ADVERTISEMENT

Mala matura: O eventualnom ukidanju kombinovanog testa i o tome hoće li ispiti biti lakši

Kako sada stoje stvari učenici osmog razreda polagaće malu maturu, a od razvoja epidemiološke situacije zavisi odluka da li će za ovu generaciju malih maturanata biti nekih olakšica i eventualnog ukidanja kombinovanog testa, piše Danas.

Iako se takvi zahtevi već čuju i od pojedinih roditelja i nekih sindikata obrazovanja, nadležni kažu da je u ovom trenutku još rano za bilo kakvu odluku i poručuju đacima da se spremaju za završni ispit kao da će ga biti u punom obimu.

Ministarstvo prosvete se obratilo Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja za stručnu procenu da li postoji potreba za izmenom, odnosno dopunom Pravilnika o programu završnog ispita u osnovnom obrazovanju, a nakon što Zavod dostavi mišljenje, Ministarstvo će zauzeti stav o tome.

Ukoliko bude nekih promena javnost će biti obaveštena na vreme, kažu za Danas u Ministarstvu prosvete.

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja ističu da pripreme za završni ispit teku uobičajenim tokom, kao i svake godine u ovo doba.

– Pripremamo sva tri testa i radimo u nadi da će se situacija normalizovati, deca vratiti u školske klupe i pripremiti se za završni ispit na najbolji mogući način. Smatramo da ne treba opterećivati ni đake, ni roditelje tim mislima, neka deca uče sve predmete. Šta god da polažu na završnom ispitu, za njih, njihovo dalje školovanje i budućnost će biti dobro da sve predmete nauče – ističe za Danas Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

On kaže da će prilikom pripreme zadataka za malu maturu biti uzeto u obzir to što su đaci izgubili zbog pandemije korona virusa.

– To što su ovogodišnji osmaci imali veoma specifične uslove za učenje i pripremu završnog ispita mora da bude uzeto u obzir. S druge strane, moraćemo da ispoštujemo i predviđenu strukturu testova za završni ispit, kao i da zadovoljimo sve potrebne standarde – navodi Ranđelović.

O eventualnim olakšicama nadležni ne žele javno da govore, ali prema dosadašnjem iskustvu „uvažavanje situacije“ u kojoj škole rade još od marta prošle godine zapravo znači da će se gledati da testovi završnog ispita ne budu preteški.

Nezvanično saznajemo da je plan da testovi završnog ispita budu usklađeni sa gradivom koje su učenici imali priliku da čuju kroz TV časove na kanalima javnog servisa.

Na taj način bi se izbegli eventualni prigovori učenika i roditelja kako su se na maloj maturi pojavila pitanja koja deca nisu obradila kroz nastavu sa svojim nastavnicima.

ADVERTISEMENT
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

isplata-studentskih-kredita-i-stipendija-i-stipendija-za-nadarene

Isplata studentskih kredita i stipendija i stipendija za nadarene

Isplata desete mesečne rate studentskih kredita i stipendija, za školsku 2020/2021. godinu, počinje u sredu, 16. juna 2021. godine. Jedanaesta i dvanaesta mesečne rate stipendija izuzetno nadarenim studentima i studentima koji se obrazuju za obavljanje nedostajućih zanimanjapočinje istog dana biće, takođe isplaćene danas. Mesečni iznos studentskih kredita i stipendija je...