Кон: Недовољне нове мере, скептичан по питању резултата

ADVERTISEMENT

Члан Кризног штаба епидемиолог др Предраг Кон сматра да донете нове мере против вируса корона нису довољне и поздрављајући увођење ковид пропусница наводи и да је лично скептичан да ће се резултати брзо видети јер, како је објаснио, односе се само на угоститељске објекте и то након 22: 00 часа.

„Поздрављам доношење мера, требало је још у јуну да се донесу. Нисам задовољан јер мислим да ове мере неће бити довољне. Ми (лекарски део Кризног штаба) смо јасно рекли шта смо имали још 5. октобра, а од тада се баш ништа није променило”, казао је др Кон на ТВ Прва, а преноси Танјуг.

Истиче да се нажалост ни ситуација по питању имунизације није побољшала, а да је у болницама ситуација катастрофална јер, како каже, нема довољно лежајева, па се пацијенти отпуштају и пре времена.

„Ситуација је јако лоша, немамо начин да повећамо обухват вакцинацијом, да стекнемо колективни имунитет”, казао је Кон указујући да је чак и колективни имунитет пропустљив.

Према његовим речима, лекарски део Кризног штаба је тражио да се све затвара у 17: 00 часова, односно да се у то време затварају тржни центри, продавнице, кафићи, а да буду отворене само продавнице са намирницама, за гориво и лекове.

Такође, тражили су, како каже, да забрана окупљања буде после 17: 00 часова.

„То је основа, а уз то смо тражили да се снажно ради на вакцинацији јер јер је једини излаз масовна вакцинација”, казао је др Кон.

Када је реч о контроли ковид пропусница, Кон каже да ће моћи да се врше или преко папирне форме или на мобилним телефонима.

„Само скенирање QR кода омогућава ономе ко контролише да види да ли је зелено, односно исправно или не”, каже.

Додаје и да је битно да су урађене едукације, односно припрема за све инспекције које ће радити на контроли.

Битно је, каже и заоштравање те контроле и додаје да је лекарски део Кризног штаба захтевао и да, осим финансијске казне, јавно буду објављивани они који прекрше ту меру.

Према његовим речима, после 22: 00 часа углавном раде ноћни клубови и та мера се првенствено односи на њих.

Указује да је пред нама сезона респираторних болести тако да вакцинација није сада важна само против ковида, већ и против грипа и пнеумокока, односно против упале плућа.

„Код свих респираторних инфекција долази до пада имунитета и појачана је осетљивост на бактеријске инфекције, ми имамо вакцине и за грип и за пнеуомококе”, додаје.

Коментаришући случај преминулог дечака од 16 година од последица вируса корона, као и то што је све већи број заражених међу школском популацијом, Кон каже да свакодневно тестирање показује да је 20 одсто инфицираних од укупног броја сваког дана млађих од 20 година.

„То указује да се вирус жестоко спустио међу популацију школске деце. Имамо младе на респиратору, имамо смртни исход, не може се боље очекивати и легитимно је питање да ли је време да се размишља о онлајн настави”, указује Кон.

Додаје да су јуче разговарали о онлајн настави и каже да ће Национални координациони тим расправљати о томе.

„То зависи од података, процене, још увек су подаци такви да се деца заражавају у породици и доносе вирус у школу и све више се открива да из школе носе кући. Мотор сваке епидемије су колективи”, истакао је Кон.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Времеплов:-Почео-са-радом-Радио-Нови-Сад

На данашњи дан: 29. новембар

Данас је понедељак, 29. новембар, 333. дан 2021. До краја године има 32 дана. 1314 - Умро је француски краљ Филип IV Лепи, који је 1306. протерао из Француске Јевреје и конфисковао им имовину. У сукобу за превласт надјачао је папу Бонифација VIII и пренео је папску столицу у Авињон....

Времеплов:-Умро-Ђура-Јакшић

На данашњи дан: 28. новембар

Данас је недеља, 28. новембар, 332. дан 2021. До краја године има 33 дана. 1520 - Португалски морепловац Фернандо Магелан упловио је у Тихи океан, прошавши из Атлантског океана кроз мореуз који сада носи његово име. 1632 - Рођен је француски композитор, виолиниста, диригент, певач, глумац, сценограф и плесач италијанског...

Времеплов:-Рођен-Јован-Грчић-Миленко

На данашњи дан: 27. новембар

Данас је субота 27. новембар 2021. До краја године има 34 дана. 8. п.н.е. - Умро је римски литерата Хорације, највећи римски лирски песник, који се више од иједног грчког или римског песника одликовао разноврсношћу песничког израза. Током боравка у Атини подробно је упознао грчку културу, филозофију и уметност. Његов...

Још-200-нових-места-за-децу-у-вртићима-у-Прокупљу-и-Владичином-Хану

Још 200 нових места за децу у вртићима у Прокупљу и Владичином Хану

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Бранко Ружић, градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић и заменик председника Општине Владичин Хан Владимир Костић,  потписали су данас уговоре за изградњу новог објекта вртића у Прокупљу и доградњу постојећег у Владичином Хану. Наш циљ је да обезбедимо добре услове...

Времеплов:-Умро-Лаза-Костић

На данашњи дан: 26. новембар

Данас је петак 26. новембар 2021. До краја године има 35 дана. 1504- Умрла је ИсабелаIКатоличка, краљица Кастиље од 1474. Њеном удајом 1479. за ФердинандаIIод Арагона ударен је темељ будуће шпанске државе. Њихов изразити католицизам огледао се успоставом шпанске инквизиције 1478. (утемељена у време папе ГргураIXу првој половиниXIIIв.) као и...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT