ADVERTISEMENT

Mala matura u doba korone – profesori savetuju kako da se uspešno pripremite

Osmaci ovih dana u svojim „onlajn učionicama“ ovladavaju različitim znanjima polako se pripremaju za završetak prvog ciklusa školovanja. A to znači i za završni ispit, koji predstavlja proveru ključnih znanja i veština koje je učenik stekao tokom obaveznog obrazovanja. Od postignutog uspeha na tom ispitu, kao i od opšteg uspeha u prethodnom školovanju, zavisi upis u željenu školu.

Trema i neizvesnost su, zbog specifičnih okolnosti, sigurno prisutni kod osmaka, pa smo zato zamolili autora zbirke za pripremu završnog ispita iz Srpskog jezika u izdanju Kreativnog centra, profesora Milorada Rikala, da nam da nekoliko saveta koji će učenicima u ovoj situaciji pomoći da se bolje pripreme.

Učite od lakšeg ka težem

Kao prvo, učenicima savetujem da naprave realan i ostvarljiv plan učenja i da odmereno rasporede gradivo koje će učiti/obnavljati. U tom smislu, Zbirka zadataka za završni ispit – Srpski jezik u izdanju Kreativnog centra može im biti od pomoći, kao putokaz, jer je njen sadržaj jasno podeljen na četiri oblasti, za svaku oblast data je lista znanja kojima učenici treba da ovladaju i usvojenost tih znanja proverava se različitim tipovima zadataka. U okviru svake oblasti, zadaci u zbirci raspoređeni su na tri nivoa – osnovni, srednji i napredni – i tim redosledom treba im i pristupiti. Dakle, po principu od lakšeg ka težem.

Ponavljanje je majka znanja

Prolazeći kroz Zbirku, potrebno je da se učenici vraćaju zadacima koje su prešli i da ih ponovo rešavaju, kako bi potvrdili znanje i stekli sigurnost. Prilikom rešavanja zadataka veoma je važno da učenici pažljivo i strpljivo čitaju tekst i instrukcije zadatka kako bi bili sigurni šta se od njih zahteva i na koji način bi to trebalo da urade.

A roditelji…

Na kraju, sigurno je da u ovim vanrednim okolnostima mali maturanti sa mnogo više stresa i neizvesnosti iščekuju završni ispit. Stoga – i to je poruka prvenstveno roditeljima – potrebna im je vaša podrška i ohrabrenje.

Koje su najčešće greške učenika prilikom pripreme za malu maturu?

Desi se da učenik ne proceni dobro svoje znanje, pa samim tim i ne odmeri koliko će mu vremena biti potrebno za pripremu. Ukratko – da zakasni. Takođe, česte greške jesu oslanjanje na strategiju „bubanja“, površno prelaženje lekcija i zadataka koji izgledaju lako, preskakanje čitavih oblasti, nepažljivo čitanje instrukcija zadataka. Pokušajte, i u ovoj situaciji, da za sve nedoumice zatražite savet od nastavnika.

Kako se boriti s tremom na ispitu?

Približavanje važnog ispita mnogima donosi veliku uznemirenost i stres, osećanje panike zbog toga što nisu dovoljno radili, strah da rezultati možda neće biti dovoljno dobri za prelazak na naredni stepenik – gde će verovatno biti još više ispita. Zapamti, ispiti su važni, ali se na njima ne sudi o tebi kao o ljudskom biću – ispiti samo pokazuju u kojoj je meri učenik ovladao nekim predmetom. Moraš imati na umu to da ne postoji ništa što ne možeš postići i da razloga za strah – ako kroz valjanu pripremu stekneš samopouzdanje – jednostavno nema.

ADVERTISEMENT
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

isplata-studentskih-kredita-i-stipendija-i-stipendija-za-nadarene

Isplata studentskih kredita i stipendija i stipendija za nadarene

Isplata desete mesečne rate studentskih kredita i stipendija, za školsku 2020/2021. godinu, počinje u sredu, 16. juna 2021. godine. Jedanaesta i dvanaesta mesečne rate stipendija izuzetno nadarenim studentima i studentima koji se obrazuju za obavljanje nedostajućih zanimanjapočinje istog dana biće, takođe isplaćene danas. Mesečni iznos studentskih kredita i stipendija je...

danas-isplata-ucenickih-stipendija-i-kredita

Danas isplata učeničkih stipendija i kredita

Isplata desete rate učeničkih stipendija i kredita, koje je obezbedilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  učenicima srednjih škola u Republici Srbiji, za školsku 2020/2021. godinu,  počeće  danas, 17. juna 2021. godine. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stipendiraće 11.500 učenika srednjih škola u Srbiji, na osnovu raspisanog Konkursa za...

prosvetari-traze-manje-ucenika-u-odeljenjima

Prosvetari traže manje učenika u odeljenjima

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pokrenula je onlajn petciju za smanjivanje broja učenika u odeljenju, saopšteno je na protestu koji su predstavnici tog sindikata organizovali ispred zgrade Vlade Srbije. Protest je održan pod parolom “Manje je više”, čime su prosvetari hteli da poruče da je u odeljenjima sa manjim brojem...

info-dani-horizont-evropa-programa

Info dani Horizont Evropa programa

Evropska komisija je najavila detalje o info danima koji su posvećeni Horizont Evropa programu, a koji će se održati u periodu od 28. juna do 9. jula 2021. Ovaj desetodnevni događaj pružiće priliku potencijalnim kandidatima i drugim zainteresovanim stranama u istraživanjima i inovacijama da dobiju informacije i postave pitanja o...