Koja sve korona pravila važe u vrtićima

ADVERTISEMENT
Sve više dece vrtićkog i školskog uzrasta je zaraženo koronom, potvrđuju pedijatri, pravila za škole u slučaju zarženih đaka su uglavnom poznata roditeljima, ali su mnogi zaboravili šta u tom slučaju važi u predškolskim ustanovama.

Foto: Canva

Zbog toga su brojni roditelji poslednjih dana bili zatečeni saopštenjima svojih vaspitača koja su im slali povodom slučaja zaraze u grupi.

Pravilo je ovde sledeće – jedno zaražano dete, cela grupa ide u izolaciju.

“Zavod za javno zdravlje izriče meru da grupa u kojoj je boravilo zaraženo dete ide u izolaciju, odnosno deca iz te grupe ne dolaze u vrtić 14 dana”, saopštili su za Beograd na Blic u Sekretarijatu za socijalnu i dečju zaštitu.

Oni napominju da kada se potvrdi zaraza kod deteta koje boravi u kolektivu, predškolska ustanova se odmah obraća Gradskom zavodu za javno zdravlje koje u najkraćem mogućem roku daje mišljenje i nalaže mere i Zavodu za biocide koji u najkraćem roku dezinfikuje vrtić. A ta mera je upravo ova koju smo naveli iznad

Kako kažu u ovom Sekretarijatu, u beogradskim vrtićima se od početka epidemije primenjuju sve epidemiloške mere zaštite i sprečavanja širenja virusa, a “procedure su sasvim jasne i po njima se postupa bez izuzetka”

Što se tiče zaražavanja zaposlenih u vrtićima, u tom slučaju, kako kažu u Sekretarijatu, nije nužna izolacija dece budući da zaposleni nose maske.

“Mere koje važe u beogradskim vrtićima su – visok nivo održavanja higijene, česte dezinfekcije, često pranje ruku, zabranjen ulazak u objekte svima osim zaposlenima i deci u pratnji jednog roditelja, nošenje maski za zaposlene i roditelje koje dovode decu, merenje temperature na ulazu i slično”, podsećaju i dodaju:

“Striktno pridržavanje ovih mera do sada je dalo dobre rezultate, odnosno, nijedan slučaj zaraze nije izmakao kontroli, pa su vrtići ostali otvoreni sve vreme trajanja epidemije (osim za vreme dvomesečnog vanrednog stanja). Da bi tako ostalo potrebna je odgovornost svih, poštovanje mera i svest o važnosti što masovnije vakcinacije kako bismo se izborili sa virusom”.

Izvor: Blic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

plan-obrazovno-vaspitnog-rada-za-cetvrtu-nedelju-skolske-2021/22.-godine

Plan obrazovno-vaspitnog rada za četvrtu nedelju školske 2021/22. godine

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA), od ponedeljka 20. septembra 2021. godine  primenjivaće se u VII i VIII razredu  OSNOVNIH ŠKOLA na teritoriji  devet  lokalnih samouprava. 1.      Arilje 2.      Bogatić 3.      Valjevo 4.      Lajkovac 5.     ...

napustio-nas-je-minja-subota:-“deci-smo-govorili-da-ugase-televizor-i-uce-danas-im-govorimo-da-ukljuce-televizor-da-uce.”

Napustio nas je Minja Subota: “Deci smo govorili da ugase televizor i uče. Danas im govorimo da uključe televizor da uče.”

Čuveni televizijski voditelj, kompozitor i pevač Minja Subota preminuo je danas, u 82. godini života. Minja Subota bio je izuzetno svestrana ličnost. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, bavio se kompozicijom, pevanjem, bio je voditelj i fotograf. Iza njega su ostale pesme koje su pevale generacije dece i koje...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT