ADVERTISEMENT

Milica: Ja tražim da ukinete takmičenja i malu maturu

Ja sam Milica. Učenica sam osmog razreda. Uvek sam bila odlična.

Iz geografije sam znala čak i to gde se nalaze prečice preko Alpa… Na severu sve promene vremena. Šta vremena!? Znala sam i za sve promene raspoloženja tamošnjih stanovnika.

Foto: Canva

To ste tražili od mene. Ja tražim da ukinete takmičenja i malu maturu.

Ja sam Milica. Uvek sam bila najbolja. Iz likovne kulture, koja mi baš i nije ležala, postigla sam toliko da sam mogla naslikati broj 5 sa svom osetljivošću njegovih crta, koji mi je redovno upisivan u Dnevnik. To ste tražili od mene.

Ja sam Milica. Ravnodušna prema fizičkoj lepoti, još ravnodušnija prema časovima fizičke kulture, ali uvek prva na časovima fizičkog vaspitanja. To ste očekivali od mene.

O državnicima, ratovima, pobedama… neću ni da pišem.

Rekoh li da sam Milica? Najlepša i najbolja dvoranka ondašnjih i ovdašnjih velikana čije miljenice nisu ni upola ljupke kao ja. To niste očekivali od mene, ali pošto sam takva kakva sam, ja od vas očekujem neočekivano.

Ukinite takmičenja i malu maturu.

Ja sam Milica. Posedujem čarobnu moć govora. Osećam strast prema rečima. Ja sam delo reči.

Takva kakva sam, ne osećam obavezu prema vama, nego prema rečima koje, nedovršene, kao detinjstvo traže da prekinete sa takmičenjima u kojima tražeci grešku između videvši, videv i sl. terate Milice od sebe.

Kazah li da sam Milica?

Da sam vredna?

Nadarena?

Talentovana?

Vi ste moji učitelji. Vi znate šta radite. Verujem da u mene gledate kao u budućnost nas mladih, a ne kao u vašu sadašnjost, kao u eksperiment vaše veštine i vašeg nepresušnog rada.

Neću takmičenja u kojima će vas neko bodovati. Kod mene ste svi izbodovani. Od prvog dana. A čiji je bod važniji od mog? Ničiji.

Ja sam Milica. Ja sam protiv bodovanja i male mature.

Svojim uspehom pokazala sam da sam najbolja i bez toga.

Tačno znam. Osećam. Da li je slika koja prikazuje mene kako se šećem suncem obasjanom ulicom, naslikana zbog sunca ili zbog mene?

Neću takmičenja.

Neću bodovanja… Jer roze šešir je nekome roze, a meni je drečav.

Najjača sunčeva svetlost nekome je vrhunac sjaja, meni rađanje meseca.

Neću da se takmičim sa drugima. Hoću borbu sa svojim mislima, sa svojim znanjem, sa svojim talentom.

Neću malu maturu. Dovoljno sam vam pokazala koliko znam i umem do sada.

Ja sam Milica.

Ucenica sam osmog razreda.

Uvek sam bila odlična.

Ja nisam opravdanje vašeg postojanja, dragi moji učitelji, ja sam smisao vašeg postojanja.

Neću takmičenja i maturu zbog bodova.

Vaša Milica

Zelena učionica

ADVERTISEMENT
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

ucenik-skole-tehnoart-predstavlja-srbiju-na-medjunarodni-festival-umetnosti-ucenika-srednjih-skola-u-tokiju

Učenik škole Tehnoart predstavlja Srbiju na Međunarodni festival umetnosti učenika srednjih škola u Tokiju

Međunarodni festival umetnosti učenika srednjih škola biće održan u Tokiju od 4. do 15. avgusta 2021. godine, u organizaciji Međunarodne fondacije za umetnost i kulturu – IFAC. Predstavnik Republike Srbije na ovoj eminentnoj manifestaciji je Stefan Gledić, učenik trećeg razreda Crednje škole za mašinstvo i umetničke zanate Tehnoart iz Beograda. Njegovo delo...

ruzic-pozvao-prosvetne-radnike-da-se-vakcinisu

Ružić pozvao prosvetne radnike da se vakcinišu

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, pozvao je prosvetne radnike da se vakcinišu.   „Prosvetni radnici su shvatili koliki je značaj vakcinacije za zaustavljanje korona virusa i povratak uobičajenom načinu života i navikama. Iako procenat vakcinisanih prosvetnih radnika iznosi oko 50 odsto, posebno moram da...

obuke-za-osnazivanje-zaposlenih-u-obrazovanju-za-razvijanje-odgovornog-odnosa-prema-zdravlju-i-ocuvanje-zdravlja-i-bezbednosti-ucenika

Obuke za osnaživanje zaposlenih u obrazovanju za razvijanje odgovornog odnosa prema zdravlju i očuvanje zdravlja i bezbednosti učenika

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovalo je onlajn obuke za osnaživanje zaposlenih u obrazovanju za razvijanje odgovornog odnosa prema zdravlju, očuvanje zdravlja i bezbednosti učenika za 1515 stručnih saradnika iz osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Obuke, koje su održane od 6. do 13. jula, organizovane su u saradnji...