Кешански: Зашто децу учите разломке, а не учите их да не буду бахати?

ADVERTISEMENT
Почните, одмах почните да у нижим, ниским, високим, вишим, највишим школама припремате децу и омладину за живот.

Пустите разломке, геометрију, пашњаке и овце Новог Зеланда и климу Аустралије, пустите глисте и њихову регенерацију, Њутнове законе и силу, масу и убрзање, месечеве мене, плиме и осеке, и осам лекција о индустријској револуцији.

Историју и овако прекрајате, по вољи, како вам одговара. Једном издајица, други пут јунак.

Учите децу и омладину како да буду људи.

Како да буду добар човек.

Научите их шта је доброта.

Учите их да не буду бахати гадови.

Ког врага их пред таблом учите разломке, док вам иза леђа лемају неког сиротана у подераној мајици, верујући да је то исправно? Док се подсмевају девојчици прерано нараслих груди, док отимају кифле, док лупају по збуњеним главама све оне за које мисле да им неће вратити.

Ког врага их учите геометријским облицима кад ће иовако сутра, кад боље упознају живот, сами исцртавати кругове око себе у које ће да се уселе и повуку од свих, у које ће да пуштају само пробране? Неко круг, неко квадрат, неко купу.

Ког врага их учите о културама посејаним у аустралијску земљу и ветровима који тамо дувају?

Научиће све о томе када буду бежали од свих срања овде на други континент. Све ће знати. И колико становника има, и какав је стандард, и бруто и нето доходак, и здравствени систем, и број оваца ће знати, ако пожеле да их чувају, све ће сазнати када за то дође време. И језик ће научити.

Ког врага им причате о хијенама и пужевима када ће се толико пута оклизнути о слузави траг који за собом остављају дебелокожци насељени на свим оним местима где иначе не би смели да буду. Али, су ту. Слузави и љигави и доносе одлуке.

Научите их како заиста изгледају хијене и где заиста могу да их сретну.

Ког врага им причате о симбиози, када ће иовако сваки трећи бити на родитељским плећима до 35?

Учите децу да мисле својом главом, а не туђим.

Учите их да користе своје руке, ноге, леђа, сваки прст, мишић, кост, а не туђе.

Учите их како да остану на ногама када им живот зада ударац испод паса, грубо.

Учите их како да пливају кад таласи постану јаки, велики и изненадни.

Учите их како да остану мирни када све око њих крене низбрдо.

Како да остану горди када им неки усранко каже да су промашени, јадни, сироти.

Учите их да воле себе. И кад су дебели, мршави, подерани, гладни, пресити, збуњени, криви, бубуљичави, несигурни, одбачени, другачији. Помешајте их по клупама.

Учите их суштини.

Или се суштина не учи по наставном плану и програму?

Учите их солидарности. Учите их поштовању. Учите их да се смеју. То посебно, да се смеју.

Учите их раду. Не причајте им о копању и брању јабука. Поведите их са мотикама и корпама на њиву, у воћњак. Једном, два пута, осам пута. Иовако сте им натоварили огромне торбе на леђа од којих не могу да извуку животну лекцију, а бол је ту.

Учите их шта живот јесте, а не шта би требало да буде.

Јер у вашим учионицама седи се и по двадесет година. А из њих, каква трагикомедија, често излазе исцрпљени људи који појма немају о животу, о себи, о другима. Који тек почињу своје најважније лекције, изостављене из скупих уџбеника.

Не сећам се разломака.

Не знам ништа о културама посејаним у аустралијску земљу.

Не сећам се свих елемената из периодног система.

Круг сам одавно око себе исцртала.

Глисте прескачем након кише. Од њихове регенерације немам ништа. Тренутно учим да регенеришем себе након што ме пола нестане.

Упознала сам на десетине слузавих пужева измилелих из ваших пажљиво осмишљених и илустрованих уџбеника.

Била сам вуковац, са дипломама и неким златним читалачким значкама, који је до сада бар сто пута пао на поправном из живота.

Јована Кешански

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Времеплов:-Започела-Кумановска-битка

На данашњи дан – 23. октобар

Данас је субота, 23. октобар, 296. дан 2021. До краја године има 69 дана. 42. п.н.е. - Самоубиство је извршио римски званичник Марко Јуније Брут, један од вођа завере у којој је 44. пре нове ере убијен Гај Јулије Цезар. Брут се убио после пораза који су републиканској војсци у...

Брнабић-и-Ружић-обишли-реконструисану-ОШ-„Јован-Јовановић-Змај“-у-Новом-Кнежевцу

Брнабић и Ружић обишли реконструисану ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Новом Кнежевцу

Председница Владе Србије Ана Брнабић и први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић обишли су данас Основну школу „Јован Јовановић Змај“ у Новом Кнежевцу која је у потпуности реконструисана средствима из државног буџета преко Канцеларије за управљање јавним улагањима, у износу од преко 300 милиона...

Од-понедељка-комбиновани-модел-у-средњим-школама-у-четири-локалне-самоуправе

Од понедељка комбиновани модел у средњим школама у четири локалне самоуправе

Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа донео је одлуку да се ДРУГИ МОДЕЛ организације образовно-васпитног рада, односно комбинована настава од понедељка, 25. октобра 2021. године  примењује у СРЕДЊИМ ШКОЛАМА на територији  четири локалнe самоуправe: Београд, Врњачка Бања, Ниш и  Шабац. ДРУГИ МОДЕЛ наставе подразумева да се...

Ружић:-О-евентуалном-преласку-на-онлајн-наставу-одлучиће-Кризни-штаб

Ружић: О евентуалном преласку на онлајн наставу одлучиће Кризни штаб

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић најавио је данас да ће коначну одлуку о евентуалном преласку на онлајн наставу донети Кризни штаб. Ружић је, током посете ОШ „Олга Милошевић“ у Смедеревској Паланци, навео да ће, док не буде донета таква одлука, Тим...

Времеплов:-Преминуо-Борисав-Станковић

На данашњи дан – 22. октобар

Данас је петак, 22. октобар, 295. дан 2021. До краја године има 70 дана. 1797 - Француз Андре Жак Гарнерин први је употребио падобран, скочивши из балона над Паризом с висине 680 метара. 1811 - Рођен је мађарски композитор Франц Лист ,пијанистички виртуоз. Створио је симфонијску поему и нову концепцију...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT