Министарство на “ЕКСПО 2020 ДУБАИ” – Представљен дуални систем образовања

ADVERTISEMENT

Министарство на “ЕКСПО 2020 ДУБАИ” – Представљен дуални систем образовања

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изразио је уверење да ће представљање образовања Србије и потенцијала у области науке и истраживања на “Еxпо 2020 Дубаи” привући пажњу нових инвеститора, који ће увидети предности улагања у нашу земљу.

Министар Ружић је на презентацији „Дуално образовање у Србији“ истакао да наша земља обезбеђује ефикаснији одговор система образовања на потребе привреде и тржишта рада, технолошке промене и потребе за новим компетенцијама.

Наш национални модел дуалног образовања показао се као користан, флексибилан и перспективан”, рекао је министар у Павиљону Србије на “Еxпо 2020 Дубаи”.

Системом дуалног образовања обухваћено је преко 10.000 ученика, док је број дуалних образовних профила, који се реализују у 150 средњих стручних школа, нарастао на 54.

Имплементацијом овог вида образовања подиже се квалитет стеченог знања и вештина и ствара се систем где квалификација заиста представља израз стечених компетенција, што на крају доводи и до повећања запошљивости младих. Самим тим и привреда, инвестирањем у образовање, улаже у своје будуће запослене и на дужи рок решава проблем у погледу кадрова“, објаснио је Ружић.

С обзиром на ефекте Закона о дуалном образовању на нивоу средњег образовања донет је и Закон о дуалном моделу студија у високом образовању.

Компаније које долазе постављају као услов развијен систем дуалног образовања, а њихово опредељивање за Србију као земљу у којој желе да проширују производни процес, говори о томе да се национални модел дуалног образовања развија у правом смеру”, истакао је Ружић.

Током боравка на ЕXПО 2020 министар Ружић састао се са министром образовања Уједињених Арапских Емирата Хусеионом Ибрахимом Ал Хамидијем, са којим је разговарао о могућностима унапређења сарадње у области образовања и науке.

Потпредседник Владе Србије и министар Бранко Ружић, на челу је делегације Министарства која ће током боравка на ЕХПО 2020 одржати више састанка и презентација као што је „Дуално образовање у Србији“ у Павиљону Србије, обилазак Пословног центра Србије у Слободној зони, конференцији Serbia Investment Convention: Car, Railway & Chemical Replace, Павиљон Србије.

Од 1. октобра 2021. до 31. марта 2022. године, Република Србија ће, заједно са више од 190 земаља из целог света, учествовати на престижној светској изложби EXPO 2020 Дубаи.

Тема учешћа Србије на Светској изложби је „СРБИЈА СТВАРА ИДЕЈЕ – Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

“Живимо-у-земљи-где-се-за-здравље-деце-не-консултују-педијатри,-а-за-дешавања-у-школама-не-питају-просветни-радници”

“Живимо у земљи где се за здравље деце не консултују педијатри, а за дешавања у школама не питају просветни радници”

“Тренутно, мислим да ситуација није довољно добра да би деца кренула у школу“, изјавила је јуче председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић. Након саопштене одлуке о томе да продужетка распуста нема и да се ђаци у понедељак враћају у клупе, неки по првом, неки по другом моделу наставе,...

Модел-наставе-мења-се-и-у-Војводини

Модел наставе мења се и у Војводини

Као што је познато, друго полугодиште за средњошколце у Војводини почело је у другој недељи јануара. Недељу дана касније, 17. јануара у клупе су сели и основци у Покрајини и ове недеље радили нормално, по првом моделу. Foto: Canva Министар просвете Бранко Ружић саопштио је данас одлуку да ће друго...

Пет-правила-која-ће-важити-у-школама-од-понедељка

Пет правила која ће важити у школама од понедељка

Одлуку о моделима наставе у другом полугодишту данас је саопштио министар просвете Бранко Ружић. Министар је апеловао и на све учеснике образовног процеса да поштују мере заштите од вируса, те да се придржавају правила. Ово су правила која важе за све од 24. јануара, када почиње друго полугодиште: – За...

ministar-saopstio-konacnu-odluku-o-modelima-nastave-za-sve-djake

Министар саопштио коначну одлуку о моделима наставе за све ђаке

Настава у Централној Србији почиње у понедељак, а ђаци ће овако ићи у школу: најмлађи основци од 1. до 4. разреда наставу похађају непосредно, од 5. до 8. имаће комбиновани модел. По комбинованом моделу ићи ће и ђаци средњих школа, пише Блиц. Foto: Screenshot N1 Комбиновани модел и за основце...

“Наставнице,-гребе-ме-грло,-боље-да-идем-кући”,-ђаци-користе-корону-као-изговор,-избегавање-школе-никад-није-било-лакше

“Наставнице, гребе ме грло, боље да идем кући”, ђаци користе корону као изговор, избегавање школе никад није било лакше

Нису само одрасли ти који користе ситуацију са короном да понекад изостану с посла или раде од куће. На то нас подсећа данашњи текст на порталу Новости, где се наводе не баш маштовити изговори ученика који би да избегну обавезе у школи. А корона је постала баш згодна за то....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT