Министар просвете о родитељима који не пријављују инфекцију: Такво понашање треба санкционисати

ADVERTISEMENT
Од понедељка, првог новембра, по комбинованом моделу наставу ће похађати средњошколци у Београду, Врњачкој Бањи, Шапцу, Нишу, Кули и Великом Градишту. Реч је о укупно 115 школа у шест локалних самоуправа, што је за пет школа у два града више него ове седмице.

Foto: Canva

Према званичним подацима од почетка октобра се, константно, али не и драстично, повећава број регистрованих случајева заражавања основаца и средњошколца. Тако је од 21. до 28. октобра укупно оболело 4.388 деце и младих, школског узраста од шест до 18 година, што је за свега 16 више него претходне недеље, а иначе највише у једној седмици откако се подаци објављују.

Епидемиолог др Предраг Кон похвалио је систем праћења који постоји у школама, али је рекао и да се подаци који стижу из школа разликују од оних који стижу из лабораторија јер родитељи не пријављују све случајеве.

– Јасно је да неко не пријављује, али то није довољан разлог да бисмо могли да размишљамо о потпуном пребацивању школа на онлајн наставу. А тек кад се уведу ковид пропуснице 24 сата, има смисла продужавати распуст – тврди др Кон.

Министар просвете Бранко Ружић изнео је и податак о броју заражене деце који у овом тренутку не прелази 0,6 посто, те ситуација, по његовим речима, није алармантна. Како каже министар, тај ланац трансмисије не дешава се у школи, него ван ње, али ће распуст свакако помоћи да се ситуација поправи.

– Пауза ће помоћи да се и примена ковид пропусница искористи на најбољи могући начин и да се виде ефекти њиховог увођења у порасту броја вакцинисаних, јер је ту срж проблема. Срж проблема не може бити у образовном систему и у деци, већ искључиво у томе да ли имамо свест, индивидуалну одговорност и солидарност, да вакцине треба искористити да бисмо ову пошаст победили. – објашњава Ружић.

На почетку школске године говорило се и о могућем тестирању ученика у школама, али је јавност веома бурно реаговала на овај предлог. Министар је, с друге стране, својевремно говороећи о томе нагласио да у тестирању ђака не види проблем.

– Када смо опипали пулс јавности о томе, доживели смо салву увреда. Дакле нисмо говорили о вакцинацији, што такође није спорно, барем за децу од 12. године. Сматрам да имамо и проблем менталитета – рекао је Ружић.

На питање како да се утиче на родитеље који не пријављују да су им деца заражена, истакао је да то није посао Министарства на чијем је челу, али да би такво понашање требало санкционисати.

– Такво неодговорно понашање заслужује одређену санкцију, а ми не санкционишемо родитеље – закључио је Ружић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Непосредна-настава-у-свим-школама-у-Србији-и-наредне-недеље

Непосредна настава у свим школама у Србији и наредне недеље

У свим основним и средњим школама у Србији од понедељка, 6. децембра примењиваће се први модел наставе, односно ученици ће наставу похађати непосредно, одлучио је Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа. Према подацима из надзора преузетим из електронског система „Сервис јавног здравља“ које је Министарству...

Ружић-и-Ло-Кашо-о-унапређењу-сарадње-у-образовању-и-науци

Ружић и Ло Кашо о унапређењу сарадње у образовању и науци

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и амбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо разговараали су данас о унапређењу сарадње две земље у области образовања и науке. Највише пажње саговорници су посветили јачању сарадње у области дуалног образовања, имајући у виду присуство италијанских...

Времеплов:-Српска-војска-почела-повлачење-преко-Албаније

На данашњи дан: 3. децембар

Данас је петак, 3. децембар, 337. дан 2021. До краја године има 28 дана. 1368 - Рођен је француски краљ Шарл VI. Владао је пуне 42 године. У прво време прозван је "Шарл Вољени", али пошто је од 1392. показивао знаке психичког растројства остао је познат као "Шарл Луди". Изазвао...

Непромишљена-иницијатива-Министарства-просвете

Непромишљена иницијатива Министарства просвете

Министарство просвете расписало је наградни конкурс за средњошколце у оквиру ког је потребно да деца сниме видео, поставе га на Инстаграм и откључају своје профиле, односно да их уместо приватним начине јавним како би сви могли да приступе садржају који објаве. Да ли је особа која је осмислила овај вид...

Стипендије-„За-жене-у-науци“-у-Републици-Србији-за-2021.-годину

Стипендије „За жене у науци“ у Републици Србији за 2021. годину

Стипендије „За жене у науци“ биће додељене и овe годинe, а формирана је и Радна група која ће се бавити избором кандидаткиња. Важно је да оснажимо и промовиђемо жене истраживаче, које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва“, рекла је државни секретар Маријана Дукић Мијатовић. Према њеним...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT