ADVERTISEMENT

Ministar Ružić: Ministarstvo i obrazovni sistem postoje zbog mladih generacija

Ministar Ružić: Ministarstvo i obrazovni sistem postoje zbog mladih generacija

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić obratio se danas video porukom na studentskoj onlajn konferenciji posvećenoj dualnom obrazovanju na visokoškolskim ustanovama i ukazao na oblasti na kojima Ministarstvo radi, a koje su  od interesa za studente, jer tiču se novih mogućnosti za obrazovanje i novih okvira za učešće studenata, ne samo u univerzitetskom životu, već i u kreiranju javnih politika. 

Ministar je najavio da će prva novina biti dostupna studentima već od naredne akademske godine, a tiče se dualnih studija. „Ono što dobijete kroz ovaj model jeste spremnost da se suočite sa svim radnim obavezama na poslu, jer poznajete proces i sistem rada, način i kanale komunikacije”, rekao je Ružić i objasnio da ovaj način studiranja podrazumeva teorijsku nastavu, rad u kompaniji i mentorstvo.

Izrada i kreiranje studijskih programa je sada u rukama fakulteta i kompanija koje traže zajednički interes za realizaciju ovakvih studijskih programa. Interesovanja ima i verujem da ćemo već od oktobra 2021/2022. godine imati prve studijske programe u oblasti odevnog inženjerstva i dizajna, vazduhoplovnog mašinstva i pejzažne arhitekture”, rekao je ministar.

Ružić je rekao sa su Srbija i njeni studenti na sigurnom putu da prvi put dobiju Zakon o studentskom organizovanju.

Ovaj zakon donosi nove mogućnosti za studentsko organizovanje i veće mogućnosti da artikulišete svoje potrebe, usaglasite stavove i utičete kreirate oblasti od značaja za studentsku zajednicu. U vezi ovog zakona smatram da je najvažnije to što na njemu radili i studenti, na čemu im čestitam. Nacrt zakona je na javnoj raspravi do 17. aprila, nakon koje će biti upućen Vladi i Skupštini na usvajanje”, rekao je on.

Ministar je istakao da su studenti pokazali i veliki stepen solidarnosti u vreme vanrednog stanja i posebnu zahvalnost iskazao studentima medicinskih fakulteta koji su na razne načine volontirali u prvim redovima.

Razloga za slavlje nemamo, jer je virus još među nama i ugrožava naše živote i svakodnevnicu. Vakcinacija je rešenje, vakcina ima. Organizovani su punktovi za vakcinaciju i u studentskim domovima, klinikama i ambulantama, da bi vam bili pri ruci. Pokažite odgovornost i prema najbližima, i prema društvu u celini i vakcinišite se”, apelovao je ministar Ružić.

Ministar je poručio studentima da u Ministarstvu imaju partnera i podršku, jer i ta institucija i ceo obrazovni sisitem postoje zbog mladih generacija.

Onlajn konferenciju posvećenoj dualnim studijama na visokoškolskim ustanovama oranizovala je Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) povodom Dana studenata. Na konferenciji su učestvovali studenti svih univerziteta, kao i pomoćnica ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić.

ADVERTISEMENT
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

danas-isplata-ucenickih-stipendija-i-kredita

Danas isplata učeničkih stipendija i kredita

Isplata desete rate učeničkih stipendija i kredita, koje je obezbedilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  učenicima srednjih škola u Republici Srbiji, za školsku 2020/2021. godinu,  počeće  danas, 17. juna 2021. godine. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stipendiraće 11.500 učenika srednjih škola u Srbiji, na osnovu raspisanog Konkursa za...

prosvetari-traze-manje-ucenika-u-odeljenjima

Prosvetari traže manje učenika u odeljenjima

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pokrenula je onlajn petciju za smanjivanje broja učenika u odeljenju, saopšteno je na protestu koji su predstavnici tog sindikata organizovali ispred zgrade Vlade Srbije. Protest je održan pod parolom “Manje je više”, čime su prosvetari hteli da poruče da je u odeljenjima sa manjim brojem...

info-dani-horizont-evropa-programa

Info dani Horizont Evropa programa

Evropska komisija je najavila detalje o info danima koji su posvećeni Horizont Evropa programu, a koji će se održati u periodu od 28. juna do 9. jula 2021. Ovaj desetodnevni događaj pružiće priliku potencijalnim kandidatima i drugim zainteresovanim stranama u istraživanjima i inovacijama da dobiju informacije i postave pitanja o...

pokrenut-pilot-projekat-„ucionica-kakvu-zelim“

Pokrenut pilot projekat „Učionica kakvu želim“

U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Republički sekretarijat za javne politike Vlade Republike Srbije (RSJP)  pokrenuo je pilot projekat „Učionica kakvu želim“. Cilj pilot projekta je razvoj preduzetničkog razmišljanja kod učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole. Projekat se sprovodi u deset osnovnih škola na teritoriji...