Ministar od sindikata zatražio da budu realni

ADVERTISEMENT
Svi đaci do 12 godina treba da imaju obezbeđen produženi boravak u školi, bez obzira na to u koji razred idu, jer je i zakonom predviđeno da deca do tog uzrasta treba da imaju nadzor.

Naročito je važno da se boravak obezbedi za učenike trećeg i četvrtog razreda, pošto oni sada nemaju siguran produženi boravak, kaže za Novosti Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Ona dodaje da bi za to trebalo zaposliti nove učitelje i obezbediti adekvatan prostor.

Ipak, realnost je drugačija.

– Poslednjih godina, zbog zabrane zapošljavanja i ekonomske situacije, Ministarstvo odobrava i finansira samo grupe produženog boravka za prvi i drugi razred. Pojedine lokalne samouprave finansiraju i za treći i četvrti razred – kažu u Ministarstvu prosvete i podsećaju da zakon nalaže da roditelj ne sme bez nadzora ostavljati dete predškolskog uzrasta.

I ministar prosvete Branko Ružić poručio je da je svaka konstruktivna ideja sindikata dobrodošla, ali oni moraju biti realni kada nešto traže.

– Mi njihove predloge sagledavamo na dobronameran način, što očekujemo i od njih kada izlaze sa idejama – rekao je Ružić.

U sindikatima, međutim, ističu da su roditelji učenika trećeg i četvrtog razreda bili prinuđeni i pre pandemije, a i sada, da se dovijaju na različite načine u pogledu brige nad decom u periodu dok su oni na poslu. Zato su pozvali ministra Ružića da od 1. septembra da odobrenje svim školama da otvore odeljenja produženog boravka za učenike do 12 godina čija su oba roditelja zaposlena.

– U vreme pandemije deca u boravku su sva zajedno, na malim prostorima i kakve koristi ima od toga što su tokom nastave podeljena u grupe – pita se Jasna Janković. Ona tvrdi da u boravku bude i 30 đaka u jednoj učionici.

Izvor: Novosti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT