Ko su danas nastavnici s autoritetom?

Pitanje autoriteta je tema o kojoj se često govori, među nastavnicima, učenicima i roditeljima.

A šta je to uopšte autoritet?

Reč autoritet potiče od latinske reči autoritas, a označava ugled, dostojanstvo, uticaj zasnovan na ugledu, koristi se za osobe koje imaju ugled zasnovan na znanju i sposobnosti.

Počevši sa osnovnim značenjem ovog pojma dolazimo do toga, da se on vrlo razumljivo, veoma često vezuje za nastavnika, jer je njegova uloga i položaj u društvu upravo tako percepirana, kao nekog ko zbog svojih znanja i sposobnosti zavređuje ugled.

Nažalost, svedoci smo da se u savremenom dobu, ta dimenzija nastavnikove ličnosti urušava i možemo primetiti da u tom polju rada obrazovnih ustanova dolazi do ozbiljne promene, neki bi mogli reći i krize.

Zašto je to tako? Smatram da, osim društvenih promena koje utiču na zaokret u poimanju autoriteta nastavnika, značajnu ulogu igra i promena paradigme načina učenja i uloge nastavnika u tom procesu.

Tokom veoma dugog perioda nastavnik je bio onaj koji svojim učenicima prenosi znanja i on je iz te perspektive imao eksluzivitet nekog ko poseduje znanje i poziciju da diktira uslove u kojima će se učenje desiti. Pojavom tehnologija i multipliciranjem izvora znanja, ta pozicija se nepovratno menja. Umesto pružalac znanja, od nastavnika se sad očekuje da bude moderator učenja, da učenike usmerava i vodi kroz proces učenja, motiviše i ohrabruje da istraju u svom radu.

Takvom promenom, logično se menja i sam odnos nastavnika i učenika, od onog gde nastavnik govori, a učenik sluša, ka saradničkom odnosu, u kom se obe strane podešavaju tako da na najbolji način postignu zajednički cilj, a to je učenje.

Tranzicija između te dve, dosta različite, pozicije nije jednostavna i ne može se desiti odjednom, jer zahteva promenu brojnih aktera celog procesa.

Čini mi se da ostaje veoma teško definisati koji su to elementi koji jednog nastavnika čine osobom od autoriteta.

Promišljajući o tome, shvatila sam da je važno da se izbegne ona očekivana hipoteza, da su nastavnici koji su strogi i često primenjuju represivne mere u svom radu, upravo i oni za koje se smatra da imaju autoritet.

Najbolja ilustracija pogrešne percepcije takvog autoriteta jeste upravo završetak školovanja, kada ti nastavnici odjednom gube sredstva kojima su suvereno vladali u učionici i tada se odnos učenika prema njima naprasno menja. To su one situacije kada se strogi nastavnici čudom čude kako im se bivši učenici ni ne jave na ulici.

U tom odnosu je očigledno da je navodno poštovanje bilo uslovljeno isključivo direktnom zavisnošću ocene i uspeha učenika od odnosa prema nastavniku.

Iz čega tačno proizilazi autoritet nastavnika u školi?

Kroz brojne razgovore sa kolegama i istraživanje različitih izvora, došla sam do nekoliko zajedničkih imenitelja koje smatram ključnim elementima autoriteta nastavnika, a to su:

● poštovanje

● samopoštovanje

● jasno definisana granice i pravila

● doslednost

● pravdenost

● poznavanje predmeta i odnos prema radu

Da bi nas učenik uvažavao i poštovao, i posmatrao nas kao osobu od autoriteta, potrebno je pre svega da mu pokažemo da poštujemo njegovu ili njenu ličnost, sa svim različitostima koje to podrazumeva i u svim situacijama, i kada je uspešan, neuspešan, poslušan i neposlušan.

Osim poštovanja koje ukazujemo učeniku, takođe je potrebno da imamo i visok nivo samopoštovanja i jasne granice kada je u pitanju odnos učenika prema nama. To znači da ćemo uvek reagovati na neadekvatno ponašanje usmereno na našu ličnost, uz visok nivo samokontrole i sposobnost obuzdavanja impulsa da reagujemo ishitreno i neprikladno.

Jasno definisana pravila ponašanja i granice, kojih je potrebno da se pridržavaju svi akteri obrazovno-vaspitnog procesa su jako značajan element u regulisanju odnosa u učionici, a samim tim i odnosa između nastavnika i učenika.

Svi volimo da funkcionišemo u poznatim i definisanim uslovima, pa tako nastavnik koji ume jasno da definiše okvire prihvatljivog ponašanja i istih se dosledno pridržava, uvek i jednako postupa sa svim učenicima, uživa veliko poštovanje svojih učenika i poseduje zasluženi autoritet.

Kompetentnost nastavnika za predmet koji predaje i posvećenost poslu koji radi su čvrsta osnova njegovog autoriteta, jer oni predstavljaju dleto u rukama umetnika koji svojom veštinom zavređuje poštovanje i divljenje.

Autor: Aleksandra Krstić-Jović, master pedagog

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

drzava-menja-uredbu-o-subvenciji-za-prvi-stan-za-mame-koje-su-rodile-bebu-u-ovoj-godini

Država menja uredbu o subvenciji za prvi stan za mame koje su rodile bebu u ovoj godini

Уредба о субвенционисању куповине првог стана за маме које су родиле бебу у овој години биће ускоро промењена, сазнају “Новости”. Све мајке које су одбијене, а испуњавају услове, добиће новчана средства. Како је “Новостима” рекла Дарија Кисић, министарка за рад и председница комисије за доделу новчаних средстава за куповину првог...

kako-da-razgovarate-sa-cerkom-o-prvoj-menstruaciji?

Kako da razgovarate sa ćerkom o prvoj menstruaciji?

Прву менструацију девојчице често посматрају као значајан догађај у свом животу. Она се најчешће јавља током ране адолесценције (између 10. и 13. године живота), код највећег броја девојчица око 12. године. У том периоду, тело младе особе почиње убрзано да се мења – долази до развоја секундарних полних карактеристика (груди,...

jednostavni-nacini-kako-detetu-ublaziti-strah-od-doktora

Jednostavni načini kako detetu ublažiti strah od doktora

Стручњаци кажу да је страх од доктора резултат неколико фактора: темперамента детета, његовог узраста и претходних искуства у ординацијама и болницама. Деца која су од малена често болесна и изложена низу неугодних претрага, имају веће шансе да развију страх од одласка педијатру или у болницу. Ако томе додамо и такозвани...

dr-bojanin:-imao-sam-najgori-rukopis-u-skoli-i-zbog-toga-nisam-bio-odlican

Dr Bojanin: Imao sam najgori rukopis u školi i zbog toga nisam bio odličan

Проф. др Светомир Бојанин, најпознатији дечји психијатар у овом делу Европе, утемељивач неуропсихологије и савремене дефектологије у Србији, аутор више од двадесет уџбеника и монографија, често говори о недостацима образовног система као и о томе шта је деци заправо потребно. Он се, притом, осврће и на своје одрастање, период школовања...

decji-psiholog:-sta-je-svrha-kazne-u-vaspitanju-i-kakva-ona-(ne)-treba-da-bude

Dečji psiholog: Šta je svrha kazne u vaspitanju i kakva ona (ne) treba da bude

Кажњавање је један од уобичајених поступака у процесу васпитања. Заснива се на чињеници да деца најефикасније уче из сопственог искуства. Наиме, велики део онога што деца раде има неки ефекат на њих саме, односно доводи до одређених добрих или лоших последица. Деца задржавају и учвршћују оне облике понашања која су...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT