде, укупно 74 особе.

2000 – Умрла је Сиримаво Бандаранаике, прва жена председник владе у свету. У историју је ушла поставши председник владе Шри Ланке (негдашњи Цејлон) 21. јула 1960. Управљала је Шри Ланком од 1960. до 1977. и била један од оснивача Покрета несврстаних.

2003 – Нобелову награду за мир добила је ирански адвокат и борац за људска права Ширин Ебади, којој је Нобелов комитет дао предност у односу на папу Јована Павла II.

2004 – Умро је амерички глумац Кристофер Рив, филмски „Супермен“, који је од 1995. године био везан за инвалидска колица, пошто је у несрећи током јахања сломио два кичмена пршљена. Није се, међутим, предавао болести и у таквом стању је глумио у више филмова, укључујући римејк легендарног Хичкоковог „Прозор у двориште“.

2005 – Умро је Милтон Оботе, први председник владе Уганде после стицања независности 1962.

2005 – Европска унија и Србија и Црна Гора почели су преговоре о закључењу Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП).

2010 – У Београду је одржана „Парада поноса“. И поред изузетно јаког полицијског обезбеђења на маргинама скупа догодило се мноштво инцидената.

2018 – Балеарско острво Мајорку је погодило страховито невреме. Десетак особа је погинуло, бројни објекти су оштећени а стотине лица је евакуисано.

2019 – Аустријски писац Петер Хандке добио је Нобелову награду за књижевност. Као писац постао је глобално познат седамдесетих и осамдесетих 20. века, романима „Леворука жена“ и „Кратка писма за дуга растајања“. Његов роман „Голманов страх од пенала“ постао је тада школска лектира. По њему је снимљен и филм. Сценариста је знаменитог филма Вима Вендерса „Небо над Берлином“. Аутор је седамдесетак прозних и двадесетак драмских текстова. Када је започео распад Југославије Хандке се бескомпромисно ставио на страну Срба, због чега је имао бројне проблеме. Инострани је члан САНУ.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Времеплов:-Умро-Стојан-Протић

На данашњи дан – 28. октобар

Данас је четвртак, 28. октобар 2021. До краја године има 64 дана. 1492 -Шпански морепловац Кристифор Колумбо открио је Кубу на првом путовању преко Атлантика и прогласио је поседом Шпаније. 1704 -Умро је енглески филозоф Џон Лок, један од утемељивача емпиризма. Оспоравао је теорију о урођеним идејама и принципима и...

Тиодоровић:-Школе-треба-да-наставе-да-раде

Тиодоровић: Школе треба да наставе да раде

Епидемиолози ће се сутра састати с министром просвете Србије Бранком Ружићем, након чега ће се знати јасан став о томе како ће се настава у школама одвијати у наредном периоду, изјавио је данас члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић. Према његовим речима, опредељење је да школе треба да наставе да раде,...

Времеплов:-Рођен-Владимир-Ћоровић

На данашњи дан – 27. октобар

Данас је среда, 27. октобар 2021. године. 1505- Умро је руски владар Иван III Васиљевич, назван "Иван Велики". Оснажио је Русију, ослободио се вазалног односа одбивши да Монголима плаћа данак, ојачао је руску монархију и окончао "окупљање руских земаља". По доласку на престо 1462. пошто је устоличен за великог московског...

Филозофски-факултет-у-Нишу-обележио-50-година-постојања

Филозофски факултет у Нишу обележио 50 година постојања

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић честитао је руководству, али и целокупном наставном и ваннааставном особљу и студентима 50 година постојања Филозофског факултета у Нишу. Задовољство ми је да вас све поздравим на дан прославе јубилеја Филозофског факултета у Нишу и верујем да...

Још-2.500-наставника-биће-запослено-на-неодређено

Још 2.500 наставника биће запослено на неодређено

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић најавио је данас, у разговору са представницима репрезентативних синдиката из те области, да ће у наредном периоду бити расписани конкурси за запослење 2.500 људи на неодређено. Foto: Canva „Ово су сјајне вести и на овај племенити позив се одазивају посебни људи свесни...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT