Kako majka utiče na razvoj mozga kod deteta

ADVERTISEMENT
Dva mozga prikazana na slici pripadaju trogodišnjoj deci, ali je razlika u njihovoj veličini značajna.

Ono što je još značajnije jeste to što se čini da promena u volumenu i izgledu zavisi od toga kako se prema detetu odnosila majka ili glavni staratelj.

Profesor Alan Šor s UCLA, koji je doprineo velikom broju istraživanja o ovom fenomenu, ističe da je rast moždanih stanica “posledica interakcije deteta sa glavnim starateljem”, piše The Sunday Telegraph.

Mozgovi ovo dvoje trogodišnjaka variraju u veličini u skladu s ljubavlju koju su dobijali od svojih staratelja. To znači da rast detetovog mozga “doslovno iziskuje pozitivnu interakciju između majke i deteta. Razvoj moždanih sklopova zavisi upravo od toga.”

Članak takođe dodaje da od odnosu prema deci u njihove dve prve godine života ponekad zavisi hoće li dete kada postane odrasla osoba imati potpuno funkcionalan mozak.

Ističe kako oštećenje koje nastaje pri zanemarivanju i drugim oblicima zlostavljanja može uzrokovati smanjenu inteligenciju, umanjenu sposobnost empatije te povećanu podložnost zavisnosti od droga i kriminalu.

Rad odražava otkrića dečjih psihijatara i neuronaučnika. Istraživanja sprovedena 2012. godine su pokazala da deca školskog uzrasta čije su majke o njima brinule s ljubavlju i nežnošću u ranom razdoblju života imaju mozak s većim hipokampusom. Hipokampus je ključna struktura važna za učenje, pamćenje i reakciju na stres.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

plan-obrazovno-vaspitnog-rada-za-cetvrtu-nedelju-skolske-2021/22.-godine

Plan obrazovno-vaspitnog rada za četvrtu nedelju školske 2021/22. godine

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA), od ponedeljka 20. septembra 2021. godine  primenjivaće se u VII i VIII razredu  OSNOVNIH ŠKOLA na teritoriji  devet  lokalnih samouprava. 1.      Arilje 2.      Bogatić 3.      Valjevo 4.      Lajkovac 5.     ...

napustio-nas-je-minja-subota:-“deci-smo-govorili-da-ugase-televizor-i-uce-danas-im-govorimo-da-ukljuce-televizor-da-uce.”

Napustio nas je Minja Subota: “Deci smo govorili da ugase televizor i uče. Danas im govorimo da uključe televizor da uče.”

Čuveni televizijski voditelj, kompozitor i pevač Minja Subota preminuo je danas, u 82. godini života. Minja Subota bio je izuzetno svestrana ličnost. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, bavio se kompozicijom, pevanjem, bio je voditelj i fotograf. Iza njega su ostale pesme koje su pevale generacije dece i koje...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT