Kamen temeljac za novi vrtić u Loznici – 270 novih mesta

ADVERTISEMENT

Kamen temeljac za novi vrtić u Loznici – 270 novih mesta

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i gradonačelnik Grada Loznice Vidoje Petrović položili su danas kamen temeljac za izgradnju vrtića u Loznici čime će biti obezbeđeno 270 novih mesta za mališane. Vrednost radova iznosi skoro 148 miliona dinara, a radovi na izgradnji objekta trebalo bi da budu završeni u roku od 12 meseci.

Ministar Ružić je istakao da izgradnja vrtića i proširenje kapaciteta PU „Bambi“ lepa vest za roditelje u Loznici jer će se u velikoj meri smanjiti liste čekanja za vrtiće. Takođe, predškolska ustanova rasteretiće svoje kapacitete i postojeće grupe, omogućiće se nova radna mesta i bolji uslovi za rad.

Ministarstvo je sredstva za izgradnju vrtića u Loznici i parterno uređenje dvorišta obezbedilo iz kredita Svetske banke putem projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“. Ovaj vrtić je samo jedan u nizu koji će biti izgrađen u okviru ovog Projekta. Do sada su izgrađena tri nova vrtića u Doljevcu, Žitorađi i Sremskoj Mitrovici, u toku je izgradnja dva u Kruševcu, a do kraja godine biće započeti radovi na izgradnji i dogradnji objekata u Prokuplju, Vladičinom Hanu, Tutinu, Smederevu, Šidu i Novom Pazaru“, rekao je ministar.

On je dodao da Ministarstvo, uz podršku Projekta i u saradnji sa Fondacijom „Novak Đoković“, izvodi manje adaptacije i prenamenu postojećih prostora u više gradova čime će se obezbediti novih 100 soba za boravak 2.500 dece koja će se prvi put uključiti u program predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Prema rečima ministra, paralelno radi i na unapređenju kvaliteta sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja i profesionalnog razvoja zaposlenih u predškolskom sistemu, ali i na jačanju partnerstva između predškolskih ustanova i lokalnih institucija u cilju unapređenja inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Ministar je istakao da su kapaciteti za ostvarivanje predškolskih programa u Srbiji zadnjih godina u porastu, jer i lokalne samouprave, u skladu sa svojim nadležnostima ulažu u ovu oblast i grade nove vrtiće.

Za dostizanje strateških ciljeva Ministarstva koji se odnose na veću dostupnost različitih programa i oblika vaspitno-obrazovnog rada sa decom ranog uzrasta, pružanje podrške porodicama u ostvarivanju vaspitne funkcije, profesionalizaciju vaspitača i inkluzivno okruženje, neophodno je dodatno proširenje postojećih prostornih kapaciteta i optimizacija mreže predškolskih ustanova u skladu sa potrebama dece i porodica u konkretnim lokalnim zajednicama“, rekao je Ružić.

Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, izražavajuži zadovoljstvo početkom građenja novog vrtića istakao je da će se sada u Loznici smanjiti liste čekanja za upis u vrtiće.

Nama trebaju mladi, novi impuls života. Mislim da smo svi zajedno na najboljem putu da to realizujemo“, istakao je Petrović.

Projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja realizuje se uz pomoć zajma Svetske banke. Ukupan iznos zajma je 47 miliona evra. Cilj Projekta je unapređivanje kvaliteta predškolskog sistema, s posebnim naglaskom na povećanje dostupnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja deci iz društveno osetljivih grupa. Projekat u najvećem delu obezbeđuje izgradnju novih ili dogradnju postojećih vrtića u 35 jedinica lokalne samouprave u Srbiji.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

plan-obrazovno-vaspitnog-rada-za-cetvrtu-nedelju-skolske-2021/22.-godine

Plan obrazovno-vaspitnog rada za četvrtu nedelju školske 2021/22. godine

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA), od ponedeljka 20. septembra 2021. godine  primenjivaće se u VII i VIII razredu  OSNOVNIH ŠKOLA na teritoriji  devet  lokalnih samouprava. 1.      Arilje 2.      Bogatić 3.      Valjevo 4.      Lajkovac 5.     ...

napustio-nas-je-minja-subota:-“deci-smo-govorili-da-ugase-televizor-i-uce-danas-im-govorimo-da-ukljuce-televizor-da-uce.”

Napustio nas je Minja Subota: “Deci smo govorili da ugase televizor i uče. Danas im govorimo da uključe televizor da uče.”

Čuveni televizijski voditelj, kompozitor i pevač Minja Subota preminuo je danas, u 82. godini života. Minja Subota bio je izuzetno svestrana ličnost. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, bavio se kompozicijom, pevanjem, bio je voditelj i fotograf. Iza njega su ostale pesme koje su pevale generacije dece i koje...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT